Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Scrisoare deschisă adresată Congresului UNBR


24 martie 2017 | Antonie POPESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații, Opinii, SELECTED
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Catre
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – UNBR

CONGRESUL NATIONAL AL AVOCATILOR

Stimate domnule Presedinte, domnilor Decani, stimati confrati delegati la Congres,

As dori sa aduc in atentia Congresului care se desfasoara la Bucuresti, de Bunavestire, urmatoarea problema care-i preocupa pe multi dintre confratii nostri. Va rog sa formulati un punct de vedere si o eventuala nota de protest fata de faptul ca, in prezent, la majoritatea parchetelor si sectiilor de politie, avocatii sunt deposedati de telefoanele mobile, de tablete si de laptopuri care raman in custodia jandarmilor sau politistilor de la intrarea in sediile acestor institutii publice. Expunerea si disconfortul au caracter extrem fata de colegii avocati care intra predominant in dosare penale, insa un asemenea tratament este inadmisibil in orice situatie, fata de oricare dintre confrati, ca si fata de ceilalti juristi.

Intrebati despre temeiul legal al masurii restrictive, politistii au aratat ca ar fi in aplicare un ordin al ministrului de interne Gabriel Oprea.
O asemenea reglementare, facuta de politist sau de procuror, este insa lipsita de temei legal, incalca Legea Avocaturii, nr. 51/1995 si art. 6 din Conventia EDO care consacra dreptul la un proces echitabil, fara masuri disproportionate ale agentilor Statului in timpul oricarei proceduri, si respectarea principiului egalitatii de arme si a principiului nediscriminarii.

Intrucat ordinul intern al MAI are un caracter abuziv si nici nu poate fi prezentat in forma scrisa, iar unii afirma ca ar fi doar un ordin verbal – nu se stie de cine transmis, de cine primit si de cine e luat la cunostinta – va solicit sa interveniti pentru ca activitatea avocatului in asigurarea dreptului la aparare sa se poata desfasura neingradit si fara abuziva izolare de exterior, sub pretextul ca ar fi in „zona de informatii clasificate” sau ca „se evita favorizarea faptuitorilor prin trimiterea de informatii”, in conditiile in care si procurorul, si politistii au toate facilitatile la indemana si telefoanele mobile si comunica intre ei si cu exteriorul chiar in timpul realizarii de acte procedurale.

De remarcat ca la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatiei si Justitie, fata de comentariile negative si refuzul unor avocati de a-si lasa la intrare telefoanele si tabletele, inclusiv procurorul general a admis ca accesul trebuie sa fie neingradit, intrucat nu dispusese niciun astfel de ordin intern – adica in limbajul jandarmilor „acces cu procedura” sau „acces fara procedura”! In urma cu circa cateva luni, cand s-a intamplat respectiva reactie spontana, „procedura” a fost suspendata, insa am aflat ca s-a revenit la situatia anterioara, iar saptamana aceasta am constatat ca din nou avocatii erau obstructionati in acelasi mod.

In asteptarea reactiei Uniunii Barourilor – UNBR si a Congresului National al Avocatilor, for pe care il conduceti, in favoarea inlaturarii acestor obstacole de inspiratie cazona, abuziv ridicate in activitatea avocatului,

Cordial,
Av. Antonie Popescu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică