Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți
25.03.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020:Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți este marcată, anual, la data de 25 martie.

Secretarului general al ONU, António Guterres, cu ocazia acestei zile, a transmis următorul mesaj:

„În fiecare zi, personalul Națiunilor Unite lucrează neclintit pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili, pentru a proteja planeta și pentru a construi un viitor mai bun pentru toți. Din păcate, îndeplinirea acestei misiuni vitale atrage adesea mari pericole.

În 2018, 16 membri ai personalului Națiunilor Unite au fost răpiți, iar unul până acum în 2019. Din fericire, toți au fost eliberați. Începând de astăzi, există 21 de membri ai personalului Națiunilor Unite aflați în arest sau în detenție- cinci dintre aceștia fiind deținuți fără acuzații cunoscute. Vom continua să facem tot ceea ce este în măsură pentru a asigura eliberarea colegilor noștri.

În această zi internațională a solidarității cu membrii personalului reținut și dispărut, fac apel la toate țările să sprijine Convenția din 1994 privind siguranța Națiunilor Unite și a personalului asociat, precum și protocolul opțional din 2005. Până în prezent, doar 95 de țări sunt parte la convenție și doar 33 la Protocolul opțional.

Indiferent dacă sunt în țările lor de origine sau în străinătate, membrii personalului Națiunilor Unite au un angajament admirabil în favoarea serviciului. Siguranța lor trebuie să fie prioritatea noastră. Cu ocazia acestei Zile Internaționale a Solidarității, cer statele membre și comunitatea internațională să consolideze rezolvarea pentru a le oferi protecția de care au nevoie pentru a-și continua munca pentru pace și prosperitate pentru toți.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți este marcată, anual, la data de 25 martie.

Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți a dobândit o importanță și mai mare în ultimii ani, pe măsură ce se intensifică atacurile împotriva Națiunilor Unite. Este o zi pentru a mobiliza acțiunea, a cere justiția și de a întări hotărârea de a proteja personalul ONU și forțele de menținere a păcii, precum și persoanele din comunitatea non-guvernamentală și din presă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți este marcată, anual, la data de 25 martie.

António Guterres, Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite: „În această Zi Internațională, să fim în solidaritate cu toți angajații reținuți și să ne angajăm să lucrăm împreună pentru a ne asigura că întreg personalul ONU are siguranța de care au nevoie pentru a ajuta cei mai vulnerabili din lume.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți (International Day of Solidarity with Detained and Missing Staff Members) este marcată, anual, la data de 25 martie.

Aceasta are scopul de a trage un semnal de alarmă cu privire la riscul la care este supus personalul implicat în misiuni desfășurate în zone de conflict, dominate de violențe și instabilitate.

Sediul materiei: Evenimentul rememorează răpirea, la 25 martie 1985, a jurnalistului britanic Alec Collett, în timpul unei misiuni în Liban desfășurate de Agenția ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiați din Orientul Apropiat. Timp de peste 24 de ani, soția și familia au sperat într-o minune, până când corpul său a fost descoperit și identificat, în 2009.

Alec Collett

Potrivit informațiilor ONU din 15 martie 2015, 33 de angajați și membri ai personalului asociat au fost reținuți de autorități naționale din 15 țări, unul dintre aceștia fiind încă dispărut iar doi contractanți aflându-se încă în captivitate.

Astfel, cum situația din zonele de conflict (Afganistan, Republica Centrafricană, Siria etc.) prezintă un risc crescut pentru personalul ONU implicat în misiuni, Uniunea Angajaților ONU și Comitetul de securitate și independență al Serviciului Civil Internațional aduc, prin marcarea acestei zile, un omagiu celor care au avut un destin similar și fac apel la justiție pentru a lua măsuri în ceea ce privește protejarea angajaților organizațiilor umanitare, din comunitatea neguvernamentală și din presă.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.