Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți
25.03.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți este marcată, anual, la data de 25 martie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

În fiecare colț al lumii, fie în țările lor de origine, fie departe, personalul Organizației Națiunilor Unite lucrează neobosit pentru a servi oamenilor din lume.

Această zi internațională a solidarității cu membrii personalului reținut și dispărut ne amintește de pericolele cu care se confruntă adesea aceste femei și bărbați dedicați, în timp ce își îndeplinesc misiunea vitală și avansează idealurile consacrate în Carta ONU.

Din 2021, 142 de persoane din cadrul ONU au fost reținute, dintre care 15 doar în 2022. În total, 22 de membri ai personalului ONU sunt încă în detenție. Personalul național se confruntă adesea cu un risc deosebit și cu amenințări inacceptabile la adresa siguranței și securității acestora.

Continuăm să monitorizăm aceste cazuri și să căutăm eliberarea imediată a tuturor colegilor noștri. Mulțumesc Comitetului permanent pentru securitatea și independența serviciului civil internațional al membrilor Națiunilor Unite pentru susținerea și vigilența sa constantă.

Personalul ONU nu ar trebui niciodată arestat sau reținut din cauza activității pe care o desfășoară în îndeplinirea mandatului nostru. Fac apel la toate țările să se asigure că privilegiile și imunitățile necesare sunt pe deplin respectate, inclusiv imunitatea față de procesul legal care urmează să fie acordată personalului ONU în conformitate cu Convenția din 1946 privind privilegiile și imunitățile Organizației Națiunilor Unite.

De asemenea, solicit tuturor țărilor care nu au făcut încă acest lucru să adere la Convenția din 1994 privind securitatea Națiunilor Unite și a personalului asociat și să pună în aplicare pe deplin Convenția din 2005, care extinde protecția personalului care furnizează asistență umanitară, politică sau pentru dezvoltare.

Siguranța tuturor celor care lucrează cu Națiunile Unite este prioritatea noastră. În această zi internațională, să fim solidari cu toți colegii reținuți și să ne angajăm să protejăm tot personalul Organizației Națiunilor Unite în timp ce lucrează pentru a promova pacea și drepturile omului, pentru a proteja planeta și pentru a construi un viitor mai bun pentru toți.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți este marcată, anual, la data de 25 martie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

De Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți, recunoaștem pericolele extreme întâmpinate de atât de mulți colegi pe parcursul desfășurării activității vitale a Națiunilor Unite.

Amenințările variază: de la ambuscade deliberate și mortale la răpiri, intimidare și detenție ilegală. Dar firul este același: acestea sunt obstacole inacceptabile în calea îndeplinirii mandatelor noastre și a menținerii păcii, dezvoltării durabile, drepturilor omului și asistenței umanitare pe tot globul. Personalul național este adesea expus unui risc deosebit.

Începând cu data de 15 martie a acestui an, 20 de angajați ai Națiunilor Unite se află în detenție: 6 arestați anul acesta, 5 în 2020 și restul înainte.

Între timp, operațiunile de menținere a păcii continuă să fie vizate; cel puțin 10 dintre angajații noștri și-au pierdut viața anul acesta din cauza atacurilor rău intenționate.

Îndemn toate țările să sprijine Convenția din 1994 privind siguranța personalului Națiunilor Unite și a personalului asociat, precum și Protocolul său opțional din 2005. Până în prezent, doar 95 de țări sunt părți la Convenție și doar 33 la Protocol.

Națiunile Unite își vor continua eforturile de a își proteja personalul și de a urmări justiția pentru autorii atacurilor. Mulțumesc Comitetului de securitate și independență al Serviciului Civil Internațional pentru susținere și vigilență.

Împreună, trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că cei care întreprind o muncă de salvare a vieții în întreaga lume au protecția și condițiile de care au nevoie pentru a-și îndeplini misiunea vitală.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți este marcată, anual, la data de 25 martie.

Secretarul general al ONU, António Guterres, cu ocazia acestei zile, a transmis următorul mesaj:

„În fiecare zi, personalul Națiunilor Unite lucrează neclintit pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili, pentru a proteja planeta și pentru a construi un viitor mai bun pentru toți. Din păcate, îndeplinirea acestei misiuni vitale atrage adesea mari pericole.

În 2018, 16 membri ai personalului Națiunilor Unite au fost răpiți, iar unul până acum în 2019. Din fericire, toți au fost eliberați. Începând de astăzi, există 21 de membri ai personalului Națiunilor Unite aflați în arest sau în detenție- cinci dintre aceștia fiind deținuți fără acuzații cunoscute. Vom continua să facem tot ceea ce este în măsură pentru a asigura eliberarea colegilor noștri.

În această zi internațională a solidarității cu membrii personalului reținut și dispărut, fac apel la toate țările să sprijine Convenția din 1994 privind siguranța Națiunilor Unite și a personalului asociat, precum și protocolul opțional din 2005. Până în prezent, doar 95 de țări sunt parte la convenție și doar 33 la Protocolul opțional.

Indiferent dacă sunt în țările lor de origine sau în străinătate, membrii personalului Națiunilor Unite au un angajament admirabil în favoarea serviciului. Siguranța lor trebuie să fie prioritatea noastră. Cu ocazia acestei Zile Internaționale a Solidarității, cer statele membre și comunitatea internațională să consolideze rezolvarea pentru a le oferi protecția de care au nevoie pentru a-și continua munca pentru pace și prosperitate pentru toți.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți este marcată, anual, la data de 25 martie.

Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți a dobândit o importanță și mai mare în ultimii ani, pe măsură ce se intensifică atacurile împotriva Națiunilor Unite. Este o zi pentru a mobiliza acțiunea, a cere justiția și de a întări hotărârea de a proteja personalul ONU și forțele de menținere a păcii, precum și persoanele din comunitatea non-guvernamentală și din presă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți este marcată, anual, la data de 25 martie.

António Guterres, Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite: „În această Zi Internațională, să fim în solidaritate cu toți angajații reținuți și să ne angajăm să lucrăm împreună pentru a ne asigura că întreg personalul ONU are siguranța de care au nevoie pentru a ajuta cei mai vulnerabili din lume.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți (International Day of Solidarity with Detained and Missing Staff Members) este marcată, anual, la data de 25 martie.

Aceasta are scopul de a trage un semnal de alarmă cu privire la riscul la care este supus personalul implicat în misiuni desfășurate în zone de conflict, dominate de violențe și instabilitate.

Sediul materiei: Evenimentul rememorează răpirea, la 25 martie 1985, a jurnalistului britanic Alec Collett, în timpul unei misiuni în Liban desfășurate de Agenția ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiați din Orientul Apropiat. Timp de peste 24 de ani, soția și familia au sperat într-o minune, până când corpul său a fost descoperit și identificat, în 2009.

Alec Collett

Potrivit informațiilor ONU din 15 martie 2015, 33 de angajați și membri ai personalului asociat au fost reținuți de autorități naționale din 15 țări, unul dintre aceștia fiind încă dispărut iar doi contractanți aflându-se încă în captivitate.

Astfel, cum situația din zonele de conflict (Afganistan, Republica Centrafricană, Siria etc.) prezintă un risc crescut pentru personalul ONU implicat în misiuni, Uniunea Angajaților ONU și Comitetul de securitate și independență al Serviciului Civil Internațional aduc, prin marcarea acestei zile, un omagiu celor care au avut un destin similar și fac apel la justiție pentru a lua măsuri în ceea ce privește protejarea angajaților organizațiilor umanitare, din comunitatea neguvernamentală și din presă.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti