Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice
2 comentarii

Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi
25.03.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Legal Days, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi este marcată, anual, la data de 25 martie.

Tema 2022: Povești despre curaj: Rezistență la sclavie și unitate împotriva rasismului

Comerțul transatlantic cu sclavi este adesea studiat și discutat la nivel macro. Acesta a fost un fenomen caracterizat de trafic de persoane în masă fără precedent, tranzacții economice degradante și încălcări incalificabile ale drepturilor omului.

Dar examinarea comerțului transatlantic cu sclavi la nivel micro dezvăluie adevărata sa brutalitate. În spatele faptelor și cifrelor se află milioane de povești umane. Poveștile celor care au fost smulși din țările și familiile lor. Poveștile celor care au luptat împotriva asupritorilor lor. Poveștile celor care au triumfat împotriva tuturor șanselor de a-și câștiga libertatea. Aceste povești continuă și astăzi, pe măsură ce oamenii din întreaga lume continuă să lupte împreună împotriva celei mai durabile moșteniri a comerțului transatlantic cu sclavi– rasismul.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi este marcată, anual, la data de 25 martie.

Tema 2021: Încetarea moștenirii rasismului sclaviei: un imperativ global pentru justiție.

Tema reflectă mișcarea globală pentru a pune capăt nedreptăților ale căror rădăcini stau în comerțul cu sclavi. Tema evidențiază importanța educării despre istoria comerțului transatlantic cu sclavi și a sclaviei, pentru a aduce la cunoștință impactului sclaviei asupra lumii moderne și a acțiunii pentru abordarea efectelor sale de lungă durată. Tema ghidează dezvoltarea programului de informare și amintire educațională pentru a mobiliza acțiuni împotriva prejudecăților, rasismului și nedreptății.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Astăzi, onorăm memoria milioanelor de oameni de origine africană care au suferit sub sistemul brutal al sclaviei și al traficului transatlantic de sclavi.

Acest comerț a creat și a susținut un sistem global de exploatare care a existat mai bine de 400 de ani, devastând familiile, comunitățile și economiile.

Ne amintim cu smerenie rezistența celor care au suportat atrocitățile comise de comercianții și proprietarii de sclavi, iertate de beneficiarii sclaviei.

Recunoaștem contribuțiile imense pe care bărbații, femeile și copiii robi le-au făcut în cultura, cunoașterea și economiile țărilor în care au fost transportați.

Onorăm memoria victimelor traficului transatlantic de sclavi educând despre istoria sa și recunoscând impactul acesteia asupra lumii noastre de astăzi.

Comerțul transatlantic cu sclavi s-a încheiat acum mai bine de două secole, dar ideile de supremație albă care au stat la baza acesteia rămân vii.

Trebuie să punem capăt moștenirii acestei minciuni rasiste.

Trebuie să lucrăm împreună pentru a aborda consecințele pernicioase și persistente ale sclaviei și ale traficului transatlantic de sclavi.

Vom face acest lucru reînnoind hotărârea noastră de a combate rasismul, nedreptatea și inegalitatea și construind comunități și economii incluzive.

În această zi, să ne reînnoim angajamentul față de o lume în care toți pot trăi în pace cu demnitate și oportunități.

Mulțumesc.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi este marcată, anual, la data de 25 martie.

Cu ocazia acestei zile, María Fernanda Espinosa Garcés, președinta celei de-a 73-a Adunăre Generală a ONU, a transmis următorul mesaj:

„Reprezentanți permanenți, delegați:

Există capitole din istoria umanității atât de tragice, încât doar amintirea lor ne provoacă mari dureri. În același timp, memoria este necesară pentru a preveni, reconcilia și în special pentru a evita repetarea trecutului.

Sclavia este unul dintre acele momente tragice din istoria noastră.

Timp de trei secole, milioane de ființe umane- bărbați, femei și copii- au fost dezrădăcinate brutal din casele lor din Africa și au fost cumpărate și vândute ca obiecte, dezbrăcate de toată demnitatea.

Fiecare dintre aceste persoane a suferit ororile de exploatare, violență și excludere, iar consecințele dramatice ale acesteia persistă încă în lumea noastră.

În această zi internațională, aducem un omagiu victimelor acestei practici respingătoare. Le onorăm rezistența, curajul și forța lor.

Aș dori să amintesc, în special, de toate femeile care erau sclave. Pe lângă faptul că au rezistat la muncă forțată fără sfârșit și acte teribile de violență, ele au suferit și exploatarea fizică a perpetuării lanțului comercial de sclavi.

Cu toate acestea, aceste femei au fost esențiale pentru menținerea demnității comunităților lor. Multe dintre ele au condus revolte și au devenit membri activi ai mișcărilor aboliționiste, precum Harriet Tubman, care au eliberat sute de sclavi care au fost prinși în plantațiile din sudul Statelor Unite și care și-au dedicat întreaga viață acestei cauze. Denumirea acestor femei este un act de justiție și reparație.

Excelențe,

În decembrie anul trecut am comemorat 70 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului. Acest document a inaugurat o nouă eră de egalitate și libertate pentru toți, bazată pe demnitatea umană. Articolul 4 prevede, într-un mod definitiv, că nimeni nu poate fi ținut în sclavie sau servitute.

Pentru mulți, însă, acest precept este departe de a fi îndeplinit. În întreaga lume, se estimează că peste 40 de milioane de oameni sunt supuși sclaviei moderne. 71% dintre victimele traficului de persoane sunt femei și fete.

Acest lucru nu este doar alarmant, dar este inacceptabil în secolul al XXI-lea .

Dar aceasta nu se rezumă numai la denunțarea acestei realități chinuitoare, ci la combaterea cauzelor structurale care susțin exploatarea sexuală și a muncii, servitutea internă, căsătoria forțată și multe alte forme inumane de subjugare, cum ar fi discriminarea rasială și prejudecățile care se clasifică și separă persoanele în funcție de culoarea pielii lor.

Rasismul nu limitează doar dezvoltarea deplină a persoanelor afrodescendente, ci este și o insultă la demnitatea lor; de asemenea, privează societățile de o coexistență pașnică și de o dezvoltare adevărată și incluzivă.
(…)

Excelențe,

În concluzie, aș dori să citez un frumos verset al poemului „Totuși mă ridic” al scriitoarei Maya Angelou. O oda despre mândria, rezistența și speranța fraților noștri afrodescendenți și citez:

Traversând nopţi de groază şi de spaime
Eu mă ridic
Într-o dimineaţă proaspătă şi clară
Eu mă ridic
Aducând toate darurile primite de la strămoşii mei,
Sunt visul şi speranţa celui robit, cu paşii grei.
Eu mă ridic.

Mulțumesc!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi este marcată, anual, la data de 25 martie.

Temă pentru 2019: Amintiți-vă sclavia: Puterea artei pentru justiție.

Din vremea comerțului transatlantic cu sclavi, artele au fost folosite pentru a face față sclaviei, a împuternici comunitățile înrobite și a onora pe cei care au făcut libertatea posibilă. Ele au fost, de asemenea, instrumente vitale pentru comemorarea luptelor din trecut, evidențierea nedreptăților continue și celebrarea realizărilor oamenilor de origine africană. Tema din 2019 atrage astfel atenția asupra numeroaselor exemple de expresie artistică – inclusiv memoriile, muzica, dansul și arhitectura – care ne-au ajutat să ne amintim istoria și consecințele comerțului transatlantic cu sclavi.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi este marcată, anual, la data de 25 martie.

În fiecare an, la 25 martie, Ziua Internațională a Rememorării Victimelor Sclaviei și a Comerțului Slave Transatlantic oferă ocazia de a onora și a aminti pe cei care au suferit și au murit în mâinile sistemului brutal de sclavie. Ziua Internațională își propune, de asemenea, să sensibilizeze astăzi pericolele de rasism și prejudecăți.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi (International Day of Remembrance of the Victims of Slavery) este marcată, anual la data de 25 martie.

Sediul materiei: Această zi a fost proclamată prin Rezoluția 62/122, adoptată de Adunarea Generală a ONU, la 17 decembrie 2007.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, timp de peste 400 de ani, mai mult de 15 milioane de persoane (bărbați, femei și copii) au fost victimele comerțului transatlantic cu sclavi, unul din cele mai întunecate episoade din istoria omenirii.

Temă pentru 2017: „În memoria sclaviei: Celebrarea patrimoniului și a culturii diasporei africane și a rădăcinilor sale”. 

Astfel, este atrasă atenția asupra bogatei culturi africane și a tradițiilor care au influențat viața în țările implicate în comerțul cu sclavi și în locurile unde diaspora africană continuă să aibă contribuții semnificative.

Cu ocazia Zilei internaționale a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi sunt onorate și comemorate victimele care au suferit și au murit în sistemul brutal al sclaviei și este atrasă atenția asupra pericolelor rasismului și a prejudecăților din prezent.

În acest sens, la 25 martie 2015, Organizația Națiunilor Unite a inaugurat, la sediul din New York, monumentul ”Ark of Return” (Arcul întoarcerii), dedicat memoriei victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi. ‘

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU: „În mod tragic, sclavia încă nu a luat sfârșit. Sclavia rezistă cu îndărătnicie în multe zone ale lumii, sub forma muncii forțate, a traficului, exploatării sexuale sau a captivității în condiții asemănătoare sclaviei. Aceste practici condamnabile nu ar exista fără rasismul înrădăcinat”

În acest sens, la 7 martie 2017, la sediul ONU din New York a fost inaugurată expoziția „A Legacy of Black Achievement”, deschisă publicului până la 29 martie 2017. Expoziția cuprinde 21 de personalități notabile din diferite medii, epoci, regiuni și discipline, care au pus bazele recunoașterii drepturilor civile și justiției pentru persoanele de origine africană din Africa, Europa, America și din întreaga lume.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti