BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi
25.03.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

 
SMARTBILL
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi este marcată, anual, la data de 25 martie.

Temă pentru 2019: Amintiți-vă sclavia: Puterea artei pentru justiție.

Din vremea comerțului transatlantic cu sclavi, artele au fost folosite pentru a face față sclaviei, a împuternici comunitățile înrobite și a onora pe cei care au făcut libertatea posibilă. Ele au fost, de asemenea, instrumente vitale pentru comemorarea luptelor din trecut, evidențierea nedreptăților continue și celebrarea realizărilor oamenilor de origine africană. Tema din 2019 atrage astfel atenția asupra numeroaselor exemple de expresie artistică – inclusiv memoriile, muzica, dansul și arhitectura – care ne-au ajutat să ne amintim istoria și consecințele comerțului transatlantic cu sclavi.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi este marcată, anual, la data de 25 martie.

În fiecare an, la 25 martie, Ziua Internațională a Rememorării Victimelor Sclaviei și a Comerțului Slave Transatlantic oferă ocazia de a onora și a aminti pe cei care au suferit și au murit în mâinile sistemului brutal de sclavie. Ziua Internațională își propune, de asemenea, să sensibilizeze astăzi pericolele de rasism și prejudecăți.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi (International Day of Remembrance of the Victims of Slavery) este marcată, anual la data de 25 martie.

Sediul materiei: Această zi a fost proclamată prin Rezoluția 62/122, adoptată de Adunarea Generală a ONU, la 17 decembrie 2007.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, timp de peste 400 de ani, mai mult de 15 milioane de persoane (bărbați, femei și copii) au fost victimele comerțului transatlantic cu sclavi, unul din cele mai întunecate episoade din istoria omenirii.

Temă pentru 2017: „În memoria sclaviei: Celebrarea patrimoniului și a culturii diasporei africane și a rădăcinilor sale”. 

Astfel, este atrasă atenția asupra bogatei culturi africane și a tradițiilor care au influențat viața în țările implicate în comerțul cu sclavi și în locurile unde diaspora africană continuă să aibă contribuții semnificative.

Cu ocazia Zilei internaționale a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi sunt onorate și comemorate victimele care au suferit și au murit în sistemul brutal al sclaviei și este atrasă atenția asupra pericolelor rasismului și a prejudecăților din prezent.

În acest sens, la 25 martie 2015, Organizația Națiunilor Unite a inaugurat, la sediul din New York, monumentul ”Ark of Return” (Arcul întoarcerii), dedicat memoriei victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi. ‘

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU: „În mod tragic, sclavia încă nu a luat sfârșit. Sclavia rezistă cu îndărătnicie în multe zone ale lumii, sub forma muncii forțate, a traficului, exploatării sexuale sau a captivității în condiții asemănătoare sclaviei. Aceste practici condamnabile nu ar exista fără rasismul înrădăcinat”

În acest sens, la 7 martie 2017, la sediul ONU din New York a fost inaugurată expoziția „A Legacy of Black Achievement”, deschisă publicului până la 29 martie 2017. Expoziția cuprinde 21 de personalități notabile din diferite medii, epoci, regiuni și discipline, care au pus bazele recunoașterii drepturilor civile și justiției pentru persoanele de origine africană din Africa, Europa, America și din întreaga lume.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill













Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi”

  1. Tot vorbim de sclavia altora dar pe-a noastră n-o vedem.
    Codul penal din Muntenia al anului 1818 preciza că „Toți țiganii sunt născuți robi” și că „Țiganii fără stăpân sunt proprietatea statului”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.