Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor – Neconstituţionalitate
27.03.2017 | Daniel UDRESCU

Secţiuni: Corporate, Drept constitutional, Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Silviu UDRESCU

Daniel Udrescu

ART. 51 – Cotele de impozitare, la alineatul (2) prevede o condiţie „specială”:

Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru persoanele juridice române nou-înființate, care au cel puțin un salariat și sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acționarii/asociații lor nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice române, potrivit legii.

Sper ca politicienii din Parlament să se sesizeze la aceste aspecte de neconstituţionalitate ale condiţiei suplimentare, inventate probabil de un funcţionar MFP frustrat la iniţierea proiectului şi scăpată controlului parlamentar. Dacă am avut acţiuni la FPP Moldova sau oricare în trecut, nu pot avea o microîntreprindere astăzi cu impozit de 1%. Este în mod clar neconstituţional să mă judeci pentru trecut.

Dar nu este suficient. Legea este atât de neclară că poate fi interpretată de primul om nesănătos şi că nu pot fi asociat la două microîntreprinderi cu impozit de 1%.

Dacă am acţiuni astăzi la bursă, şi 1 bucată, nu pot avea microîntreprindere cu impozit 1%. Dacă am alte titluri de participare, oricare, nu pot avea microîntreprindere cu impozit 1%. Dacă patronul îmi distribuie titluri de participare pentru că sunt un bun angajat şi mai sunt asociat la întreprinderea soţiei, atunci cota de impozitare nu mai este 1%. Păi, nu mă toacă mărunt consoarta? Mai ajung şi pe stradă, că sunt şi expert contabil, sau voi, avocaţi, care nu am citit legea corect.

Mă gândesc cu oroare cum vine ANAF şi, la „indicaţia” Curţii de Conturi sau a unei „circulare” ce porneşte de la iniţiatorul modificării legislative, înghite şopârla şi începe armaghedonul impozitului de 16% la microîntreprinderile persoanelor care au şi alte titluri de participare.

CLARIFICAŢI LEGEA. Când veţi deveni un fisc cu coloană vertebrală, care ajută contribuabilul?

Daniel Udrescu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti