Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor – Neconstituţionalitate


27 martie 2017 | Daniel UDRESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Corporate, Drept constituțional, Fiscalitate, SELECTED
Daniel Silviu UDRESCU

Daniel Udrescu

ART. 51 – Cotele de impozitare, la alineatul (2) prevede o condiţie „specială”:

Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru persoanele juridice române nou-înființate, care au cel puțin un salariat și sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acționarii/asociații lor nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice române, potrivit legii.

Sper ca politicienii din Parlament să se sesizeze la aceste aspecte de neconstituţionalitate ale condiţiei suplimentare, inventate probabil de un funcţionar MFP frustrat la iniţierea proiectului şi scăpată controlului parlamentar. Dacă am avut acţiuni la FPP Moldova sau oricare în trecut, nu pot avea o microîntreprindere astăzi cu impozit de 1%. Este în mod clar neconstituţional să mă judeci pentru trecut.

Dar nu este suficient. Legea este atât de neclară că poate fi interpretată de primul om nesănătos şi că nu pot fi asociat la două microîntreprinderi cu impozit de 1%.

Dacă am acţiuni astăzi la bursă, şi 1 bucată, nu pot avea microîntreprindere cu impozit 1%. Dacă am alte titluri de participare, oricare, nu pot avea microîntreprindere cu impozit 1%. Dacă patronul îmi distribuie titluri de participare pentru că sunt un bun angajat şi mai sunt asociat la întreprinderea soţiei, atunci cota de impozitare nu mai este 1%. Păi, nu mă toacă mărunt consoarta? Mai ajung şi pe stradă, că sunt şi expert contabil, sau voi, avocaţi, care nu am citit legea corect.

Mă gândesc cu oroare cum vine ANAF şi, la „indicaţia” Curţii de Conturi sau a unei „circulare” ce porneşte de la iniţiatorul modificării legislative, înghite şopârla şi începe armaghedonul impozitului de 16% la microîntreprinderile persoanelor care au şi alte titluri de participare.

CLARIFICAŢI LEGEA. Când veţi deveni un fisc cu coloană vertebrală, care ajută contribuabilul?

Daniel Udrescu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică