Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor – Neconstituţionalitate
27.03.2017 | Daniel UDRESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Silviu UDRESCU

Daniel Udrescu

ART. 51 – Cotele de impozitare, la alineatul (2) prevede o condiţie „specială”:

Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru persoanele juridice române nou-înființate, care au cel puțin un salariat și sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acționarii/asociații lor nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice române, potrivit legii.

Sper ca politicienii din Parlament să se sesizeze la aceste aspecte de neconstituţionalitate ale condiţiei suplimentare, inventate probabil de un funcţionar MFP frustrat la iniţierea proiectului şi scăpată controlului parlamentar. Dacă am avut acţiuni la FPP Moldova sau oricare în trecut, nu pot avea o microîntreprindere astăzi cu impozit de 1%. Este în mod clar neconstituţional să mă judeci pentru trecut.

Dar nu este suficient. Legea este atât de neclară că poate fi interpretată de primul om nesănătos şi că nu pot fi asociat la două microîntreprinderi cu impozit de 1%.

Dacă am acţiuni astăzi la bursă, şi 1 bucată, nu pot avea microîntreprindere cu impozit 1%. Dacă am alte titluri de participare, oricare, nu pot avea microîntreprindere cu impozit 1%. Dacă patronul îmi distribuie titluri de participare pentru că sunt un bun angajat şi mai sunt asociat la întreprinderea soţiei, atunci cota de impozitare nu mai este 1%. Păi, nu mă toacă mărunt consoarta? Mai ajung şi pe stradă, că sunt şi expert contabil, sau voi, avocaţi, care nu am citit legea corect.

Mă gândesc cu oroare cum vine ANAF şi, la „indicaţia” Curţii de Conturi sau a unei „circulare” ce porneşte de la iniţiatorul modificării legislative, înghite şopârla şi începe armaghedonul impozitului de 16% la microîntreprinderile persoanelor care au şi alte titluri de participare.

CLARIFICAŢI LEGEA. Când veţi deveni un fisc cu coloană vertebrală, care ajută contribuabilul?

Daniel Udrescu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.