Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Ana Birchall: Ideea unei Europe cu mai multe viteze nu poate fi o soluție


27 martie 2017 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Flux informații

Sâmbătă, 25 martie 2017, a avut loc, la Roma, summit-ul aniversar cu ocazia a 60 de ani de la momentul semnării tratatelor de la Roma, context în care liderii țărilor europene au semnat o declarație comună, care se dorește a fi un nou capitol în evoluția proiectului european, potrivit unui comunicat al MAE.

Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a subliniat că declarația semnată la Roma reprezintă o nouă etapă care va defini proiectul european în următorii ani.

Ana Birchall: „Ne bucură în mod deosebit faptul că documentul adoptat de liderii europeni este pozitiv și echilibrat, fiind asumat de toate statele membre şi de instituțiile europene, deopotrivă. Din această perspectivă, importanța pe care statele membre, inclusiv România, o acordă unității şi caracterului indivizibil al Uniunii Europene este salutară și ea este reflectată clar, așa cum România a susținut-o constant, în Declarația de la Roma. De aceea, este de apreciat că Declarația consfințește că Uniunea rămâne cadrul în care vom acționa împreună pentru apărarea intereselor şi a acțiunilor noastre comune, avansând în aceeași direcție, în linie cu tratatele. Considerăm că, pe bună dreptate, în vederea avansării proiectului european, regula acțiunilor noastre este și trebuie să rămână conlucrarea între toți membrii Uniunii, fără diviziuni şi fragmentări (…)

Statele membre s-au angajat astăzi să continue proiectul de integrare europeană, bazat pe mai multă unitate şi coeziune, pe solidaritate și valori puternice. România este pe deplin angajată să contribuie, ca stat membru, dar și ca viitoare președinție a Consiliului UE, în semestrul I 2019, la dezvoltarea acestui proiect unic de pace, democrație, stabilitate și securitate în Europa. Într-o lume globalizată, cu provocări fără precedent și de natură diferită, o Uniune mai puternică, mai bine integrată oferă,  în mod clar, perspective mai bune pentru noi toți decât o Uniune fragmentată. Este cu atât mai important faptul că astăzi a fost transmis semnalul corect. Acela că Uniunea Europeană dorește și este capabilă să restabilească unitatea și coeziunea. România este susținătoarea unei Uniuni Europene consolidate, bazată pe unitate și pe respectul pentru principiile și valorile sale fundamentale, singura formulă capabilă să facă față provocărilor actuale (…)

Ideea unei Europe cu mai multe viteze nu poate fi o soluție, în măsura în care dorim menținerea caracterului unitar și indivizibil al Uniunii Europene, pe care România îl consideră ca esențial pentru viitorul UE. România a pledat cu succes pentru reflectarea acestui principiu esențial al unității în textul final al Declarației, care, astfel, consfințește ideea de unitate a continentului european, de comuniune de valori, de acțiune comună, de depășire a vechilor diviziuni și de evitare a creării unora noi. Crearea de cluburi mai mult sau mai puțin formale, instituționalizarea unor viteze diferite sau a unor cercuri concentrice prezintă riscul accentuării clivajelor economice și sociale între statele membre.”

Referitor la procesul extinderii, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a salutat deschiderea UE în acest sens, în condițiile în care declarația semnată de lideri europeni consemnează „beneficiile unei Europe lărgite care a permis depășirea diviziunilor pe continentul european, în același timp o Uniune care păstrează astăzi ușile deschise pentru acele țări europene care respectă și promovează valorile noastre.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri