Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Ana Birchall: Ideea unei Europe cu mai multe viteze nu poate fi o soluție
27.03.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Sâmbătă, 25 martie 2017, a avut loc, la Roma, summit-ul aniversar cu ocazia a 60 de ani de la momentul semnării tratatelor de la Roma, context în care liderii țărilor europene au semnat o declarație comună, care se dorește a fi un nou capitol în evoluția proiectului european, potrivit unui comunicat al MAE.

Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a subliniat că declarația semnată la Roma reprezintă o nouă etapă care va defini proiectul european în următorii ani.

Ana Birchall: „Ne bucură în mod deosebit faptul că documentul adoptat de liderii europeni este pozitiv și echilibrat, fiind asumat de toate statele membre şi de instituțiile europene, deopotrivă. Din această perspectivă, importanța pe care statele membre, inclusiv România, o acordă unității şi caracterului indivizibil al Uniunii Europene este salutară și ea este reflectată clar, așa cum România a susținut-o constant, în Declarația de la Roma. De aceea, este de apreciat că Declarația consfințește că Uniunea rămâne cadrul în care vom acționa împreună pentru apărarea intereselor şi a acțiunilor noastre comune, avansând în aceeași direcție, în linie cu tratatele. Considerăm că, pe bună dreptate, în vederea avansării proiectului european, regula acțiunilor noastre este și trebuie să rămână conlucrarea între toți membrii Uniunii, fără diviziuni şi fragmentări (…)

Statele membre s-au angajat astăzi să continue proiectul de integrare europeană, bazat pe mai multă unitate şi coeziune, pe solidaritate și valori puternice. România este pe deplin angajată să contribuie, ca stat membru, dar și ca viitoare președinție a Consiliului UE, în semestrul I 2019, la dezvoltarea acestui proiect unic de pace, democrație, stabilitate și securitate în Europa. Într-o lume globalizată, cu provocări fără precedent și de natură diferită, o Uniune mai puternică, mai bine integrată oferă,  în mod clar, perspective mai bune pentru noi toți decât o Uniune fragmentată. Este cu atât mai important faptul că astăzi a fost transmis semnalul corect. Acela că Uniunea Europeană dorește și este capabilă să restabilească unitatea și coeziunea. România este susținătoarea unei Uniuni Europene consolidate, bazată pe unitate și pe respectul pentru principiile și valorile sale fundamentale, singura formulă capabilă să facă față provocărilor actuale (…)

Ideea unei Europe cu mai multe viteze nu poate fi o soluție, în măsura în care dorim menținerea caracterului unitar și indivizibil al Uniunii Europene, pe care România îl consideră ca esențial pentru viitorul UE. România a pledat cu succes pentru reflectarea acestui principiu esențial al unității în textul final al Declarației, care, astfel, consfințește ideea de unitate a continentului european, de comuniune de valori, de acțiune comună, de depășire a vechilor diviziuni și de evitare a creării unora noi. Crearea de cluburi mai mult sau mai puțin formale, instituționalizarea unor viteze diferite sau a unor cercuri concentrice prezintă riscul accentuării clivajelor economice și sociale între statele membre.”

Referitor la procesul extinderii, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a salutat deschiderea UE în acest sens, în condițiile în care declarația semnată de lideri europeni consemnează „beneficiile unei Europe lărgite care a permis depășirea diviziunilor pe continentul european, în același timp o Uniune care păstrează astăzi ușile deschise pentru acele țări europene care respectă și promovează valorile noastre.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti