Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Pot asociațiile să devină o formă conspirativă în măsura în care îşi acordă prin statut şi posibilitatea de a se angrena în fenomenul juridic prin însăşi formularea de acţiuni corespondente legilor privind organizarea şi exercitarea anumitor profesii juridice?
28.03.2017 | Andreea Claudia AGAPIE

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Claudia Agapie

Andreea Claudia Agapie

Quaestio

Pornind de la vădita vulnerabilitate a consumatorului, pot asociațiile să devină o formă conspirativă:

– în măsura în care “permit” redirecţionarea de profit în aşa-zisul beneficiu al consumatorului,

– în măsura în care îşi acordă prin statut şi posibilitatea de a se angrena în fenomenul juridic prin însăşi formularea de acţiuni corespondente legilor privind organizarea şi exercitarea anumitor profesii juridice?

Dintr-un şapou bolduit aflăm că sub patronajul unor asociaţii şi fundaţii se pot ascunde grupuri de interese care conduc, din umbră, diverse afaceri delicate; asemenea entităţi sunt neplătitoare de impozite, pot avea identitate temporară, pot folosi patrimoniul aproape discreţionar.[1]

Permiţând redirecţionarea de profit, pe fondul unei legături permanente şi profunde cu umila poziţie a consumatorului, asociaţiile au devenit o formă cât mai la îndemână pentru promovarea şi protecţia intereselor persoanelor. Cu sau fără exces de zel, redirecţionarea de profit pare să fie benefică ambelor părţi: consumatorul urmăreşte prezervarea propriului interes prin redirecţionarea sumelor de bani, forma de asociere a interesului său, de aici şi egalitatea” juridică dintre cele două.

Ce se întâmplă în situaţia în care asociaţia îşi acordă prin statut posibilitatea de formulare de acţiuni corespondente legilor privind organizarea şi exercitarea anumitor profesii juridice?

Instanțele, prin deciziile luate, statuând asupra activităților juridice de consultanță, reprezentare și asistență juridică, incluzând (în speţă) și redactarea de acte juridice, și acțiuni introductive în instanță, au concluzionat că astfel de activități constituie, după caz, activități specifice profesiei de avocat, notar public sau executor judecătoresc.

Activităţile juridice de consultanţă, de reprezentare şi asistenţă juridică, precum şi de redactare de acte juridice, inclusiv a acţiunilor introductive în instanţă, cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor, apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice, în raporturile cu autorităţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoană română sau străină, constituie, după caz, activităţi specifice profesiei de avocat, reglementate în art. 3 din Legea nr. 51/1995, cu modificările şi completările ulterioare, profesiei de notar public (art. 8, 9 si 10 din Legea nr. 36/1995, cu modificările şi completările ulterioare) sau celei de executor judecătoresc (art. 7 din Legea nr. 188/2000, cu modificările şi completările ulterioare). [2]

Făcând trimitere la decizia anterioară, îşi mai poate avea sorgintea în sfera legitimului un tip de activitate care îşi excede rolul, intrând pe tărâmul formulării de acţiuni corespondente legilor privind organizarea şi exercitarea anumitor profesii juridice?[1] Asociaţiile şi fundaţiile, paradisuri fiscale, platformă online Gds.ro.
[2] Dreptonline.ro, a se vedea în acest sens Decizia nr. XXII din 12 iunie 2006 cu privire la aplicarea dispozițiilor art. 46 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cazul cererilor de autorizare a constituirii și de înmatriculare a societăților comerciale de consultanță, asistență și reprezentare juridică.


Andreea Claudia Agapie

 

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.