Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – mică lecţie pentru jurişti şi ziarişti – (XVI)
28.03.2017 | Gheorghe MOROȘANU

Secţiuni: Content, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

CAPITOLUL 8, Procesul de scriere a documentelor juridice

Dacă o asemenea temă vi s-ar părea puţin prea tehnică, voi încerca să vă conving că asimilarea ei este utilă nu numai pentru avocaţi şi jurişti, ci şi pentru beneficiarii acestora – clienţii (În plus, chestiunea se aplică „mănuşă” în jurnalistică, valabil chiar şi pentru cititori – veţi vedea la urmă.).

Aşadar, situaţia se prezintă aşa: clientul vine la avocat sau jurist şi îi expune o problemă lungă şi încâlcită, într-un stil patetic şi uitând să răsufle. Avocatul trebuie să facă ordine în această telenovelă, iar autorul Neacşu ne spune aşa:

Prima etapă este stabilirea detaliată a situaţiei de fapt. Asta înseamnă, ca şi în ziaristică, a răspunde la unele întrebări esenţiale: Ce? Cine? Când? Unde? Cum?

În a doua etapă, avocatul/juristul trebuie să cearnă, să selecteze şi să ordoneze faptele, printr-o activitate de sinteză: „A scrie o situaţie de fapt relevantă seamănă mult cu munca bijutierului care prin tăiere şi şlefuire dă valoare unei bucăţi de diamant brut.”

„Nu toate datele, faptele şi întâmplările trebuie comunicate judecătorului. O expunere întortocheată… nu face altceva decât să debusoleze instanţa şi s-o împiedice să vadă esenţialul”.

Cel mai vizibil rezultat al acestui proces se găseşte în hotărârile judecătoreşti. În ele găseşti la un moment dat următoarea formulă: „Analizând materialul probator… instanţa de judecată reţine următoarele:” Va să zică, judecătorul face chiar o a doua selecţie, după avocat, spicuind şi cernând, chiar şi din expunerea avocatului, ceea ce s-a dovedit important pentru cauză, după dezbateri. De aceea, lectura hotărârii ar trebui să-l convingă pe client că selecţia făcută de avocat a avut rostul ei şi să nu plângă prea tare dacă nu găseşte evocate toate gingăşiile povestite şi repetate de el.

În fine, dragi cititori de ziare: Aţi văzut/citit cumva prin acele ziare articole cam lungi, prezentând fapte încâlcite şi amestecate, din care se înţelege doar la a doua lectură, sau nici măcar, despre ce şi despre cine este vorba? Sigur aţi citit, nu în ziarul de faţă, evident. Dar, trebuie să fim cu toţii de acord că lecţia scrisului eficient a maestrului Neacşu e valabilă şi pentru scrisul din presă. Eu sunt primul care recunosc asta, de vreme ce scriu în ambele domenii.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti