Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Vlad Bercu: Doresc ca echipa JMD să fie consolidată de tineri cu pasiune și viziune


28 martie 2017 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Vlad Bercu

Vlad Bercu

Alina Matei: Mulțumesc, Vlad, că ai acceptat să acorzi un interviu pentru JURIDICE.ro despre tine şi JURIDICE Moldova. Ai fost selectat anul trecut pentru un stagiu de internship la Societatea de Științe Juridice. Care ţi s-a părut cea mai trăsnită întrebare de la test, îţi mai aduci aminte?

Vlad Bercu: Plăcerea e de partea mea și vă mulțumesc pentru invitația la acest interviu. După cum spuneți și dumneavoastră, am fost selectat anul trecut pentru un stagiu de internship la SSJ și în cadrul interviului au fost puse mai multe întrebări, dintre care multe nu aveau nicio legătură cu dreptul (și eu care repetasem materia generală de la constituțional și civil pentru a fi pregătit de discuție cu domnul Săvescu), ci erau întrebări de logică. Să fiu sincer, nu țin minte exact întrebarea, dar era ceva de genul: mama tatei, verișorului fratelui ș.a., cine este Ion pentru Nicolae? Nu am mai răspuns corect la ea, dar, în timp ce gândeam, cred că am irosit vreo trei foi A4, cu diverse scheme.

Alina Matei: Când ai intrat în internship, ce ţi-ai propus? Să construieşti, să dovedeşti?

Vlad Bercu: Scopul meu era (și rămâne) să aduc ceea ce am văzut la J în România la mine acasă, în Republica Moldova. Din păcate, cultura juridică printre studenții de la Universitățile din partea stângă a Prutului este una practic inexistentă. Totuși, avem acel mic procentaj de tineri care iubesc și sunt cu adevărat pasionați de drept și aceștia au dorința de a-și împărtăși din idei, cercetări, opinii cu semenii lor. Totuși, o veritabilă societate de drept nu există. În esență, cât de naiv nu ar suna, doresc să fac o schimbare în Moldova, să-i fac pe tinerii de aici să înțeleagă că modul în care va funcționa justiția în 10-15 ani nu va fi influențat doar de cât de mulți profesioniști vor fi dintre cei care și-au făcut studiile la facultate cu o maximă diligență, dar și de cât de implicați au fost ei la formarea și dezvoltarea unei societăți științifice de drept, pentru că anume în cadrul unor astfel de cercuri au apărut ideile mărețe (în speță, îmi amintesc de poza de la conferința Solvay, unde îi putem admira pe M. Planck, A. Einstein, M. Curie, N. Bohr, M. Born, A. Piccard și alte personalități care au schimbat lumea și care s-au împărtășit cu opiniile lor în cadrul unor asemenea întâlniri).

Alina Matei: Cineva din afară care nu te cunoaşte şi află că încă din timpul stagiului la SSJ ai devenit project manager JURIDICE Moldova ar putea crede fie ”că eşti pilos”, fie că eşti excepţional de bun. Cred că ai reuşit să enervezi rău de tot o mulţime de cunoscuţi… Aşa că hai să vedem cum ai ajuns să te ocupi de JURIDICE Moldova?

Vlad Bercu: Ar fi minunat să fie astfel, or, în acest caz, aș ști că lumea cunoaște despre JURIDICE Moldova și are o atitudine de respect față de ea, ceea ce denotă că echipa JMD se îndreaptă în direcția bună. Istoria relației mele cu JURIDICE.ro a început la sfârșitul lunii octombrie 2016, când am devenit intern, iar cu titlul de informație subliniez că cei ce trec concursul pentru a deveni intern SSJ beneficiază de o mulțime de facilități, precum posibilitatea de a lucra umăr la umăr cu practicieni notorii în domeniu, de a participa la conferințe, dezbateri marca J, ș.a. Totuși dat fiind faptul că studiez la Chișinău, eu nu aveam așa posibilitate, așa că, la inițiativa domnului Săvescu, am fost foarte bucuros să aflu că putem dezvolta la mine în țară ceea ce înseamnă JURIDICE, cu adagiul Moldova, și din acel moment să încercăm a oferi posibilitate celor din Republică de a împărtăși spiritul J și de a deveni parte din el. Spre marea mea surprindere, să aduni o echipă bună nu a fost atât de greu, celor cărora le-am propus să facă parte din JMD (ei fiind niște tineri extraordinari) au acceptat cu bucurie și au toată dedicația pentru JURIDICE Moldova.

Alina Matei: Am citit despre Ce este şi de ce JURIDICE Moldova. Ce plan ai pentru a duce la îndeplinire ce ţi-ai propus?

Vlad Bercu: În primul rând, doresc ca echipa JMD să fie consolidată de tineri cu pasiune și viziune, care sunt dornici de a lăsa ceva în spatele lor. Ce ține de partea practică, în agenda JMD sunt punctate mai multe proiecte, unele dintre ele urmează a fi anunțate curând. Tot recent am lansat posibilitatea pentru studenții din Republica Moldova de a publica articole științifice, unica cerință fiind CALITATEA, JURIDICE.ro devenind astfel pentru ei un punct de pornire în sfera articolelor științifice. Un al doilea proiect lansat (notez: idee ce aparține în exclusivitate echipei JMD) sunt Seratele Juridice, unde tinerii juriști, studenți, chiar și cei ce nu au tangențe directe cu dreptul, pot viziona Conferințele/Dezbaterile J și se pot pronunța asupra subiectelor abordate, acum câteva zile fiind lansată Serata Pilot și, credeți-mă, este extraordinar să vezi discuțiile aprinse al tinerilor pasionați de ceea ce fac.

Alina Matei: Echipa este alcătuită din 17 tineri. Peste un an câţi crezi că o să mai fie? Poate o să aprecieze că nu este direcţia corectă pentru ei.

Vlad Bercu: Habar nu am câți vor fi peste un an, poate vor fi 30, 40, 50, dar poate vom rămâne doar 10, numărul membrilor echipei chiar nu contează, este important ca să fie dedicați ideii pe care o promovăm și să iubească cu adevărat dreptul, ca niște apostoli, doar că, în loc de Biblie, să țină Codurile în mână pretutindeni (glumesc). Eu personal cred în ceea ce facem și aceasta este unica motivație de care am nevoie pentru a lucra mai departe, pentru a crea împreună cu cei din echipă, seniorii de la J și tot publicul nostru ceva extraordinar în domeniul în care activăm cu toții.

Alina Matei: Mai mult ca sigur că îşi vor face apariţia pe piaţa juridică din Moldova platforme juridice, unele poate produse şi susţinute din România. JURIDICE Moldova este doar un ante-mergător pentru celelalte portaluri care vor veni. Să te aştepţi la copiat concepte, idei, teme, orice. Sau oamenii din Republica Moldova nu sunt aşa?

Vlad Bercu: În viziunea mea, concurența loială a fost mereu propice pentru dezvoltare. Scopul nostru nu este să îi urmărim pe cei care poate ne vor copia sau fura ideile, noi dorim să creăm o imagine, un brand, astfel încât cei ce vor vedea un share pe Facebook la un articol marca JURIDICE Moldova, să își spună în sine: „asta urmează a fi citit” și să dea click pe link, sau când vor vedea anunțat un eveniment să ia telefonul în mână și să rezerve un loc pentru ei.

Alina Matei: Ce vei face după terminarea Facultăţii? Care este visul tău? Vei veni în România?

Vlad Bercu: Visul meu este avocatura de business, știam asta încă înainte să aplic la Facultatea de Drept. La o discuție cu un profesor respectat de la facultatea mea, am auzit cuvintele care mi s-au întipărit bine în minte: „adevărații juriști sunt avocații, iar adevărații avocați sunt civiliștii”, fără nicio ofensă pentru celelalte ramuri de drept, însă în acest domeniu cred că mă voi simți ca Messi cu mingea sau Federer cu racheta. În privința României, nu știu, nu m-am gândit la asta serios încă, dar tot timpul țintesc să mă depășesc și, unde vor apărea oportunități de a deveni mai bun, acolo o să merg.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii JURIDICE.ro şi JURIDICE Moldova.

Vlad Bercu: Cunoașteți fraza: „cel ce căută găsește”, pentru cititorii J nu se atribuie, pentru că ei deja au găsit cel mai bun portal de drept pentru vorbitorii de limbă română, unde zilnic sunt atât de multe publicații, noutăți, evenimente, conferințe de vizionat încât reprezintă o sursă inepuizabilă de creștere a calificării profesionale.

Alina Matei: Mulţumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine şi îţi doresc să rămâi la fel de concentrat ca şi până acum, să ai parte de puţine momente de singurătate în viaţă, să nu ţi se întâmple prea des, fie în viaţa profesională sau personală, să ieşi pe uşă fără intenţia reală de a nu mai intra şi să nu te strige nimeni.

Vlad Bercu: Vă mulțumesc și eu pentru invitație și mi-a făcut plăcere să discut, baftă în continuare, iar noi urmează să conlucrăm pentru ca JURIDICE Moldova să ajungă cândva la nivelul JURIDICE.ro.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii