Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Întrebare preliminară cu privire la recuperarea de către vânzător a TVA-ului stabilit a fi în plus datorat în urma unui control fiscal. UPDATE: hotărârea CJUE (dreptul Uniunii se opune)
13.04.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

13 aprilie 2018: Curtea declară:

Articolele 63, 167, 168, 178‑180, 182 și 219 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, precum și principiul neutralității fiscale trebuie interpretate în sensul că se opun reglementării unui stat membru în temeiul căreia, în împrejurări precum cele în discuție în litigiul principal, în care, în urma unei rectificări fiscale, a fost plătită statului taxă pe valoarea adăugată (TVA) stabilită suplimentar și aceasta a făcut obiectul unor documente de rectificare a facturilor inițiale la mai mulți ani după livrarea bunurilor în cauză, se refuză beneficiul dreptului de deducere a TVA‑ului pentru motivul că termenul prevăzut de reglementarea menționată pentru exercitarea acestui drept ar fi început să curgă de la data emiterii facturilor inițiale menționate și ar fi expirat. (s.n. – M.M.-B.)

:: hotărâre CJUE

***

04 decembrie 2017: Avocatul general propune:

„Potrivit articolului 168 litera (a) coroborat cu articolul 178 litera (a) și cu articolul 226 punctul 10 din Directiva TVA, dreptul de deducere a TVA‑ului achitat în amonte, în cuantumul valorii TVA‑ului de plată menționate într‑o factură, ia naștere abia la primirea unei asemenea facturi. O majorare ulterioară (corectare) a acestei sume a TVA‑ului în cadrul unei facturi modificate nu produce efectul nașterii cu efect retroactiv a dreptului de deducere a TVA‑ului. Astfel, dispozițiile Directivei TVA se opun unor prevederi potrivit cărora, într‑un caz precum cel din speță, termenul de deducere a acestei taxe suplimentare începe să curgă de la data emiterii facturii inițiale.” (s.n. -M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

28 martie 2017: Judecătorul suprem portughez se întreabă cu privire la recuperarea TVA-ului stabilit a fi în plus datorat în urma unui control fiscal (C-8/17)

Situația de fapt:
1. fiscalitate, taxă pe valoare adăugată
2. situație în care vânzătorul bunurilor, care este plătitor de TVA:
2.1. a fost supus unui control fiscal din care a rezultat că a aplicat o cotă a TVA-ului mai mică decât cea care trebuia aplicată,
2.2. a plătit statului taxa suplimentară
2.3. și dorește să obțină plata corespunzătoare de la cumpărător, de asemenea plătitor de TVA
3. legislația stabilește că într-o atare situație, termenul în care cumpărătorul poate deduce respectiva taxă suplimentară începe să curgă de la data emiterii facturilor inițiale, iar nu a emiterii sau a primirii documentelor rectificative
4. necesitatea de a afla dacă dreptul Uniunii incident se opune unei astfel de legislații ce stabilește o atare modalitate de calcul a termenului în care se poate exercita dreptul de deducere
5. necesitatea de a mai afla, în cazul în care totuși dreptul Uniunii nu s-ar opune modului de calculare a respectivului termen, dacă totuși dreptul Uniunii nu s-ar opune unei legislații din care ar rezulta că refuzul cumpărătorului de a efectua plata este sau nu este legitim:
5.1. după primirea documentelor rectificative ale facturilor inițiale, emise în urma controlului fiscal
5.2. și după plata către stat a taxei suplimentare, în scopul obținerii plății taxei suplimentare,
atunci când:
5.3. termenul menționat pentru exercitarea dreptului de deducere a expirat,
5.4. și având în vedere că imposibilitatea deducerii taxei suplimentare justifică refuzul repercutării acesteia asupra sa.

Dispoziții și norme de drept UE incidente:
1. Directiva 2006/112/CE și, în particular, articolele 63, 167, 168, 178, 179, 180, 182 și 219
2. principiul neutralității.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.