Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Valeriu Stoica: Curtea Constituțională a făcut un dans juridic foarte interesant
29.03.2017 | Ioana-Cătălina BARBU

JURIDICE - In Law We Trust

Av. prof. univ. dr. Valeriu Stoica, Founding Partner STOICA & Asociații, s-a referit în cadrul dezbaterii Rămâne cum am stabilit (623 și 639), organizată de Societatea de Ştiinţe Juridice, la inaplicarea teoriei impreviziunii contractelor înbcheiate sub imperiul vechiul Cod civil, chiar și după apariția Deciziei Curții Constituționale nr. 623 din 25 octombrie 2016 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1 alin.(3), art. 3, art. 4, art. 5 alin. (2), art. 6-8, în special art. 8 alin. (1), (3) și (5), art. 10 și ale art. 11 din Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, precum şi a legii în ansamblul său.

Valeriu Stoica: ”Până la urmă, Curtea Constituțională a făcut un dans juridic foarte interesant pentru a salva această lege de la retroactivitate. Și a spus că, de fapt, dacă ne referim la faptul că aceste contracte s-au încheiat sub imperiul vechiului Cod civil, trebuie să avem în vedere impreviziunea așa cum ea era conturată sub regimul, nu în vechiul Cod, ci sub regimul vechiului Cod civil, pentru că în vechiul Cod civil n-aveam prevederi privind impreviziunea; și, dacă lucrurile stau așa, atunci eu nu știu să existe o soluție de practică judiciară sau o soluție doctrinară, sub imperiul vechiului Cod civil, care să fi stabilit că între soluțiile de adaptare sau de încetare a contractului, judecătorul ar fi putut să recurgă la darea forțată în plată. Ca urmare pentru consecvența argumentației Curții Constituționale, singura concluzie pe care o putem desprinde este că, întrucât sub imperiul vechiului Cod civil nu exista o soluție de dare în plată forțată pentru a rezolva chestiunile impreviziunii, înseamnă că ea nu poate fi aplicată nici după decizia Curții Constituționale, ba, dimpotrivă, dacă suntem consecvenți, decizia Curții Constituționale, practic, fără să o spună expres, oprește o asemenea soluție.”

Ioana-Cătălina Barbu

Secţiuni: Banking, Content, Drept civil, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO