Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. UPDATE: Apelul, respins. Tudorel Toader: Extrădarea este posibilă. Urmărire internațională
07.06.2018 | JURIDICE.ro

7 iunie 2018: Miercuri, 6 iunie 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat cu privire la extrădarea Elenei Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare de către Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit știrilrprotv.ro: „ Extrădarea este posibilă, chiar dacă nu avem un tratat bilateral de extrădare cu Costa Rica. Acesta este principalul mesaj.

În primul rând este necesar ca persoana condamnată ce urmează să fie extrădată să fie dată în urmărire internațională. Instanța emitentă a mandatului de arestare urmează să se pronunțe cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru a solicita Ministerului Justiției formularea cererii de extrădare.

 În acest moment, nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica în domeniul extrădării, însă cooperarea poate avea loc pe două proceduri. În primul rând în baza curtoaziei bilaterale internaționale.

Am mai avut un caz de extrădare din Costa Rica. Și în acest moment se află pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica, altul decât cel la care facem referire.

Trebuie de verificat următorul lucru: domeniul de reglementare să se circumscrie tipologiei naturii infracțiunii comise de către cel care urmează a fi extrădat în baza respectivelor convenții

Intervalul de timp ține de legislația Republicii Costa Rica”

Urmare a declarațiilor ministrului Justiției, Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a declarat, potrivit știripesurse.ro: „Am vorbit cu Elena Udrea. E în regulă, este sănătoasă. Lovitura primită prin decizia ICCJ a fost una acceptată atât pentru ea, cât și pentru noi. În mod teoretic, se poate. Ministrul Justiției își va exercita obligația de a înainta o cerere de extrădare în Costa Rica, dar situațiile sunt absolut diferite. În cazul celălalt, despre care a vorbit ministrul Justiției, nu există un statut de refugiat. În această situație, din punctul meu de vedere, cererea nu poate fi pusă în aplicare.”

În cauză, Tribunalul București a admis cererea privind emiterea unui mandat european de arestare şi cererea privind urmărirea internaţională a Elenei Udrea, aflată în prezent în Costa Rica.

:: Cererea de urmărire

***

6 iunie 2018: Marți, 5 iunie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelurile formulate în dosarul „Gala Bute”, astfel încât decizia dată în primă instanță de către ICCJ a devenit definitivă.

:: Minuta

***

29 martie 2017: Marți, 28 martie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o pe Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării și Turismului, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, potrivit hotnews.ro.

Aceasta a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, patru ani pentru o altă faptă de luare de mită, şase ani pentru o a treia infracţiune de luare de mită şi tot şase ani pentru abuz în serviciu.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, după contopirea pedepselor, ca Elena Udrea să execute şase ani de închisoare. Instanţa a dispus achitarea Elenei Udrea pentru tentativa de folosire de declaraţii false ori incomplete.

Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Instanţa a constatat că fapta este concurentă cu cea pentru care Obreja a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, a contopit pedepsele şi a dispus ca Obreja să execute cinci ani de închisoare.

Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Ion Ariton, fostul ministru al Economiei, a fost achitat.

Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.

Dragoş Botoroagă, om de afaceri a primit o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

*

Elena Udrea, trebuie să restituie 8,1 milioane de lei către Autoritatea Naţională pentru Turism, precum şi 900.000 de euro către doi martori. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea unei sume de aproximativ un milion de lei de la fostul ministrul al Dezvoltării şi Turismului.

Totodată, aceasta trebuie să achite cheltuieli judiciare de 20.000 de lei, la fel şi Rudel Obreja. Ceilalţi inculpaţi, mai puţin Ion Ariton, sunt obligaţi să plătească 15.000 de lei cheltuieli de judecată.

„Obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă Autoritatea Naţională pentru Turism. Conform art. 254 alin. 3 Cod penal din 1969 confiscă în folosul statului de la inculpata Udrea Elena Gabriela sumele de 695.367 lei şi 296.076 lei. În baza art. 255 alin. 3 şi alin.5 Cod penal din 1969 obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Boian Corin şi echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 300.000 euro către martorul Gărdean Adrian”


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.