Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Flux informații Jurisprudență ÎCCJ curentă

Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. UPDATE: Apelul, respins. Tudorel Toader: Extrădarea este posibilă. Urmărire internațională

7 iunie 2018 | JURIDICE.ro

7 iunie 2018: Miercuri, 6 iunie 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat cu privire la extrădarea Elenei Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare de către Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit știrilrprotv.ro: „ Extrădarea este posibilă, chiar dacă nu avem un tratat bilateral de extrădare cu Costa Rica. Acesta este principalul mesaj.

În primul rând este necesar ca persoana condamnată ce urmează să fie extrădată să fie dată în urmărire internațională. Instanța emitentă a mandatului de arestare urmează să se pronunțe cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru a solicita Ministerului Justiției formularea cererii de extrădare.

 În acest moment, nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica în domeniul extrădării, însă cooperarea poate avea loc pe două proceduri. În primul rând în baza curtoaziei bilaterale internaționale.

Am mai avut un caz de extrădare din Costa Rica. Și în acest moment se află pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica, altul decât cel la care facem referire.

Trebuie de verificat următorul lucru: domeniul de reglementare să se circumscrie tipologiei naturii infracțiunii comise de către cel care urmează a fi extrădat în baza respectivelor convenții

Intervalul de timp ține de legislația Republicii Costa Rica”

Urmare a declarațiilor ministrului Justiției, Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a declarat, potrivit știripesurse.ro: „Am vorbit cu Elena Udrea. E în regulă, este sănătoasă. Lovitura primită prin decizia ICCJ a fost una acceptată atât pentru ea, cât și pentru noi. În mod teoretic, se poate. Ministrul Justiției își va exercita obligația de a înainta o cerere de extrădare în Costa Rica, dar situațiile sunt absolut diferite. În cazul celălalt, despre care a vorbit ministrul Justiției, nu există un statut de refugiat. În această situație, din punctul meu de vedere, cererea nu poate fi pusă în aplicare.”

În cauză, Tribunalul București a admis cererea privind emiterea unui mandat european de arestare şi cererea privind urmărirea internaţională a Elenei Udrea, aflată în prezent în Costa Rica.

:: Cererea de urmărire

***

6 iunie 2018: Marți, 5 iunie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelurile formulate în dosarul „Gala Bute”, astfel încât decizia dată în primă instanță de către ICCJ a devenit definitivă.

:: Minuta

***

29 martie 2017: Marți, 28 martie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o pe Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării și Turismului, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, potrivit hotnews.ro.

Aceasta a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, patru ani pentru o altă faptă de luare de mită, şase ani pentru o a treia infracţiune de luare de mită şi tot şase ani pentru abuz în serviciu.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, după contopirea pedepselor, ca Elena Udrea să execute şase ani de închisoare. Instanţa a dispus achitarea Elenei Udrea pentru tentativa de folosire de declaraţii false ori incomplete.

Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Instanţa a constatat că fapta este concurentă cu cea pentru care Obreja a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, a contopit pedepsele şi a dispus ca Obreja să execute cinci ani de închisoare.

Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Ion Ariton, fostul ministru al Economiei, a fost achitat.

Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.

Dragoş Botoroagă, om de afaceri a primit o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

*

Elena Udrea, trebuie să restituie 8,1 milioane de lei către Autoritatea Naţională pentru Turism, precum şi 900.000 de euro către doi martori. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea unei sume de aproximativ un milion de lei de la fostul ministrul al Dezvoltării şi Turismului.

Totodată, aceasta trebuie să achite cheltuieli judiciare de 20.000 de lei, la fel şi Rudel Obreja. Ceilalţi inculpaţi, mai puţin Ion Ariton, sunt obligaţi să plătească 15.000 de lei cheltuieli de judecată.

„Obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă Autoritatea Naţională pentru Turism. Conform art. 254 alin. 3 Cod penal din 1969 confiscă în folosul statului de la inculpata Udrea Elena Gabriela sumele de 695.367 lei şi 296.076 lei. În baza art. 255 alin. 3 şi alin.5 Cod penal din 1969 obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Boian Corin şi echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 300.000 euro către martorul Gărdean Adrian”

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership