Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: art. 587 alin. (1) CPP (din oficiu ridicată excepția). UPDATE: decizia Curții Constituționale
18.03.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

18.03.2020: În data de 20.06.2019, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 407/2019, Monitorul Oficial nr. 890 din data de 04.11.2019):

Respinge, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.587 alin.(1) din Codul de procedură penală, excepție ridicată, din oficiu, de instanța de judecată în Dosarul nr.105/35/2017 al Curții de Apel Oradea – Secția penală și pentru cauze cu minori.
Definitivă și general obligatorie.
Decizia se comunică Curții de Apel Oradea – Secția penală și pentru cauze cu minori și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în ședinţa din data de 20 iunie 2019.

***

În data de 20.03.2017 s-a constituit un nou dosar (998D/2017) pe rolul Curții Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 587 alin. (1) din Codul de Procedură Penală (Curtea de Apel Oradea, din oficiu).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care dispozițiile art. 587 alin. (1) CPP formează obiectul unui control de constituţionalitate.

Instanţa de trimitere este Curtea de Apel Oradea, care a hotărât să respingă contestația formulată de petent, acesta din urmă formulând o nouă contestație asupra hotărârii de respingere, ce va fi judecată în data de 28.04.2017 de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 587 (extras) – CPP
(1) Liberarea condiţionată se dispune, la cererea sau la propunerea făcută potrivit dispoziţiilor legii privind executarea pedepselor, de către judecătoria în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere.

Dispozițiile din Constituție în raport de care se va efectua controlul de constituționalitate au următorul conținut normativ:

Art. 1 (extras) – Constituția României
(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Art. 21 (extras) – Constituția României
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti