Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Avocaţii STOICA & Asociaţii, despre darea în plată în cadrul European Money Week
30.03.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) organizează în săptămâna 27-31 martie 2017, cea de a treia ediţie a programului European Money Week. În cadrul acestui program, în data de 28 martie 2017, la Institutul Bancar Român, Asociaţia Română a Băncilor și Institutul Bancar Român (IBR) a organizat conferinţa „Noua paradigmă la nivel european: consumatorul de servicii financiare, între transparenţă şi riscuri”, la care au participat ca speakeri reputaţi, specialişti din domeniul banking & finance, dar şi specialişti ai dreptului.

În cadrul panelului intitulat „Tendinţe în abordarea clientului retail din perspectiva noilor reglementări”, Dragoş Bogdan, Senior Partner STOICA & Asociaţii, a prezentat evoluţia Legii dării în plată, care a fost „filtrată” constituţional prin deciziile Curţii Constituţionale a României („CCR”) nr. 623, 638, 639 şi 695 din 2016. Astfel, Dragoş Bogdan a subliniat faptul că Decizia CCR nr. 623 constituie o lectură obligatorie a legii văzută ca un caz de aplicare a instituţiei impreviziunii, în prezent reglementată de art. 1271 din noul Cod civil. „Clienții băncilor folosesc darea în plată drept instrument de negociere, după ce Curtea Constituțională a decis că darea în plată se aplică doar în condițiile impreviziunii”, a declarat Dragoş Bogdan. Decizia CCR trimite la negociere, menţionând că, dacă băncile nu doresc să renegocieze contractele, acestea vor fi reconstruite, adaptate de către judecători, în baza realităţii actuale. Conform deciziei CCR, stingerea contractului prin darea în plată se poate face dacă acesta nu mai are utilitate socială, formulare considerată total neclară de către Dragoş Bogdan. “Darea în plată nu mai este posibilă în momentul de față, pentru că ar opera retroactivarea”, susține acesta.

În continuare, Dragoş Bogdan a prezentat o statistică a dosarelor privind situația parțială a proceselor pe darea în plată. Astfel, în Bucureşti şi în 15 judeţe din ţară, există 3.594 de litigii pe Legea dării în plată, 593 dintre acestea fiind soluţionate în primă instanţă. Dintre acestea, 890 de litigii au fost suspendate, fiind trimise la CCR cu excepții, iar 78 au fost repuse pe rol. În cazul celor 593 de litigii soluţionate în primă instanţă, 357 sunt favorabile băncilor, iar 236 – clienţilor, 250 fiind pronunţate anterior deciziei CCR. Printre cazurile de impreviziune invocate în instanţă se numără: “criza economică”, dar și “devalorizarea monedei față de euro”, “pierderea locului de muncă”, “scăderea veniturilor”, „agravarea stării de sănătate” sau “divorțul”, ultimele fiind considerate ca nefiind motive de impreviziune, cât timp nu sunt evenimente, ci situații.

În concluzie, Dragoş Bogdan a afirmat ca “impreviziunea are darul de a se aplica tuturor. Curtea Constituțională a încercat să închidă o ușă îngustă și s-ar putea să fi deschis o ușă mult mai largă”, arătând că debitorii care nu se încadrează în condițiile din Legea dării în plată ar putea solicita CCR ca impreviziunea să li se aplice și lor.

STOICA & Asociații are unul dintre cele mai puternice departamente de litigii din România, cu un portofoliu complet de soluționare a disputelor și o echipă de elită formată din litigatori și arbitri cu experiență. Firma de avocatură este cotată constant de ghidurile juridice internaționale în aria de practică „Dispute Resolution”: Legal 500, Chambers Europe au evidențiat în ultimii ani activitatea litigatorilor coordonați de Cristiana Stoica și Valeriu Stoica.

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.