Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
6 comentarii

CCR pendinte: art. 242 alin. (4) din Codul de procedură fiscală. UPDATE: decizia Curții Constituționale
15.06.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

15.06.2020: În data de 25.02.2020, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 87/2020, Monitorul Oficial nr. 411 din data de 18.05.2020):

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de Valerian Dragomir în Dosarul nr.258/325/2016/a1*al Tribunalului Timiș – Secția de contencios administrativ și fiscal și constată că dispozițiile art.242 alin.(4) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă și general obligatorie.
Decizia se comunică Tribunalului Timiș – Secția de contencios administrativ și fiscal și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în ședința din data de 25 februarie 2020.

***

30.03.2017: În data de 17.03.2017 s-a constituit un nou dosar (972D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 242 alin. (4) din Codul de Procedură Fiscală (cauza Dragomir Valerian).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Tribunalul Timiș.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate (direct sau indirect) au următorul conţinut normativ:

Art. 242 (extras) – Codul de Procedură Fiscală
(3) În cazul debitorului persoană fizică nu poate fi supus executării silite spaţiul minim locuit de debitor şi familia sa, stabilit în conformitate cu normele legale în vigoare.
(4) Dispoziţiile alin. (3) nu sunt aplicabile în cazurile în care executarea silită se face pentru stingerea creanţelor fiscale rezultate din săvârşirea de infracţiuni.

În urma solicitării realizate în temeiul Legii nr. 544/2001, Tribunalul Timiș ne-a comunicat că în fața instanței de fond, i.e. Judecătoria Timișoara, autorul excepției a arătat că art. 242 al. 4 Cod pr. fiscală ar încălca drepturile prevăzute de art. 16 alin. (1) și art. 26 alin. (1) din Constituție.

Dispozițiile din Constituție în raport de care s-a cerut realizarea controlului de constituționalitate au următorul conținut normativ:

Articolul 16 – Egalitatea în drepturi (extras):
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Articolul 26 – Viața intimă, familială și privată (extras):
(1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “CCR pendinte: art. 242 alin. (4) din Codul de procedură fiscală. UPDATE: decizia Curții Constituționale”

 1. În urma solicitării realizate în temeiul Legii nr. 544/2001, Tribunalul Timiș ne-a comunicat că în fața instanței de fond, i.e. Judecătoria Timișoara, autorul excepției a arătat că art. 242 al. 4 Cod pr. fiscală ar încălca drepturile prevăzute de art. 16 alin. (1) și art. 26 alin. (1) din Constituție.

  Am adăugat și în articol această informație suplimentară.

  • Aceeași solicitare am făcut-o și Curții Constituționale a României, de comunicare în raport cu ce dispoziții din Constituție i s-a solicitat să realizeze controlul de constituționalitate. Răspunsul primit astăzi a fost unul negativ, în sensul că astfel de informații sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor întrucât ar viza actele și lucrările Curții Constituționale, pe baza cărora aceasta pronunță deciziile și hotărârile ori emite avizele consultative. Consider răspunsul eronat dar timpul nu-mi permite, din păcate, să motivez de ce, și asta mai ales că până la urmă am reușit să aflăm în raport de ce dispoziții din Constituție autorul excepției a înțeles să invoce neconstituționalitatea dispoziției atacate. Zum Glück

 2. Amelia FARMATHY spune:

  Inseamna ca nu v- au mahnit destul. La CC ma refer.

  • Așa este. Pentru că m-a bucurat Tribunalul Timiș, pe de altă parte. Care ne-a răspuns imediat și afirmativ la solicitare. Probabil – ca să aflu această (aceeași) informație de la CCR – va trebui să ascult transmisiunea live a ședinței publice în care se va discuta excepția de neconstituționalitate, pentru că altfel se pare că nu avem dreptul să știm. Mă întreb de ce o posta CEDO pe HUDOC în raport de ce dispoziții din Convenție se plânge un reclamant, atunci când comunică cauza Guvernului (communicated cases). Sau CJUE, de ce o posta CJUE – ba chiar de ce s-or publica în JOUE – dispozițiile în raport de care se cere verificarea validității unei directive UE (exempli gratia).

 3. Amelia FARMATHY spune:

  Dacă aţi insista să cereţi lămuriri, exemplificând din practica administrativă a CEDO, chiar o să vă mâhnească.
  Dar înţeleg că nu e cazul. Noroc cu T Timiş.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.