Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Reglementarea contractului de donație


31.03.2017 | Ioana STOICA
Secţiuni: Drept civil, Selected, Studii
JURIDICE - In Law We Trust
Ioana Stoica

Ioana Stoica

1. INSTITUTIA JURIDICA A CONTRACTULUI DE DONATIE

Contractul de donatie reprezinta o forma de manifestare a conceptului de generozitate, modalitate in care se exprima personalitatea umana.

In conformitate cu articolul 985 din Codul civil, contractul de donatie reprezinta contractul prin care, cu intentia de a gratifica, o parte, numita donator, transmite dreptul de proprietate celeilalte parti, numita donatar.

Intentia de a gratifica reprezinta insasi cauza liberalitatii.

Spre deosebire de Codul civil de la 1864, textul normativ al Codului civil in vigoare prevede, in mod expres, intentia de a transmite cu titlu gratuit ca fiind o trasatura definitorie a contractului de donatie.

Asadar, in mod cumulativ, trebuie intrunite doua elemente :

– intentia de a gratifica;

– micsorarea patrimoniului dispunatorului, in favoarea gratificatului, transmitand, asadar, un drept de proprietate, un drept de creanta, fara a exista o contraprestatie realizata.

2. SEDIUL MATERIEI

Codul civil cuprinde o reglementare exhaustiva a contractului de donatie, in CARTEA a IV-a – Despre mostenire si liberalitati, Titlul III – Liberalitatile, institutia fiind analizata impreuna cu legatul.

De asemenea, sunt aplicabile alte norme speciale, cuprinse in Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarile, Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, Legea nr. 334/2006 privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, O.U.G. nr. 26/2000 privind asociatiile si fundatiile, aprobata prin Legea nr. 246/2005.

3. CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE DONATIE

Legiuitorul a transmis, prin prevederile art. 985 din Codul civil, sumarul elementelor esentiale ale contractului de donatie, insa intentia de a gratifica se poate manifesta si in mod indirect.

Donatia este un contract, nu un act juridic unilateral, chiar daca in acest contract se reflecta intentia animus donandi, precum si procurarea de catre donatar a unei prestarii financiare.

Manifestarea de vointa a donatarului se adauga manifestarii de vointa a dispunatorului, impreuna reprezentand acordul in vederea perfectarii contractului.

In absenta acordului manifestat de catre donatar, donatia reprezinta o simpla oferta, iar revocarea donatiei, cat si decesul ofertantului atrag imposibilitatea incheierii contractului.

Toate actele cu titlu gratuit, indiferent de modalitatea in care acestea sunt realizate, presupun o micsorare a patrimoniului dispunatorului, realizata cu intentia de a gratifica.

Donatia cu sarcina reprezinta o exceptie, efectele sale fiind diferite fata de donatia simpla.

Donatia reprezinta un contract unilateral, producand efecte juridice numai cand sunt manifestate acordurile ambelor parti contractante.

Donatorul are obligatia de a transmite dreptul de proprietate cu titlu gratuit, fara a exista o contraprestatie din partea beneficiarului, cu exceptia donatiei cu sarcina.

Prin urmare, rezulta ca donatia este un contract unilateral, obligatiile ce rezulta din acest contract nefiind bilaterale si interdependente.

Contractul de donatie nu da nastere vreunei obligatii in sarcina donatarului, insa in sarcina acestuia incumba o obligatie morala, de recunostinta, fata de donator, si, in ipoteza in care aceasta indatorire nu este respectata, poate fi incidenta sanctiunea revocarii donatiei pentru ingratitudine, in conformitate cu articolul 1023 din Codul civil.

Donatia cu sarcini este, in limita sarcinilor, un contract sinalagmatic.

Donatia afectata de modalitatea sarcinii comporta un regim juridic distinct fata de donatia pura si simpla, fiind incidente trasaturile de la contractul sinalagmatic.

Donatia cu sarcina este un veritabil contract comutativ, ceea ce caracterizeaza contractele comutative este faptul ca fiecare cunoaste, de la momentul incheierii contractului, intinderea obligatiilor ce le incumba.

De asemenea, in general, este exclus elementul de aleatorialitate, obligatiile partilor nu pot crea sansa unui castig ori riscul unei pierderi pentru partile contractante.

Daca donatia cu sarcina consta in plata unei rente viagere, pe perioada vietii donatorului, ori in prestarea intretinerii in favoarea acestuia, ori in favoarea unui tert, intervin elemente ce tin de aleatorialitate, obligatiile donatarului sunt tinute de durata vietii beneficiarului sarcinii, in cazul intretinerii, de nevoile concrete ale intretinutului.

Contractul de donatie este unul cu titlu gratuit, conform articolului 984 din Codul civil.

Diferentierea intre donatie si actele dezinteresate o reprezinta micsorarea patrimoniului dispunatorului.

In cazul unui act dezinteresat (comodat, depozit gratuit, mandat gratuit) nu are loc o diminuare a activului patrimonial al celui care gratifica.

Intentia liberala lipseste in cazul unei obligatii civile imperfecte, intrucat implinirea termenului de prescriptie a determinat stingerea dreptului creditorului de a recurge la forta de coercitie a statului.

Nu reprezinta donatie nici intretinerea unei rude, fata de care nu este stabilita o obligatie legala de intretinere, iar prestarea unui serviciu gratuit, in beneficiul altei persoane, nu intruneste elementele insaracirii, respectiv cel al imbogatirii.

Contacterul gratuit al donatiei lipseste cand discutam de o donatie sub modo, in limita valorii sarcinii, donatia este un contract sinalagmatic, oneros.

Solemnitatea donatiei rezida in faptul ca incheierea contractului este supusa unei cerinte speciale, ad validitatem, anume perfectarea contractului in forma autentica.

Conform articolului 1011 din Codul civil, donatia se incheie in forma autentica, sub sanctiunea expresa a nulitatii, cu exceptia darurilor manuale, donatiilor deghizate si a darurilor indirecte.

Solemnitatea este consacrata si pentru faza precontractuala, in conformitate cu articolul 1187 din Codul civil, oferta de donatie, cat si acceptarea acesteia trebuie sa imbrace forma autentica.

Promisiunea de donatie trebuie incheiata tot in forma autentica.

Darul manual presupune traditiunea bunului, remiterea manuala a acestuia, operatiunea predarii-primirii fiind de esenta sa, contractul fiind unul real.

Contractul cu titlu gratuit al donatiei presupune transferul dreptului  de proprietate, care opereaza din momentul realizarii acordului de vointe pentru perfectarea contractului.

Este posibil, insa, prin intelegerea lor, partile sa amane momentul transferului dreptului de proprietate.

4. CONDITIILE DE FORMA ALE ACTULUI DE DONATIE

Consensualismul continua sa guverneze anumite acte juridice, exceptiile de aceasta regula fiind reglementate de lege.

Donatia se incheie, sub sanctiunea nulitatii absolute, in forma autentica, asa cum mentioneaza articolul 1011 din Codul civil.

Forma autentica este necesare pentru formarea valabila a acordului de vointa, iar autentificarea se realizeaza, in principiu, de catre notarul public, in conditiile Capitolul V, Sectiunea a 2-a, din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale.

Toate clauzele contractului de donatie trebuie sa imbrace forma autentica, nefiind permis, spre exemplu, ca sarcina donatiei sa fie relevata printr-un act sub semnatura privata.

Avocat Ioana Stoica
Baroul Constanța

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro