Funcția de manager de spital este compatibilă cu cea de decan
30 martie 2017 | Cosmin VASILE, Violeta SARANCIUC
Înalta Curte de Casație și Justiție a consolidat practica precedentă în materia incompatibilității funcțiilor publice, cu privire la exercitarea concomitentă a funcțiilor de manager al unui spital public și decan în cadrul unei instituții de învățământ superior. Potrivit ÎCCJ, funcția de manager de spital este compatibilă cu cea de decan.
În decizia recentă pronunțată în dosarul nr. 7535/2/2013, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție a înlăturat punctul de vedere exprimat de Agenția Națională de Integritate cu privire la pretinsa încălcare a prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011 și a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin exercitarea concomitentă a funcției manager de spital și a celei de decan în cadrul unei instituții de învățământ superior.
Teza susținută de ANI s-a bazat pe incidența art. 180 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 (în prezent, prevederile se regăsesc în art. 178 alin. (1) din aceeași lege), potrivit căruia „[f]uncția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: a) exercitarea oricăror alte funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical în aceeași unitate sanitară, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică; b) exercitarea oricărei activități sau a oricărei alte funcții de manager, inclusiv cele neremunerate.”
Interpretarea care s-a cristalizat la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție este că funcția de manager de spital este compatibilă cu cea de decan (în acest sens și cauzele 5497/2/2013 și 5540/2/2013) motivat de împrejurarea că „decanul îndeplinește atribuții exclusiv de natură didactică” și, totodată, că „decanul exercită o funcție de conducere didactică a facultății și, respectiv, decanul răspunde de managementul didactic și conducerea didactică a facultății”.
Această practică judiciară are în vedere cadrul normativ în forma anterioară modificărilor legislative survenite prin OUG nr. 49/2014. Reamintim că OUG nr. 49/2014 a caracterizat explicit funcțiile reglementate de art. 207 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011 (inclusiv decanul) ca fiind funcții de conducere în domeniul didactic, prin care se desfășoară activități specifice din domeniul didactic. Prin practica Înaltei Curți de Casație și Justiție se confirmă, astfel, că modificările aduse prin OUG nr. 49/2014 reprezintă interpretarea corectă a noțiunii de funcție de conducere, avută în vedere și anterior intrării în vigoare acestui act normativ.
Înalta Curte de Casație și Justiție s-a mai pronunțat în precedent și referitor la neîntrunirea condițiilor de incompatibilitate în cazul exercitării concomitente a funcțiilor de decan și șef de secție în cadrul unui spital public.
dr. Cosmin VASILE și Violeta SARANCIUC,
avocați ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro