Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Afaceri transfrontaliere, Dreptul Uniunii Europene, Flux informații

BREXIT: Marea Britanie a declanșat art. 50 al Tratatului UE. Procedura de urmat. UPDATE: Condițiile ref. aprobarea acordului de retragere

30 martie 2017 | JURIDICE.ro

Miercuri, 29 martie 2017, Conferința Președinților a aprobat o propunere de rezoluție întocmită de liderii a patru grupuri politice și Comisiei pentru afaceri constituționale, în care stabilesc condițiile pentru aprobarea finală de către Parlamentul European a oricărui acord privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE.

Proiectul de rezoluție va fi dezbătut și votat în plen miercuri, 5 aprilie 2017, în cadrul sesiunii de la Strasbourg.

Rezoluţia acordă o mare importanță tratamentului echitabil față de cetățenii celor 27 de ţări care rămân membre UE și subliniază necesitatea reciprocității și non-discriminării între cetățenii Regatului Unit care trăiesc în UE și cetățenii UE care trăiesc în Regatul Unit.

1. Continuarea respectării obligațiilor
Regatul Unit trebuie să se poată bucura în continuare de drepturile sale, dar şi să își respecte toate obligațiile în temeiul Tratatului UE până la ieșirea oficială, inclusiv angajamentele financiare din cadrul bugetului UE pe termen lung, chiar dacă aceste angajamente depășesc data retragerii.

Aceasta înseamnă şi că Regatul Unit va trebui să accepte în continuare cele patru libertăți, jurisdicția Curții Europene de Justiție, contribuțiile bugetare generale și politica comercială comună UE, până când procesul de retragere este finalizat. Deputații insistă și asupra importanței abordării situației frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

2. Cooperarea sinceră
Grupurile politice și Comisia pentru afaceri constituționale notează că ar fi împotriva legislației UE ca Regatul Unit să înceapă negocieri privind posibile acorduri comerciale cu alte țări înainte de a părăsi UE și se așteaptă, de asemenea, la o cooperare sinceră din partea Regatului Unit în cadrul negocierilor cu privire la legislație și alte domenii de politici, până la momentul retragerii.

Aceștia avertizează că acordurile bilaterale între Regatul Unit și una sau mai multe țări membre, de exemplu, în ceea ce privește instituțiile financiare din Regat, ar constitui o încălcare a tratatelor UE.

3. Un statut mai bun în interiorul UE, decât în afară
Deputații susțin cu fermitate ideea că beneficiile de a fi membru UE nu pot fi aceleași pentru un stat care părăsește Uniunea.

Relația viitoare dintre UE și Regatul Unit ar putea, totuși, să fie un acord de asociere. Un astfel de acord ar necesita respectarea de către Regatul Unit a standardelor UE în ceea ce privește mediul, schimbările climatice, lupta împotriva fraudei și evaziunii fiscale, concurența loială, comerțul și politica socială.

4. Acorduri tranzitorii
Deputații au convenit că pot începe discuții despre posibile acorduri tranzitorii, bazate pe planuri pentru relaţiile viitoare dintre UE şi Regatul Unit, dar numai când și dacă au fost realizate progrese considerabile în ceea ce priveşte acordul de retragere.

Un viitor acord de parteneriat poate fi încheiat numai după ce Regatul Unit a părăsit UE, iar un acord tranzitoriu nu poate dura mai mult de trei ani.

***

Miercuri, 29 martie 2017, Guvernul Regatului Unit a anunțat că invocă articolul 50 al Tratatului UE, care reprezintă o notificare oficială a intenției de a se retrage din Uniune, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Astfel, potrivit art. 50, Regatul Unit și UE au doi ani pentru a negocia un acord de retragere, care să prevadă modul în care țara părăsește Uniunea, „ținând seama de cadrul viitoarelor sale relații cu Uniunea”. Această perioadă poate fi extinsă de către Consiliul European în unanimitate.

Dacă negocierile au succes, acordul de retragere trebuie ratificat de Regatul Unit, aprobat de Parlamentul European și de cel puțin 20 de state din cele 27 reprezentate în cadrul Consiliul European.

Prevederile referitoare la cadrul viitoarelor relații va face parte dintr-un acord separat, trebuie aprobat de toate statele membre și de Parlamentul European.

I. Ce acoperă acordul de retragere
Acordul de retragere acoperă chestiuni precum:
– drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit
– drepturile cetățenilor Regatului Unit care trăiesc în UE
– angajamentele financiare ale Regatului Unit luate ca stat membru
– problemele legate de frontieră (în special de granița dintre Regatul Unit și Irlanda)
– sediul agențiilor UE
– angajamentele internaționale luate de Regatul Unit ca stat membru (de exemplu pentru Acordul de la Paris).

II. Ce va acoperi acordul privind cadrul viitor
Acordul privind cadrul viitor va descrie condițiile pentru cooperare în mai multe domenii, precum apărarea, combaterea terorismului, mediul, cercetarea, educația etc.

O secțiune cheie este baza comerțului în viitor. Ar putea acoperi tarifele posibile, standardele produselor, rezolvarea disputelor.

III. Cum funcționează negocierile
După ce Regatul Unit a invocat articolul 50, Consiliul European, care reprezintă guvernele naționale, va emite orientări ce vor servi ca bază pentru negocieri. Fostul comisar Michel Barnier va conduce negocierile în numele UE, dar Consiliul rămâne cel care clarifică sau actualizează orientările.

Negocierile ar putea începe deja în câteva săptămâni.

În prezentările făcute la Parlamentul European, Barnier a subliniat principiile negocierilor:
– cele patru libertăți trebuie să nu fie despărțite,
– orice acord de tranzit trebuie limitat clar în timp,
– statutul de membru UE trebuie să rămână mereu cel mai avantajos,
– orice relație nouă trebuie să se bazeze pe egalitate și respect pentru regulile competiției,
– trebuie luat în considerare echilibrul dintre drepturi și obligații cu țările din afara UE,
– cooperarea strânsă este de dorit în domeniul apărării și securității.

IV. Ce se întâmplă dacă nu se ajunge la un acord
Dacă nu se ajunge la un acord și dacă nu există un acord cu privire la extinderea datei limită, Regatul Unit părăsește automat UE după perioada de doi ani. Dacă nu se ajunge la un acord privind relațiile comerciale, acestea se vor desfășura conform regulilor OMC.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri