Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

ICCJ. Răspunderea asigurătorului în cazul împăcării persoanei vătămate cu asiguratul
31.03.2017 | Cosmina SIMA

Secţiuni: Asigurări, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, în situația în care partea vătămată dintr-un accident de circulație s-a împăcat cu cel care a provocat accidentul (asiguratul), acest lucru nu înseamnă că partea vătămată nu mai poate primi despăgubiri de la asigurător. Temeiul răspunderii asigurătorului este de natură contractuală. De altfel, unul dintre textele de lege invocate în speță (art. 50 Legea nr. 136/1995 – în prezent, art. 15 alin. (3) O.U.G. nr. 54/2016) nu are aplicabilitate în cauză. Acesta prevede că despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuieli de judecată persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces, precum şi prin avarierea ori distrugerea de bunuri, fiind evident că textul de lege se referă la conţinutul, la felul despăgubirilor pe care le-ar datora asiguratul persoanei păgubite prin fapta sa şi la întinderea acestora, fiind pur speculativă afirmaţia recurentei-pârâte în sensul că nici ea nu mai datorează sumele respective, cât timp asiguratul şi persoana păgubită s-au împăcat, obligaţia acesteia derivând din chiar conţinutul legii, acesta fiind chiar scopul Legii nr. 136/1995. (Decizia nr. 316 din 11 februarie 2016 pronunţată în recurs de Secţia de a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti