Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Opinii

Educaţie juridică pentru elevi în luna martie 2017

31 martie 2017 | Lucian CHECHERIŢĂ
Lucian Checheriță

Lucian Checheriță

În luna martie 2017 au avut loc mai multe acțiuni de educație juridică în cadrul programului național EDUIURIS – educație juridică pentru elevii din învățământul preuniversitar. Amănunte și fotografii sunt disponibile pe pagina aceasta.

30.03.2017 În cadrul activităților organizate cu ocazia zilelor porților deschise, studentul la Drept din anul IV Cristian Gîndac a susținut la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” o lecție de informare juridică. Au participat aproape 200 de elevi de la Colegiul Tehnic Turda și de la următoarele unități școlare din Cluj-Napoca: Liceul Teoretic „NICOLAE BĂLCESCU”, Liceul Teoretic „ONISIFOR GHIBU”, Colegiul Național „GEORGE COȘBUC”, Liceul Teoretic „MIHAI EMINESCU”. Cristi a urmat cursul „Metode și tehnici de predare nonformală a educației juridice” organizat anul trecut de asociația VeDem Just la Cluj-Napoca.

29.03.2017 Judecătorul Cristi Danileţ, avocata Bianca Sime si studentul la Drept Cristian Gîndac au susținut două ore de educație juridică pentru elevii din clasele a X-a și a XI-a de la Liceul „Gh. Șincai” din mun. Cluj-Napoca. S-a discutat despre drepturi și reguli, Facebook, infracțiuni și sancțiuni, respect al oamenilor și încredere în instituții. Cele mai bune răspunsuri au fost răsplătite cu câte un manual de educație juridică în variantă printată.

28.03.2017 În cadrul activităților organizate cu ocazia zilelor porților deschise, Cristian Gîndac a susținut la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca a Universității ”Dimitrie Cantemir” o lecție de informare juridică. Au participat aproape 300 de elevi de la Colegiul Național „Andrei Muresanu” Dej, Colegiul National „George Baritiu” Cluj, Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” Cluj, Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj, Liceul Teoretic „Eugen Pora” Cluj. Au fost abordate mai multe teme: Regulile și legile; Statul de drept; Drepturile copilului; Profesiile de judecător, procuror, avocat și consilier juridic; Procesului penal; Instanțele și Parchetele din România.

28.03.2017 Doamnele mediator Claudia Estera Azgur și Codruta Obarsie au explicat elevilor regulile elementare despre drept și justiție azi, în Palatul de Justiție din Timișoara. Copiii sunt în clasa a VIII-a și învață la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara.

25.03.2017 Azi, pe litoral s-a desfășurat prima ediție a ‘Know the Law‘ – concurs de educație juridică pentru liceenii din Constanța, desfășurat pe baza manualului „Educație juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi și justiție”. Trofeul a fost câștigat de echipa Liceului ‘George Calinescu’. Concursul a fost inițiat de cadrele didactice Ana-Maria Bejan, Barață Bogdan, Roxana Topor și Cristina Boroiu de la Universitatea Spiru Haret. Din juriu au făcut parte reprezentanți ai facultății, ai asociației VeDem Just, ai avocaților, magistraților și notarilor publici. Evenimentul a fost redat de TV Litoral.

24.03.2017 Doamna consilier juridic Silvia Cazacu a ținut o lecție de educație juridică la clasa a VII-a, Școala Gimnazială Bungețani, comuna Făurești, județul Vâlcea. Iată ce mesaj a trimis ulterior Ana-Maria Larisa: ‘Lecția a fost extraordinară, am învățat despre lucruri de care unii nu știu! A fost o experiență care ar trebui să fie repetată! M-ați făcut să iau o decizie care mă va ajuta în viitor! Să mă fac ceva legat de justiție și să ajut alți oameni și să învăț ce este bine și ce este rău!’

23.03.2017 Elevi din clasa a IX-a C de la Colegiul Național „George Barițiu” (diriginte domnul profesor Laszlo Alexandru) au venit la Tribunalul Cluj pentru ora de educație juridică susținută de judecătorul Cristi Danileț. Printre ei au fost și cinci elevi de clasa a XII-a, interesați să susțină examenul de admitere la Facultatea de Drept. Evenimentul a fost redat de TVR Cluj.

20.03.2017 Doamna consilier juridic Silvia Cazacu a ținut câte un curs de educație juridică în Școala Gimnazială Bungețani din loc. Făurești și Școala Gimnazială Băbeni-Oltețu din loc. Diculești, ambele din județul Vâlcea. Alături de elevi, la cursuri au participat cei doi directori.

16.03.2017 Sabin Lazăr a ținut azi un curs de educație juridică în Brăila, la o școală din mediul rural, comuna Chișcani. A ținut două ore, una la clasa a IV-a și una la clasa a VIII-a. Copiii au citit din Constituție, Codul penal și din ghidul de educație juridică adresat colegilor lor mai mari. Sabin este student în anul al doilea la Facultatea de Drept a Universității București și a urmat cursul de instruire ca formator pentru a preda educația juridică în învățământul preuniversitar organizat anul trecut în decembrie de către asociația VeDemJust.

14-15.03.2017 Asociația VeDemJust a încheiat protocoale de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea și școlile generale Bungețani din loc. Făurești și Băbeni-Oltețu din loc. Diculești, jud. Vâlcea, privind predarea în mod nonformal a educației juridice în unitățile de învățământ preuniversitar.

13.05.2017 Elevii de la clasa a IX-a a Liceului Avram Iancu din Cluj-Napoca (diriginte Nicoleta Bucatariu) au venit la Tribunalul Cluj pentru o lecție de educație juridică ținută de judecătorul Cristi Danileț. Au aflat despre coduri și legi, despre copiii autori sau victime ale unor infracțiuni. Au intrat în pielea unor personaje implicate într-un proces de omor în legitimă apărare. Fiecare elev a primit ghidul de educație juridică. Evenimentul a fost relatat de Pro Tv.

10.03.2017 Cristi Ardelean, membru al VeDemJust și Florina Ghit au ținut trei lecții de educație juridică la Liceul ‘Don Orione’ din Oradea pentru elevii din clasele a V-a și VI-a, a VI-a și VII-a, respectiv a VIII-a. Amândoi au fost formați în cadrul cursului de predare nonformală a educației juridice organizat de VeDem Just anul trecut la Oradea.

3.03.2017 Elevii din trei clase ale Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”din Șimleu Silvaniei au participat la orele de educație juridică ținute de mediatorul Ștefan Ștef, reprezentant al VeDemJust în jud. Sălaj.

Lucian Checheriță
președinte VeDem Just

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică