Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua Mondială de conştientizare a autismului
02.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul sanatatii, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Mondială de conștientizare a autismului este marcată, anual, la data de 2 aprilie.

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj: ”Ca în fiecare an, ziua de 2 Aprilie o dedicăm conștientizării autismului. Copiii și adulții cu autism sunt parte din societatea noastră și dorim să ne asigurăm că procesul complex de incluziune se reflectă în măsurile pe care le luăm și în viața de zi cu zi.

Fie că vorbim de educație, servicii sociale sau felul în care ne raportăm la diferențe și diversitate, stă în puterea noastră să le asigurăm un spațiu de siguranță și incluziune.

Cu această ocazie vreau să transmit mesajul meu de susținere și respect pentru toate familiile și specialiștii, care își dedică timpul, răbdarea și priceperea pentru binele și incluziunea copiilor și adulților cu autism.”

Guvernul se alătură campaniei internaţionale „Light It Up Blue”, prin iluminarea Palatului Victoria în albastru, în această seară, pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.

***

Ministerul Sănătății a transmis următorul comunicat de presă:

Astăzi, 2 aprilie, este momentul simbolic în care umanitatea, ca urmare a unei rezoluții a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din 2007, își îndreaptă atenția către persoanele care suferă de autism. Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului ne face să ne reamintim faptul că la nivel global peste 70 de milioane de oameni suferă de autism. În România, mai mult de 25.000 de ființe umane, dintre care peste 11.000 sunt copii, care au această dizabilitate.

„Prin intermediul Programul Național de Sănătate Mintală și Profilaxie în Patologia Psihiatrică Ministerul Sănătății alocă resurse necesare pentru diagnosticarea timpurie a acestei afecțiuni și pentru asigurarea tratamentului adecvat de-a lungul vieții. Desfășurăm de asemenea împreună cu partenerii norvegieni un program care să asigure creșterea gradului de conștientizare și îmbunătățirea capacităților membrilor comunității, a părinților, profesioniștilor din domeniul asistenței medicale primare, educației și protecției sociale pentru a sprijini copiii expuși cu tulburări de sănătate mintală și pentru îmbunătățirea accesului lor la serviciile de îngrijire a sănătății. Știu că este loc de mai mult și de mai bine. Trebuie să activăm, nu doar asupra dimensiunii medicale a autismului, ci pentru a crea o lume în care toate persoanele cu autism să își poată atinge potențialul maxim prin creșterea înțelegerii și a acceptării. Persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de programe de asistență medicală profesioniste, însă avem obligația să le asigurăm integrarea în sistemul educațional și pe piața muncii.

Le mulțumesc profesioniștilor din domeniul sănătății care sunt implicați în asistența medicală complexă a persoanelor cu autism. Împreună putem veni în sprijinul semenilor noștri care au autism, astfel încât viața lor să fie mai bună și mai sigură!”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății sprijină inițiativele instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale și voluntarilor individuali care participă, prin diverse acțiuni, la Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

***

Administrația Prezidențială a dat publicității un comunicat în care arată că se alătură și în acest an campaniei de conștientizare a provocărilor cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu tulburări de spectru autist și familiile acestora.

Astfel, pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, Palatul Cotroceni a fost iluminat în albastru, în sâmbătă seară, începând cu ora 20:00.

Administrația Prezidențială salută eforturile societății civile de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism și susține promovarea unor politici inclusive, care să permită celor afectați să își atingă potențialul maxim.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

2021: Ziua Mondială de conștientizare a autismului este marcată, anual, la data de 2 aprilie.

De-a lungul istoriei sale, familia Națiunilor Unite a sărbătorit diversitatea și a promovat drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități, inclusiv diferențele de învățare și dizabilitățile de dezvoltare. În 2008, a intrat în vigoare Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, reafirmând principiul fundamental al drepturilor universale ale omului pentru toți. Scopul său este de a promova, proteja și asigura bucurarea deplină și egală a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale de către toate persoanele cu dizabilități și de a promova respectarea demnității lor inerente. Este un instrument vital pentru a încuraja o societate incluzivă și grijulie pentru toți și pentru a se asigura că toți copiii și adulții cu autism pot duce o viață plină și semnificativă.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în unanimitate 2 aprilie Ziua Mondială a Conștientizării Autismului (A/RES/62/139) pentru a evidenția necesitatea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții celor cu autism, astfel încât aceștia să poată duce o viață plină și semnificativă ca parte integrantă a societatii.

Autismul este o afecțiune neurologică ce se întinde pe tot parcursul vieții și care se manifestă din perioada copilăriei timpurii, indiferent de sex, rasă sau statut socio-economic. Termenul Autism Spectrum se referă la o serie de caracteristici. Sprijinul adecvat, acomodarea și acceptarea acestei variații neurologice le permite celor din Spectrum să se bucure de șanse egale și de participare deplină și efectivă în societate.

Autismul se caracterizează în principal prin interacțiunile sale sociale unice, modalități non-standard de învățare, interese puternice pentru subiecte specifice, înclinație către rutine, provocări în comunicațiile tipice și modalități particulare de procesare a informațiilor senzoriale.

Rata autismului în toate regiunile lumii este mare și lipsa de înțelegere are un impact extraordinar asupra indivizilor, familiilor și comunităților lor.

Stigmatizarea și discriminarea asociate diferențelor neurologice rămân obstacole substanțiale în calea diagnosticului și a terapiilor, o problemă care trebuie abordată atât de factorii de decizie politică publică din țările în curs de dezvoltare, cât și de țările donatoare.

Pandemia COVID-19 a expus și a sporit inegalitățile flagrante din întreaga lume, mai ales atunci când vine vorba de distribuirea veniturilor și a stării materiale, de accesul la asistență medicală, protecție conform legii și incluziune politică. Persoanele cu autism s-au confruntat mult timp cu aceste inegalități, care au fost doar exacerbate de pandemie. Este o problemă agravată de practicile de angajare discriminatorii recunoscute de mult și de mediile la locul de muncă care prezintă obstacole majore pentru persoanele cu autism, toate acestea contribuind la șomajul sau subocuparea severă a unei majorități a adulților din spectrul autismului.

***

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

În timp ce lucrăm împreună pentru a ne recupera în urma pandemiei COVID-19, un obiectiv cheie trebuie să fie construirea unei lumi mai incluzive și mai accesibile, care să recunoască contribuțiile tuturor oamenilor, inclusiv a persoanelor cu dizabilități.

Criza a creat noi obstacole și provocări. Dar eforturile de reanimare a economiei globale oferă o oportunitate de a reimagina locul de muncă pentru a face ca diversitatea, incluziunea și echitatea să devină realitate.

Recuperarea este, de asemenea, o șansă de a regândi sistemele noastre de educație și formare pentru a ne asigura că persoanelor cu autism li se oferă oportunități de realizare a potențialului lor.

Încetarea vechilor obiceiuri va fi crucială. Pentru persoanele cu autism, accesul la muncă decentă pe o bază egală necesită crearea unui mediu favorabil, împreună cu o acomodare rezonabilă.

Pentru a nu lăsa cu adevărat pe nimeni în urmă în urmărirea Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă, trebuie să ne dăm seama de drepturile tuturor persoanelor cu dizabilități, inclusiv ale persoanelor cu autism, asigurându-le participarea deplină la viața socială, culturală și economică.

Să lucrăm împreună cu toate persoanele cu dizabilități și organizațiile reprezentative ale acestora pentru a găsi soluții inovatoare pentru a ne recupera mai bine și a construi o lume mai bună pentru toți.

***

Guvernul României se alătură și în acest an Campaniei „Light It Up Blue” pentru susținerea copiilor și persoanelor cu tulburări din spectrul autist. Palatul Victoria va fi iluminat astăzi, cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism.

Guvernul României și organizațiile neguvernamentale au făcut progrese în ceea ce privește asigurarea și apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, inclusiv ale copiilor și adulților cu tulburări din spectrul autist.

În acest sens, la data de 25 martie 2021, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin intermediul căreia au fost reglementate în premieră serviciile de tip respiro pentru copiii cu dizabilități și familiile acestora, care vin în întâmpinarea nevoii de servicii în comunitate a beneficiarilor. De asemenea, dezvoltarea serviciilor pentru copiii și adulții cu autism și alte tipuri de dizabilități se regăsesc ca o prioritate în mecanismele de finanțare europene din exercițiul financiar 2021-2027.

Pandemia provocată de COVID-19 a arătat că persoanele cu dizabilități sunt între cele mai expuse și vulnerabile în perioade de criză, motiv pentru care efortul comun, Guvern-societatea civilă, trebuie continuat, prin acțiuni coordonate și aplicate, în scopul sprijinirii oamenilor cu aceste afecțiuni, a familiilor lor, dar și pentru înțelegerea profundă a acestor dificultăți și creșterea gradului de autonomie a persoanelor cu dizabilități.

***

Ministerul Culturii a transmis următorul mesaj:

De Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, astăzi 2 aprilie, 15 clădiri din 6 orașe din țară vor fi luminate în albastru pentru a atrage atenția asupra problematicii la nivel național. Printre acestea se află instituții ale Ministerului Culturii, așa cum sunt Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național George Enescu, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, dar și Monumentul Unirii Alba Iulia, realizat cu sprijinul Ministerului.

Mai mult, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” se implică în desfășurarea campaniei „Un dar necesar” și sprijină Asociația Help Autism în desfășurarea acesteia, cât și a altor acțiuni cu scopul de a atrage atenția asupra problematicii autismului la nivel național, 30.000 persoane confruntându-se cu acest diagnostic în România. „Un dar necesar” e modul în care peste 100 organizații din domeniul autismului invită românii să facă daruri de bine, atât de necesare.

Noaptea Albastră a Autismului este o inițiativă ajunsă anul acesta la cea de-a V-a ediție, demers inițiat de Asociația Help Autism și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, cu implicarea rețelei RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA). Vor mai fi luminate astăzi creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Sky Tower, Timpuri Noi Square și Turnul Ciurel STS, tot din București, Teatrul Gong din Sibiu, Primăria Brașov și literele de pe Tâmpa, Ateneul Național din Iași, Primăria Iași, Primăria Bistrița; iar digital, paginile de web ale Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, Cărturești și Kaufland România.

Sunt așteptate și alte instituții și companii să preia iluminarea clădirii sau online ca un gest de atenție.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Mondială de conștientizare a autismului este marcată, anual, la data de 2 aprilie.

Răspândirea autismului

*În 2020, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a stabilit că aproximativ 1 din 54 de copii este diagnosticat cu o tulburare a spectrului autist (TSA).
*1 din 37 de băieți
*1 din 151 fete
*Băieții au de patru ori mai multe șanse să fie diagnosticați cu autism decât fetele.
*Majoritatea copiilor au fost diagnosticați după vârsta de 4 ani, deși autismul poate fi diagnosticat în mod fiabil încă de la vârsta de 2 ani.
*31% dintre copiii cu TSA au un handicap intelectual (coeficientul de inteligență [IQ] <70), 25% se situează în intervalul de frontieră (IQ 71–85), iar 44% au scoruri IQ în medie până peste media (adică, IQ> 85).
*Autismul afectează toate grupurile etnice și socio-economice.
*Grupurile minoritare tind să fie diagnosticate mai târziu și mai rar.
*Intervenția timpurie oferă cea mai bună oportunitate de a sprijini dezvoltarea sănătoasă și de a oferi beneficii pe toată durata de viață.
*Nu există nicio detectare medicală pentru autism.

Ce provoacă autism?

*Cercetările indică faptul că genetica este implicată în marea majoritate a cazurilor.
*Copiii născuți din părinți mai mari prezintă un risc mai mare de a avea autism.
*Părinții care au un copil cu TSA au o șansă de 2- 18% să aibă un al doilea copil care este, de asemenea, afectat.
*Studiile au arătat că printre gemenii identici, dacă un copil are autism, celălalt va fi afectat cu circa 36 până la 95% din timp. La gemenii care nu sunt identici, dacă un copil are autism, atunci celălalt este afectat aproximativ 31% din timp.
*În ultimele două decenii, cercetări ample au întrebat dacă există vreo legătură între vaccinările din copilăriei și autism. Rezultatele acestei cercetări sunt clare: vaccinurile nu provoacă autism.

Intervenție și suport

*Intervenția timpurie poate îmbunătăți învățarea, comunicarea și abilitățile sociale, precum și dezvoltarea creierului subiacent.
*Analiza comportamentului aplicat (ABA) și terapiile bazate pe principiile sale sunt cele mai cercetate și utilizate cel mai frecvent intervenții comportamentale pentru autism.
*Mulți copii afectați de autism beneficiază, de asemenea, de alte intervenții, cum ar fi vorbirea și terapia ocupațională.
*Regresia dezvoltării sau pierderea abilităților, cum ar fi limbajul și interesele sociale, afectează aproximativ 1 din 5 copii care vor continua să fie diagnosticați cu autism și care apar de obicei între 1 și 3 ani.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Mondială de conştientizare a autismului este marcată, anual, la data de 2 aprilie.

Observarea Zilei Mondiale de conștientizare a autismului în 2019 se concentrează, astăzi, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, pe mobilizarea tehnologiilor de asistență pentru persoanele cu autism ca instrument de înlăturare a obstacolelor din calea întregii vieți sociale, economice și participarea politică în societate și promovarea egalității, echității și incluziunii.

António Guterres, secretarul general al ONU, anul acesta: „La Ziua Mondială a Autismului, discutăm împotriva discriminării, sărbătorim diversitatea comunității noastre globale și ne întărim angajamentul față de integrarea deplină și participarea persoanelor cu autism. Susținerea acestora pentru a-și atinge întregul potențial este o parte vitală a eforturilor noastre de a să respecte promisiunea de bază a Agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030: să nu lase pe nimeni în urmă „.

Și în acest, Administrația Prezidențială a Romaniei marchează Ziua Mondială de conştientizare a autismului și în semn de solidaritate cu persoanele afectate de tulburări de spectru autist, Palatul Cotroceni va fi iluminat în albastru în această seară, începând cu ora 20:00, potrivit unui comunicat.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

2018: Ziua Mondială de conştientizare a autismului este marcată, anual, la data de 2 aprilie.

Observarea Zilei Mondiale a Autismului din 2018, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, se va concentra pe importanța împuternicirii femeilor și fetelor cu autism și implicarea acestora și a organizațiilor lor reprezentative în procesul de luare a deciziilor și de luare a deciziilor pentru a aborda aceste provocări. Fetele cu dizabilități sunt mai puțin susceptibile de a absolvi școala primară și de a fi mai marginalizate sau de a refuza accesul la educație. Femeile cu dizabilități au o rată mai mică de ocupare a forței de muncă decât bărbații cu dizabilități și femeile fără handicap.

La nivel global, femeile sunt mai predispuse la violență fizică, sexuală, psihologică și economică decât bărbații, iar femeile și fetele cu dizabilități se confruntă cu violență bazată pe gen, la rate disproporționat de mari și în forme unice, datorită discriminării și stigmatizării bazate pe sex și handicap. Ca urmare a inaccesibilității și a stereotipurilor, femeile și fetele cu handicap se confruntă permanent cu obstacole în calea serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă și cu informații privind educația sexuală cuprinzătoare, în special femeile și fetele cu dizabilități intelectuale, inclusiv autismul.

António Guterres, secretarul general al ONU, în 2018: „În Ziua Mondială a Autismului, să reafirmăm angajamentul nostru de a promova participarea deplină a tuturor persoanelor cu autism și să ne asigurăm că au sprijinul necesar pentru a-și putea exercita drepturile și libertățile fundamentale.”

România marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului al patrulea an consecutiv conform unui comunicat al APR.

Demersuri pentru marcarea Zilei Internationale de Conștientizare a Autismului au avut loc și la Senatul României, unde s-a organizat simpozionul intitulat „Poți închide ochii, dar nu poți opri speranța!”, potrivit unui comunicat.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua Mondială de conştientizare a autismului (World Autism Awareness Day) este marcată, anual, pe 2 aprilie, pentru a crește nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în lume, unul din 68 de copii suferă de această tulburare. Această boală este caracterizată de scăderea capacității de a interacționa în plan social și de a comunica, de un comportament stereotip și repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani.

Persoanele cu autism au nevoie de terapie continuă, care vizează îmbunătățirea sau dezvoltarea abilităților de comunicare, combaterea izolării sociale, formarea unei anumite rutine, acumularea de informații și cunoștințe, estomparea comportamentelor disruptive etc. Întreruperea terapiei sau fluctuațiile de participare la ședințele terapeutice conduc, de cele mai multe ori, la înregistrarea unui regres sau la consecințe ireversibile.

Ziua Mondială de conştientizare a autismului a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.

António Guterres, secretarul general al ONU, în 2017: „Marcarea acestei zile trebuie să joace un rol în schimbarea atitudinii față de persoanele cu autism și în recunoașterea drepturilor lor în calitate de cetățeni, care, la fel ca toți ceilalți, au dreptul să solicite aceste drepturi și să ia decizii privind viața lor, în conformitate cu lor voința și preferințele proprii.”

Cu prilejul acestei zile, la nivel internațional, sunt organizate marșuri ale tăcerii, concerte, simpozioane și conferințe tematice, în cadrul cărora sunt prezentate informații cu privire la depistarea precoce, evoluția, terapiile, standardele de îngrijire specifice persoanelor cu autism, atât de specialiștii din domeniu, cât și de persoanele care au în grijă copii cu autism, urmărindu-se o colaborare cât mai bună între cele două părți.

Culoarea simbolică a acestei zile este albastru. Astfel, pentru a marca acest eveniment, clădiri importante din întreaga lume, precum Taipei World Financial Center, Emirates Spinnaker Tower din Portsmouth, Marea Britanie, Empire State Building din New York, Doha Tower din Qatar, vor fi iluminate în albastru.

În România, de 7 ani, Asociația Help Autism se alătură manifestărilor internaționale ale zilei, ca parte a misiunii sale de a spori gradul de conștientizare a tulburării, în rândul societății românești.

Astfel, noaptea zilei de duminică, 2 aprilie 2017, a fost declarată Noaptea Albastră a Autismului, iar sediile instituțiilor ce s-au alăturat acțiunii, vor fi iluminate în albastru, între acestea, numărându-se: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național „George Enescu”, Sala Radio, Sediul Kaufland din Barbu Văcărescu și creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

De asemenea, Administrația Prezidențială participă și ea la Campania „Light It Up Blue”, urmând ca Palatul Cotroceni să fie iluminat, în această seară, în albastru, în intervalul orar 20.00 — 6.00.

În România, sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autist.

Web-site-urile oficiale ale campaniei sunt: un.org/autismday/, autismspeaks.org

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti