Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua Mondială de conştientizare a autismului
02.04.2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2 aprilie 2019: Ziua Mondială de conştientizare a autismului este marcată, anual, la data de 2 aprilie.

Observarea Zilei Mondiale de conștientizare a autismului în 2019 se concentrează, astăzi, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, pe mobilizarea tehnologiilor de asistență pentru persoanele cu autism ca instrument de înlăturare a obstacolelor din calea întregii vieți sociale, economice și participarea politică în societate și promovarea egalității, echității și incluziunii.

António Guterres, secretarul general al ONU, anul acesta: „La Ziua Mondială a Autismului, discutăm împotriva discriminării, sărbătorim diversitatea comunității noastre globale și ne întărim angajamentul față de integrarea deplină și participarea persoanelor cu autism. Susținerea acestora pentru a-și atinge întregul potențial este o parte vitală a eforturilor noastre de a să respecte promisiunea de bază a Agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030: să nu lase pe nimeni în urmă „.

Și în acest, Administrația Prezidențială a Romaniei marchează Ziua Mondială de conştientizare a autismului și în semn de solidaritate cu persoanele afectate de tulburări de spectru autist, Palatul Cotroceni va fi iluminat în albastru în această seară, începând cu ora 20:00, potrivit unui comunicat.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

2 aprilie 2018: Ziua Mondială de conştientizare a autismului este marcată, anual, la data de 2 aprilie.

Observarea Zilei Mondiale a Autismului din 2018, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, se va concentra pe importanța împuternicirii femeilor și fetelor cu autism și implicarea acestora și a organizațiilor lor reprezentative în procesul de luare a deciziilor și de luare a deciziilor pentru a aborda aceste provocări. Fetele cu dizabilități sunt mai puțin susceptibile de a absolvi școala primară și de a fi mai marginalizate sau de a refuza accesul la educație. Femeile cu dizabilități au o rată mai mică de ocupare a forței de muncă decât bărbații cu dizabilități și femeile fără handicap.

La nivel global, femeile sunt mai predispuse la violență fizică, sexuală, psihologică și economică decât bărbații, iar femeile și fetele cu dizabilități se confruntă cu violență bazată pe gen, la rate disproporționat de mari și în forme unice, datorită discriminării și stigmatizării bazate pe sex și handicap. Ca urmare a inaccesibilității și a stereotipurilor, femeile și fetele cu handicap se confruntă permanent cu obstacole în calea serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă și cu informații privind educația sexuală cuprinzătoare, în special femeile și fetele cu dizabilități intelectuale, inclusiv autismul.

António Guterres, secretarul general al ONU, în 2018: „În Ziua Mondială a Autismului, să reafirmăm angajamentul nostru de a promova participarea deplină a tuturor persoanelor cu autism și să ne asigurăm că au sprijinul necesar pentru a-și putea exercita drepturile și libertățile fundamentale.”

România marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului al patrulea an consecutiv conform unui comunicat al APR.

Demersuri pentru marcarea Zilei Internationale de Conștientizare a Autismului au avut loc și la Senatul României, unde s-a organizat simpozionul intitulat „Poți închide ochii, dar nu poți opri speranța!”, potrivit unui comunicat.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2 aprilie 2017: Ziua Mondială de conştientizare a autismului (World Autism Awareness Day) este marcată, anual, pe 2 aprilie, pentru a crește nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în lume, unul din 68 de copii suferă de această tulburare. Această boală este caracterizată de scăderea capacității de a interacționa în plan social și de a comunica, de un comportament stereotip și repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani.

Persoanele cu autism au nevoie de terapie continuă, care vizează îmbunătățirea sau dezvoltarea abilităților de comunicare, combaterea izolării sociale, formarea unei anumite rutine, acumularea de informații și cunoștințe, estomparea comportamentelor disruptive etc. Întreruperea terapiei sau fluctuațiile de participare la ședințele terapeutice conduc, de cele mai multe ori, la înregistrarea unui regres sau la consecințe ireversibile.

Ziua Mondială de conştientizare a autismului a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.

António Guterres, secretarul general al ONU, în 2017: „Marcarea acestei zile trebuie să joace un rol în schimbarea atitudinii față de persoanele cu autism și în recunoașterea drepturilor lor în calitate de cetățeni, care, la fel ca toți ceilalți, au dreptul să solicite aceste drepturi și să ia decizii privind viața lor, în conformitate cu lor voința și preferințele proprii.”

Cu prilejul acestei zile, la nivel internațional, sunt organizate marșuri ale tăcerii, concerte, simpozioane și conferințe tematice, în cadrul cărora sunt prezentate informații cu privire la depistarea precoce, evoluția, terapiile, standardele de îngrijire specifice persoanelor cu autism, atât de specialiștii din domeniu, cât și de persoanele care au în grijă copii cu autism, urmărindu-se o colaborare cât mai bună între cele două părți.

Culoarea simbolică a acestei zile este albastru. Astfel, pentru a marca acest eveniment, clădiri importante din întreaga lume, precum Taipei World Financial Center, Emirates Spinnaker Tower din Portsmouth, Marea Britanie, Empire State Building din New York, Doha Tower din Qatar, vor fi iluminate în albastru.

În România, de 7 ani, Asociația Help Autism se alătură manifestărilor internaționale ale zilei, ca parte a misiunii sale de a spori gradul de conștientizare a tulburării, în rândul societății românești.

Astfel, noaptea zilei de duminică, 2 aprilie 2017, a fost declarată Noaptea Albastră a Autismului, iar sediile instituțiilor ce s-au alăturat acțiunii, vor fi iluminate în albastru, între acestea, numărându-se: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național „George Enescu”, Sala Radio, Sediul Kaufland din Barbu Văcărescu și creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

De asemenea, Administrația Prezidențială participă și ea la Campania „Light It Up Blue”, urmând ca Palatul Cotroceni să fie iluminat, în această seară, în albastru, în intervalul orar 20.00 — 6.00.

În România, sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autist.

Web-site-urile oficiale ale campaniei sunt: un.org/autismday/, autismspeaks.org

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.