Secţiuni » Arii de practică » Business » Piaţa de capital
Piaţa de capital
CărţiProfesionişti

Completarea Directivei UE ref. condițiile de funcționare aplicabile firmelor de investiții


4 aprilie 2017 | Elena ALBU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 87/1 din data de 31 martie 2017 a fost publicat Regulamentul delegat (UE) 2017/565 al Comisiei din 25 aprilie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele organizatorice și condițiile de funcționare aplicabile firmelor de investiții și termenii definiți în sensul directivei menționate.

Directiva 2014/65/UE stabilește cadrul pentru un regim de reglementare a piețelor financiare în Uniune care reglementează condițiile de funcționare referitoare la furnizarea de către firmele de investiții a serviciilor de investiții și, după caz, a serviciilor auxiliare și a activităților de investiții; cerințele organizatorice aplicabile firmelor de investiții care prestează astfel de servicii și de activități, piețelor reglementate și furnizorilor de servicii de raportare de date; cerințele de raportare în legătură cu tranzacțiile cu instrumente financiare; limitele pozițiilor și mecanismele de control al administrării pozițiilor în cazul instrumentelor financiare derivate pe mărfuri; cerințele de transparență în ceea ce privește tranzacțiile cu instrumente financiare.

Directiva 2014/65/UE îi conferă Comisiei competența de a adopta mai multe acte delegate. Este important ca toate normele detaliate de completare referitoare la autorizare, la desfășurarea activității și la transparența și integritatea pieței, care constituie aspecte indisolubil legate între ele și inerente inițierii și desfășurării serviciilor și activităților reglementate de Directiva 2014/65/UE, să înceapă să se aplice în același timp cu Directiva 2014/65/UE, astfel încât noile cerințe să poată funcționa în mod eficace.

Prezentul regulament nu ar trebui să impună obligația autorităților competente să aprobe conținutul acordului de bază încheiat între o firmă de investiții și clienții săi. Totodată, acesta nu ar trebui să interzică autorităților competente să facă acest lucru în măsura în care o astfel de aprobare se bazează exclusiv pe respectarea de către firmă a obligațiilor prevăzute în Directiva 2014/65/UE de a acționa într-un mod onest, echitabil și profesionist, conform intereselor clienților săi, și de a întocmi un dosar care să definească drepturile și obligațiile firmelor de investiții și ale clienților lor, precum și celelalte condiții pe baza cărora firmele furnizează servicii clienților lor.

Prezentul regulament intră în vigoare la 20 aprilie 2017.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii