Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Stan Tîrnoveanu: Și luând-o așa ca la abecedar, darea în plată era…


05.04.2017 | Laura-Cristina DUMITRU
Secţiuni: Banking, Content, Drept civil, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. Stan Tîrnoveanu, Senior Partner ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS, s-a referit în cadrul dezbaterii Rămâne cum am stabilit (623 și 639), organizată de Societatea de Ştiinţe Juridice, la aplicabilitatea dării în plată în cazul în care părțile se înțeleg.

Stan Tîrnoveanu: Mi-aduc aminte că discutam anul trecut prin primăvară la o conferință împreună cu colegul nostru Radu Rizoiu despre darea în plată. Și luând-o așa ca la abecedar, darea în plată era cu acordul părților. Era art. 3 și este și art. 3 din reglementarea Legea 77/2016, care spune că derogă de la o anumită reglementare care era noul Cod civil. Păi eu cred că embrionul – că nu exista dare în plată la anumite contracte fără acordul părților – era deja din legea anterioară. De ce? Pentru că toată derogarea pe care a stabilit-o legiuitorul greșit sau intenționat, nu știu, probabil greșit, era că derogă de la prevederile noului Cod civil. Ceea ce înseamnă că legiuitorul a avut în vedere să deroge de la noul Cod civil. Dar dacă un contract este pe vechiul Cod civil, mai derogă, mai există o dispoziție derogatorie? Nu. Ne spune foarte clar Curtea Constituțională că trebuie să avem în vedere aplicarea legii în timp și, mai ales, prin Decizia numărul 3 sau punctul numărul 3 din Decizie, spune că: „respinge ca inadmisibilă, pentru că toate contractele care au fost supuse discuției privesc raporturi juridice născute anterior lui 2011”. Și atunci, darea în plată așa cum rezultă și sper să fi notat corect paragrafele, pentru că trebuie să ne ajutăm de paragrafe ca să vedem în ce măsură darea în plată mai este forțată, fără acordul părților. Spune la un moment dat că instanța verifică cerințele, paragraful, cred că e pe la 122, pe acolo o să mă uit un pic. Spune așa la paragraful 115: „indiferent de textul legal specific în baza căruia au fost încheiate contractele până la 1 octombrie, ele se supun reglementărilor de drept comun”, Codul civil din 1864 care, în mod evident, permitea aplicarea teoriei impreviziunii, face trimitere expresă la art. 969-970. Deci ca să scape cumva de verificarea pe retroactivitate spune că se aplică impreviziunea și se clarifică orice dispută, ok impreviziunea există. Mai spune, la fel, subliniem: „Curtea reține că darea în plată intervine numai dacă în termenul de 30 de zile prevăzut de art. 5 părțile nu ajung la un acord, respectiv dacă negocierea încheiată în condițiile art. 969-970 eșuează”. Într-o astfel de ipoteză spunea că se aplică ope legis. Și atunci înseamnă că instanța judecătorească, paragraful 119 spune că: „în lipsa acordului între părți are competența și obligația să aplice impreviziunea dacă constată că sunt îndeplinite condițiile existenței”. Deci ce aplică? Impreviziunea, nu darea în plată.„

Laura-Cristina Dumitru

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro