Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic, acces ilegal în sistem informatic. Arestare preventivă


4 aprilie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic, acces ilegal în sistem informatic. Arestare preventivă.

La data de 29 martie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului S. A. A., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, fals informatic şi acces ilegal în sistem informatic în formă continuată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2016 – martie 2017, pe raza municipiului Bucureşti şi a județelor Argeş şi Constanţa, a acţionat un grup infracţional organizat, specializat în săvârșirea de infracțiuni din sfera criminalității informatice.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că membrii grupului au desfăşurat activităţi de lansare de atacuri tip phishing împotriva unor instituții bancare din România, instituții bancare din Italia și a unor companii din SUA, fiecare membru având atribuții clare în desfășurarea activității infracționale.
Astfel, unul dintre membrii grupului a creat paginile web falsificate folosite în lansarea atacurilor, un alt suspect a procurat serverele pentru hosting și pentru rutarea traficului Internet în vederea ascunderii adevaratelor adrese IP de conectare, în timp ce o altă parte a grupării a avut atribuții privind valorificarea cardurilor bancare obținute în urma atacurilor phishing, prin achiziționarea de bunuri on-line.

La data de 28 martie a.c., procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, au efectuat un număr de șapte percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti și a județelor Argeş şi Contanţa, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate laptopuri, dispozitive de stocare, telefoane mobile, carduri bancare şi aproximativ suma de 150.000 de euro.

La data de 29 martie 2017, Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

La activităţile au participat și jandarmi.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică