Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, dare de mită. Trimitere în judecată


4 aprilie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

PICCJ. Luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, dare de mită. Trimitere în judecată.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați (agenți de poliție rutieră în județul Galați), aflați sub măsura preventivă a controlului judiciar:

M. M., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată,
P. M., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mităşi de abuz în serviciu,
C. G., sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de luare de mităşi de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu,
B. S., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată,
G. V., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mităabuz în serviciufals intelectualşi sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri,
N.T., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri,
precum și a inculpatului L. R. I., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În anul 2015, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul M. M., agent de poliţie în cadrul Postului de Poliție Cosmești din județul Galați, a primit cu titlu de mită sume de câte 200 sau 300 de lei pentru a nu sancţiona contravenţional persoane pe care le-a surprins depăşind autovehicule pe o porţiune de drum unde depăşirea este interzisă, abatere sancţionată cu puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce. Inculpatul M. M. a întocmit procese verbale de contravenţie în care a menționat contrar realității faptul că abaterile au constat în conducerea unui autovehicul fără a purta centura de siguranţă sau fără a folosi luminile de întâlnire, iar într-un caz nu a întocmit nici un document cu privire la cele constatate.
De asemenea, în același an, inculpatul P. M., agent șef principal de poliție din cadrul IPJ Galați – Serviciul Rutier, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu împreună cu agentul șef principal de poliție C. G., a primit cu titlu de mită suma de 300 de lei, pentru a nu sancţiona contravenţional o persoană ce a fost surprinsă conducând un autovehicul pe drumurile publice cu o viteză mai mare cu 50 km/h decât cea maxim admisă pe acea secţiune de drum, abatere sancţionată cu puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce. Nici inculpatul P. M., nici inculpatul C. G., nu au întocmit nici un document cu privire la cele constatate.
În ceea ce privește activitatea infracțională a inculpatului B. S., agent șef principal de poliţie în cadrul IPJ Galaţi – Poliţia Municipiului Tecuci – Biroul de Poliţie Rutieră, procurorii au reținut în rechizitoriu că, în cursul anului 2015, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, acesta a primit cu titlu de mită suma de 100 de lei, pentru a nu sancţiona contravenţional o persoană ce a fost surprinsă conducând pe drumurile publice un autoturism cu inspecția tehnică periodică expirată, abatere sancționată cu 9-20 puncte amendă și reținerea certificatului de înmatriculare (cu eliberarea unei dovezi cu drept de circulație 15 zile) și conducerea unui autoturism pe drumurile publice fără a avea încheiată asigurare obligatorie valabilă, abatere sancționată cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu măsura reţinerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare şi retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, eliberând dovada fără drept de circulaţie. Agentul șef principal de poliţie B. S. a întocmit un proces verbal în care a consemnat în mod nereal că persoana contravenientă a condus un autovehicul pe un sector de drum pe care accesul este interzis, abatere sancționată cu doar 2-3 puncte amendă și 2 puncte penalizare.
Același inculpat a primit cu titlu de mită o sumă de bani de la inculpatul L. R. I., care a fost surprins conducând un autoturism pe drumurile publice săvârșind o abatere ce atrage suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile. Agentul de poliție a întocmit un proces verbal în care a consemnat că numitul L. R. I. a condus un autovehicul pe un sector de drum pe care accesul este interzis, abatere sancționată cu 2-3 puncte amendă și 2 puncte penalizare, şi că nu a respectat semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor de interzicere sau restricţie ori a celor temporare, cu excepţia celor care interzic accesul sau depăşirea, care se încadrează în altă clasă de sancţiuni.
Totodată, probatoriul a relevat că inculpatul G. V., agent șef de poliţie în cadrul IPJ Galaţi – Poliţia Municipiului Tecuci – Biroul de Poliţie Rutieră, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în anul 2015, a primit cu titlu de mită suma de 60 de lei pentru a nu sancţiona contravenţional o persoană care a fost surprinsă conducând un autoturism pe drumurile publice săvârșind o abatere ce atrage suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile. În procesul verbal întocmit de către agent s-a consemnat în fals că persoana contravenientă a condus un autovehicul fără a purta centura de siguranță, abatere sancționată cu 2-3 puncte amendă și 2 puncte penalizare, dându-i doar o amendă de 105 lei. De asemenea, la data de 21 august 2015, inculpatul G. V., în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu cu o autospecială din dotarea Biroului Poliţiei Rutiere Tecuci, a descoperit în interiorul acesteia şi ulterior a demontat şi sustras, împreună cu agentul șef principal N. T., un dispozitiv de înregistrare imagini şi sunete montat în interiorul habitaclului autospecialei, pe care ulterior l-au distrus, în vederea împiedicării aflării adevărului în cadrul procedurii judiciare pentru documentarea căreia se montase respectivul dispozitiv.

În cauză, procurorii au propus menţinerea măsurilor preventive luate faţă de inculpații M. M., P. M., C. G., B. S. și G. V., precum și a tuturor măsurilor asiguratorii dispuse.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Galați.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii