Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic. Arestare preventivă


4 aprilie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic. Arestare preventivă.

 La data de 28 martie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor V. V. M. şi C. D., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi fals informatic.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada iulie-septembrie 2014 a activat un grup infracţional, format din mai multe persoane, în scopul comiterii de fraude pe internet, infracţiuni având ca obiect vânzarea fictivă de bunuri mobile, în special autoturisme.
S-a reţinut că membrii grupului au postat numeroase anunţuri fictive privind vânzarea de autoturisme pe site-uri specializate în vânzarea de bunuri și servicii iar în urma corespondenței purtate prin e-mail cu persoanele interesate de achiziționarea acestor autoturisme, pentru câştigarea încrederii şi determinarea eventualelor victime să perfecteze vânzarea-cumpărarea, acestea erau îndrumate ca tranzacția să se efectueze prin intermediul unui intermediar. Aceste bunuri nu au existat în realitate şi nu s-au aflat în proprietatea ori posesia licitatorului, fiind astfel induşi în eroare mai mulţi cetăţeni americani şi canadieni.
Astfel, victimele primeau indicații să efectueze transferul de bani reprezentând prețul autoturismului, prin serviciile de transfer rapid de bani, către un serviciu de tip „escrow” care ar fi reținut suma de bani până în momentul în care bunul ar fi ajuns în posesia cumpărătorului. După ce cumpărătorul l-ar fi inspectat şi ar fi fost de acord să-l păstreze, suma de bani urma să fie remisă vânzătorului.
În fapt, prin serviciile de transfer financiar, sumele nu au ajuns în posesia aşa-zişilor reprezentanți ori intermediari care ar fi trebuit să garanteze tranzacţia, ci în posesia altor complici ai grupării infracționale de pe teritoriul SUA.

La data de 29 martie 2017, Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor V. V. M. şi C. D. pentru o perioadă de 30 de zile.

Față de un alt inculpat, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus continuarea cercetărilor sub controlul judiciar.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

La activităţile au participat și jandarmi.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică