Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a art. 155(1) CP (întrerupere prescripție răspundere penală). UPDATE: decizia Curții Constituționale (admitere)
20.01.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

20.01.2020: În data de 26.04.2018, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 297/2018, Monitorul Oficial nr. 518 din data de 25.06.2018):

Admite excepția de neconstituționalitate ridicată de Coriolan Secară și Nela Mirela Secară în Dosarul nr.2.635/111/2014 al Curții de Apel Oradea — Secția penală și pentru cauze cu minori și constată că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal, este neconstituțională.
Definitivă și general obligatorie.
Decizia se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Curții de Apel Oradea — Secția penală și pentru cauze cu minori și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în ședința din data de 26 aprilie 2018.

Precizăm că în prezenta Decizie au existat două opinii separate. În acest sens, vă invităm să lecturați Decizia nr. 297/2018 direct de pe portalul Curții Constituționale.

***

04.04.2017: În data de 24.03.2017 s-a constituit un nou dosar (1162D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul Penal (cauza Secară Nela Mirela, Secară Coriolan).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care art. 155 alin. (1) CP formează obiectul unui control de constituționalitate (alte două dosare sunt în faza de raport, unul privind alin. (3) și altul privind alin. (4) al aceluiași articolul 155 CP).

Instanţa de trimitere este Curtea de Apel Oradea, care nu a putut decide nici dacă s-ar impune sau nu suspendarea cauzei din moment ce o dispoziție din CPP (ce acum se află la rându-i pe rolul CCR pentru o analiză) nu-i permite ab initio o atare suspendare.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 155 (extras) – Codul Penal
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.

Dispozițiile din Constituție în raport de care se va efectua controlul de constituționalitate au următorul conținut normativ:

Art. 21 (extras)
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.