Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua internaţională pentru conştientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal
04.04.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora este marcată, anual, la data de 4 aprilie.

Mines Advisory Group (MAG) este o organizație globală umanitară și de susținere care găsește, îndepărtează și distruge minele terestre, munițiile în grup și bombele neexplodate din locurile afectate de conflict.

MAG oferă, de asemenea, programe de educație, în special pentru copii, astfel încât oamenii să trăiască, să muncească și să se joace cât mai în siguranță, până când vor curăța terenul.

Din 1989, MAG a ajutat peste 18 milioane de oameni din 68 de țări să-și reconstruiască viața și traiul după război.

Credem că este inacceptabil ca milioane de oameni să fie prinși în pericol și sărăcie ani de zile după încheierea războaielor.

Ne propunem să ajutăm comunitățile să continue viața lor și să-și recupereze viitorul.

Viziunea noastră este un viitor sigur pentru femei, bărbați și copii afectați de violență, conflict și insecuritate.

Oamenii ar trebui să trăiască în comunități în care drepturile lor sunt menținute, cu demnitate și alegere, și să nu fie frică de mine, de bombe neexplodate și de impactul armelor mici și al armelor ușoare.

Misiunea noastră este de a salva vieți și de a construi viitoruri mai sigure.

Facem acest lucru prin ștergerea minelor terestre, a munițiilor în grup și a altor bombe neexplodate și prin reducerea impactului asupra comunităților de arme mici, arme ușoare și muniții.

În 1989, doi frați- Rae și Lou McGrath- s-au simțit constrânși să facă ceva pentru a-i proteja pe oameni de amenințarea de multe ori fatală a minelor de teren. Soluția lor a fost să înființeze MAG, pe care l-au condus dintr-un birou în apropiere de Cockermouth, în districtul lacurilor Angliei.

Peste un sfert de secol mai târziu, această activitate de salvare a vieții continuă, iar MAG a evoluat într-o operațiune internațională majoră. Am fost pionieri în dezvoltarea de abordări care pun comunitățile în centrul luării deciziilor, a noilor metode de detectare și a dezmințirii mecanice.

În 1997, MAG a împărțit Premiul Nobel pentru pace pentru rolul său în interzicerea minelor de teren.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

4 aprilie 2019: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora  este marcată, anual, la data de 4 aprilie.

Tema pentru anul acesta este: „United Nations Promotes SDGs – Safe Ground – Safe Home”.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „În această zi internațională pentru conștientizarea minelor, să ne reafirmăm angajamentul nostru de a eradica daunele îngrozitoare cauzate de minele de teren și de a le ajuta pe cei care au fost răniți de folosirea lor”.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

4 aprilie 2018: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora  este marcată, anual, la data de 4 aprilie.

Tema din 2018 este: „Promovarea protecției, păcii și dezvoltării”

UNMAS funcționează pentru a salva vieți, pentru a facilita desfășurarea misiunilor ONU și acordarea de asistență umanitară, pentru a proteja civilii, pentru a sprijini întoarcerea voluntară a persoanelor strămutate intern și a refugiaților, pentru a permite activitățile umanitare și de recuperare și pentru a promova drepturile umanitare internaționale și drepturile omului lege.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

4 aprilie 2017: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora (International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action) este marcată, anual, pe 4 aprilie.

Astfel, prin Rezoluția 60/97 din data de 8 decembrie 2005,  Adunarea Generală a ONU a cerut continuarea eforturilor statelor membre, beneficiind de asistenţa ONU şi a organizaţiilor importante, de a înfiinţa şi dezvolta la nivel naţional instalaţii de distrugere a minelor rămase în urma războaielor, care constituie o ameninţare serioasă la siguranţa, sănătatea şi viaţa civililor şi un obstacol împotriva dezvoltării sociale şi economice la nivel naţional sau local.

De asemenea, în același sens, a fost adoptată la Oslo, la 18 septembrie 1997 şi a intrat în vigoare la 1 martie 1999, Convenţia privind interzicerea folosirii, stocării, producerii, transferului de mine anti-personal şi distrugerea acestora (cunoscută şi sub denumirea de Convenţia de la Ottawa), în prezent, ratificată de 156 de ţări.

În ciuda eforturilor depuse la nivel mondial pentru atenuarea impactului utilizării minelor antipersonal, aproximativ 65 de țări continuă să fie afectate de acestea sau de alte muniții încă neexplodate.

România s-a numărat printre primele state semnatare ale Convenţiei de la Ottawa, instrumentul internațional fiind ratificat de Parlament în noiembrie 2000 şi intrând în vigoare pentru România la 1 mai 2001.

Statul român a finalizat procesul de distrugere a stocurilor de mine anti-personal la 25 martie 2004, cu peste un an în avans faţă de data limită stabilită prin Convenţie (1 mai 2005).

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/mineawarenessday.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.