Secţiuni » Articole
Articole
EssentialsOpiniiRNSJNote de studiuStudii

Ziua internaţională pentru conştientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal


4 aprilie 2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

4 aprilie 2019: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora  este marcată, anual, la data de 4 aprilie.

Tema pentru anul acesta este: „United Nations Promotes SDGs – Safe Ground – Safe Home”.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „În această zi internațională pentru conștientizarea minelor, să ne reafirmăm angajamentul nostru de a eradica daunele îngrozitoare cauzate de minele de teren și de a le ajuta pe cei care au fost răniți de folosirea lor”.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

4 aprilie 2018: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora  este marcată, anual, la data de 4 aprilie.

Tema din 2018 este: „Promovarea protecției, păcii și dezvoltării”

UNMAS funcționează pentru a salva vieți, pentru a facilita desfășurarea misiunilor ONU și acordarea de asistență umanitară, pentru a proteja civilii, pentru a sprijini întoarcerea voluntară a persoanelor strămutate intern și a refugiaților, pentru a permite activitățile umanitare și de recuperare și pentru a promova drepturile umanitare internaționale și drepturile omului lege.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

4 aprilie 2017: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora (International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action) este marcată, anual, pe 4 aprilie.

Astfel, prin Rezoluția 60/97 din data de 8 decembrie 2005,  Adunarea Generală a ONU a cerut continuarea eforturilor statelor membre, beneficiind de asistenţa ONU şi a organizaţiilor importante, de a înfiinţa şi dezvolta la nivel naţional instalaţii de distrugere a minelor rămase în urma războaielor, care constituie o ameninţare serioasă la siguranţa, sănătatea şi viaţa civililor şi un obstacol împotriva dezvoltării sociale şi economice la nivel naţional sau local.

De asemenea, în același sens, a fost adoptată la Oslo, la 18 septembrie 1997 şi a intrat în vigoare la 1 martie 1999, Convenţia privind interzicerea folosirii, stocării, producerii, transferului de mine anti-personal şi distrugerea acestora (cunoscută şi sub denumirea de Convenţia de la Ottawa), în prezent, ratificată de 156 de ţări.

În ciuda eforturilor depuse la nivel mondial pentru atenuarea impactului utilizării minelor antipersonal, aproximativ 65 de țări continuă să fie afectate de acestea sau de alte muniții încă neexplodate.

România s-a numărat printre primele state semnatare ale Convenţiei de la Ottawa, instrumentul internațional fiind ratificat de Parlament în noiembrie 2000 şi intrând în vigoare pentru România la 1 mai 2001.

Statul român a finalizat procesul de distrugere a stocurilor de mine anti-personal la 25 martie 2004, cu peste un an în avans faţă de data limită stabilită prin Convenţie (1 mai 2005).

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/mineawarenessday.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii