Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ziua internaţională pentru conştientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal
04.04.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora este marcată, anual, la data de 4 aprilie.

În 2022, Serviciul Națiunilor Unite pentru Acțiunea Minelor marchează ziua sub tema teren sigur, pași în siguranță, casă sigură. Accentul respectării se pune pe realizările impresionante ale comunității globale de acțiune împotriva minelor, începând cu activitatea Campaniei Internaționale de Interzicere a Minelor Terestre (ICBL)– fondată în 1992 și distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 1997– precum și pe realizările statelor membre ale ONU în perioada de la intrarea în vigoare a Convenției privind interzicerea minelor în 1999 și până la evidențierea lucrărilor care mai rămân de finalizat.

Teren sigur este numele campaniei globale Transformarea câmpurilor minate în terenuri de joc, care a fost lansată de Secretarul General al Națiunilor Unite în 2019, și conceptul de curățare a Pământului de mine și alte pericole explozive pentru a-l face sigur pentru dezvoltare.

Pașii siguri atrag atenția asupra trepidației pe care prea mulți oameni o experimentează atunci când se mișcă, fără să știe dacă vor detona un exploziv care i-ar putea mutila sau ucide în orice moment. Pașii siguri descriu, de asemenea, procedurile pe care cei care înlătură minele explozive le folosesc atunci când se apropie de zonele contaminate și includ aplicarea de noi tehnologii pentru îndepărtarea în siguranță a pericolelor explozive.

Casă sigură se referă la restabilirea securității personale a indivizilor și comunităților în situațiile post-conflict. Nu există loc ca acasă și este greu să te simți ca acasă fără securitate și comunitate.

***

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Ziua internațională pentru conștientizarea și asistența în domeniul minelor ne amintește cât de departe am ajuns în a curăța lumea de resturile explozive ale războiului– și cât de departe trebuie să mergem.

Cu exact treizeci de ani în urmă, activiștii societății civile s-au reunit pentru a lansa campania internațională de interzicere a minelor terestre.

În cinci ani, Convenția privind interzicerea minelor a fost deschisă spre semnare.

În prezent, peste 160 de state au semnat convenția, iar minele de teren au devenit aproape universal neacceptate.

Peste 55 milioane de mine au fost distruse, peste 30 de țări din întreaga lume au fost declarate fără mine, iar numărul victimelor a scăzut dramatic.

Dar lumea este încă plină de milioane de depozite de mine și peste 50 de țări rămân contaminate cu aceste arme odioase.

Minele, resturile explozive de război și dispozitivele explozive improvizate continuă să ucidă sau să rănească mii de oameni în fiecare an– dintre care mulți sunt copii.

Trebuie să facem mai mult pentru a proteja oamenii care trăiesc sub umbra muniției explozive, în Siria, Somalia și Afganistan până în Myanmar, Cambodgia și dincolo de acestea.

În Ucraina, moștenirea unei singure luni de război– sub formă de muniții neexplodate, mine terestre și muniții cu dispersie– va dura decenii pentru a fi abordată, amenințând viețile mult timp după ce armele vor tăcea. În prezent, acestea restricționează furnizarea de ajutor umanitar de urgență și împiedică persoanele să fugă în siguranță.

Solicit tuturor statelor să adere fără întârziere la convenție. Membrii permanenți ai Consiliului de Securitate au, în special, o responsabilitate specială.

Acțiunea împotriva minelor este o investiție în umanitate. Este o condiție prealabilă pentru eforturile de ajutor umanitar și fundamentul păcii durabile și al dezvoltării durabile.

În această zi internațională, să ne bazăm pe progresele trecute și să scăpăm o dată pentru totdeauna de flagelul minelor antipersonal.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora este marcată, anual, la data de 4 aprilie.

Anul trecut, comunitatea Națiunilor Unite pentru acțiune împotriva minelor a intensificat provocările cu care s-a confruntat în timpul pandemiei COVID-19. Sectorul a continuat să ofere rezultate, îndeplinind obligațiile, supravegherea, curățarea, instruirea și eradicarea amenințării minelor terestre și a munițiilor explozive.

Sistemul Națiunilor Unite și-a îmbunătățit activitatea pentru a atenua amenințarea cu dispozitive explozive improvizate și a consolidat și a construit noi parteneriate.

În 2021, provocările COVID-19 vor necesita perseverență. Lucrările vor continua, minele terestre și armamentele explozive vor fi eliminate, strategiile de ieșire și dezvoltarea capacității partenerilor naționali se vor extinde. Comunitatea de acțiune împotriva minelor se va adapta în continuare.

Organizația Națiunilor Unite se va asigura că progresul va continua către o lume liberă de amenințarea minelor terestre și a artefactelor neexplodate.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Astăzi, de Ziua internațională pentru conștientizare și asistență în acțiunea împotriva minelor, reflectăm la cât de departe am ajuns în conștientizarea pericolelor pe care le prezintă minele terestre și ne reluăm obiectivul unei lumi fără mine.

Peste 160 de state sunt parte la Convenția privind interzicerea minelor antipersonal. Fac apel la cei care nu au aderat încă la Convenție să o facă fără întârziere.

Minele terestre, rămășițele explozive ale războiului și dispozitivele explozive improvizate afectează în mod disproporțional vulnerabilii, strămutații forțați, deposedații și copiii. Acestea împiedică soluțiile pașnice, împiedică răspunsurile umanitare și sunt un obstacol în calea dezvoltării durabile, incluzive.

Din păcate, uneori facem progrese în ceea ce privește degajarea minelor doar pentru a da înapoi. Dar nu ne putem mulțumi pur și simplu cu promovare și campanii pentru a scoate în evidență conștientizarea pericolelor pe care le prezintă minele terestre.

Carta Națiunilor Unite ne cheamă să finalizăm lucrarea: să cercetăm, să eliminăm și să distrugem aceste dispozitive mortale.

Să facem acest lucru în ultimul deceniu când trebuie să ne dedicăm acestei sarcini.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora este marcată, anual, la data de 4 aprilie.

Mines Advisory Group (MAG) este o organizație globală umanitară și de susținere care găsește, îndepărtează și distruge minele terestre, munițiile în grup și bombele neexplodate din locurile afectate de conflict.

MAG oferă, de asemenea, programe de educație, în special pentru copii, astfel încât oamenii să trăiască, să muncească și să se joace cât mai în siguranță, până când vor curăța terenul.

Din 1989, MAG a ajutat peste 18 milioane de oameni din 68 de țări să-și reconstruiască viața și traiul după război.

Credem că este inacceptabil ca milioane de oameni să fie prinși în pericol și sărăcie ani de zile după încheierea războaielor.

Ne propunem să ajutăm comunitățile să continue viața lor și să-și recupereze viitorul.

Viziunea noastră este un viitor sigur pentru femei, bărbați și copii afectați de violență, conflict și insecuritate.

Oamenii ar trebui să trăiască în comunități în care drepturile lor sunt menținute, cu demnitate și alegere, și să nu fie frică de mine, de bombe neexplodate și de impactul armelor mici și al armelor ușoare.

Misiunea noastră este de a salva vieți și de a construi viitoruri mai sigure.

Facem acest lucru prin ștergerea minelor terestre, a munițiilor în grup și a altor bombe neexplodate și prin reducerea impactului asupra comunităților de arme mici, arme ușoare și muniții.

În 1989, doi frați- Rae și Lou McGrath- s-au simțit constrânși să facă ceva pentru a-i proteja pe oameni de amenințarea de multe ori fatală a minelor de teren. Soluția lor a fost să înființeze MAG, pe care l-au condus dintr-un birou în apropiere de Cockermouth, în districtul lacurilor Angliei.

Peste un sfert de secol mai târziu, această activitate de salvare a vieții continuă, iar MAG a evoluat într-o operațiune internațională majoră. Am fost pionieri în dezvoltarea de abordări care pun comunitățile în centrul luării deciziilor, a noilor metode de detectare și a dezmințirii mecanice.

În 1997, MAG a împărțit Premiul Nobel pentru pace pentru rolul său în interzicerea minelor de teren.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

4 aprilie 2019: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora  este marcată, anual, la data de 4 aprilie.

Tema pentru anul acesta este: „United Nations Promotes SDGs – Safe Ground – Safe Home”.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „În această zi internațională pentru conștientizarea minelor, să ne reafirmăm angajamentul nostru de a eradica daunele îngrozitoare cauzate de minele de teren și de a le ajuta pe cei care au fost răniți de folosirea lor”.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

4 aprilie 2018: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora  este marcată, anual, la data de 4 aprilie.

Tema din 2018 este: „Promovarea protecției, păcii și dezvoltării”

UNMAS funcționează pentru a salva vieți, pentru a facilita desfășurarea misiunilor ONU și acordarea de asistență umanitară, pentru a proteja civilii, pentru a sprijini întoarcerea voluntară a persoanelor strămutate intern și a refugiaților, pentru a permite activitățile umanitare și de recuperare și pentru a promova drepturile umanitare internaționale și drepturile omului lege.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

4 aprilie 2017: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora (International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action) este marcată, anual, pe 4 aprilie.

Astfel, prin Rezoluția 60/97 din data de 8 decembrie 2005,  Adunarea Generală a ONU a cerut continuarea eforturilor statelor membre, beneficiind de asistenţa ONU şi a organizaţiilor importante, de a înfiinţa şi dezvolta la nivel naţional instalaţii de distrugere a minelor rămase în urma războaielor, care constituie o ameninţare serioasă la siguranţa, sănătatea şi viaţa civililor şi un obstacol împotriva dezvoltării sociale şi economice la nivel naţional sau local.

De asemenea, în același sens, a fost adoptată la Oslo, la 18 septembrie 1997 şi a intrat în vigoare la 1 martie 1999, Convenţia privind interzicerea folosirii, stocării, producerii, transferului de mine anti-personal şi distrugerea acestora (cunoscută şi sub denumirea de Convenţia de la Ottawa), în prezent, ratificată de 156 de ţări.

În ciuda eforturilor depuse la nivel mondial pentru atenuarea impactului utilizării minelor antipersonal, aproximativ 65 de țări continuă să fie afectate de acestea sau de alte muniții încă neexplodate.

România s-a numărat printre primele state semnatare ale Convenţiei de la Ottawa, instrumentul internațional fiind ratificat de Parlament în noiembrie 2000 şi intrând în vigoare pentru România la 1 mai 2001.

Statul român a finalizat procesul de distrugere a stocurilor de mine anti-personal la 25 martie 2004, cu peste un an în avans faţă de data limită stabilită prin Convenţie (1 mai 2005).

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/mineawarenessday.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Secţiuni: Articole, Content, Drepturile omului, Legal Days | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO