Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu) (XIX) – roba şi vorba
05.04.2017 | Gheorghe MOROȘANU

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Roba

„Roba spune că eşti avocat. … Mie, ca fost judecător, îmi este greu să-mi imaginez concluzii ale avocaţilor puse în absenţa robei”.

„În sala de judecată roba spune ce eşti. Îţi arată rolul pe care îl ai, te diferenţiază de publicul obişnuit, te defineşte prin apartenenţa la un gen. Ea nu spune însă niciodată cine eşti. Asta o vei spune tu.”

Adevărata importanţă a concluziilor orale

În România se supraestimează importanţa prezenţei orale a avocaţilor în faţa instanţei. Se consideră în mod fals că un avocat câştigă sau pierde un proces în funcţie de cât de bun vorbitor este şi cât de mult reuşeşte să impresioneze instanţa în evoluţia lui verbală. Nimic mai greşit. Procesele se câştigă preponderent în scris, datorită argumentelor juridice aduse, a acuităţii lor şi a modului lor de expunere.”

„Epoca de aur a oratoriei juridice a apus de mult.”

„Nu poţi schimba prin performanţă orală decât arareori o soluţie pentru care judecătorul a studiat temeinic cererile din dosar ore întregi…”

Am auzit de multe ori clienţi spunând supăraţi: Avocatul meu nu a vorbit nimic în această şedinţă. Avocatul advers a strigat tare, a vorbit mult, chiar s-a pus în gură cu judecătorul. S-o creadă cineva că „obraznicul” a câştigat ceva în acest fel. Doar l-a indispus pe judecător, dacă nu cumva, om fiind şi el, s-ar putea să fie subiectiv în darea soluţiei. Pe când tăcutul şi inactivul oral s-ar putea să fi studiat şi instrumentat temeinic dosarul şi să-şi fi asigurat succesul.

Totuşi, pledoaria are nu numai rolul ei, ci şi regulile şi rigorile ei. Dar ea are mai ales momentele ei interesante, colorate, uneori sublime.

Oricum, nemaifiind noi în epoca pledoariilor lungi şi elaborate, contează mai mult inspiraţia oratorului avocat de a atrage atenţia, de a imagina un captatio benevolentiae original şi inspirat. O ironie fină la adresa colegului-adversar, un compliment adresat acestuia, o remarcă pertinentă la adresa problemelor justiţiei – toate acestea ţin de inspiraţia şi talentul celui care prestează în faţa completului de judecată.

O posibilă concluzie: „Arată respect instanţei, dar nu fi linguşitor”

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.