Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace


06.04.2022 | Adelina DOBRE
Secţiuni: Articole, Content, Dreptul sportului, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace este marcată, anual, la data de 6 aprilie.

Ca recunoaștere a influenței largi a sportului, tema globală a IDSDP 2022 este Asigurarea unui viitor durabil și pașnic pentru toți: contribuția sportului, care creează o oportunitate pentru festivitățile zilei de a promova utilizarea sportului ca instrument de promovare a drepturilor omului și a dezvoltării durabile. Sub această temă, sediul ONU din New York va recunoaște rolul sportului în abordarea crizei climatice și va evidenția acțiunile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de atenuare a schimbărilor climatice.

Sportul este într-o poziție unică de a afișa leadership-ul, de a-și asuma responsabilitatea pentru amprenta de carbon, de a se angaja într-o călătorie neutră din punct de vedere climatic, de a stimula acțiunile dincolo de sectorul sportiv și de a juca un rol major în amplificarea conștientizării în rândul miliardelor sale de spectatori, facilitatori și participanți la toate nivelurile. În condițiile în care nevoia de acțiuni urgente devine din ce în ce mai gravă în fiecare zi, relația dintre sport și climă trebuie să fie mai bine înțeleasă, iar modalitățile de elaborare a politicilor și de acțiune concretă pentru a contribui la inversarea impactului schimbărilor climatice prin sport trebuie comunicate unui public cât mai larg posibil.

Astăzi, lumea noastră se confruntă cu provocări de generație, de la sărăcie și foamete, la schimbările climatice și până la pandemia COVID-19. Mai mult ca niciodată, trebuie să depășim diferențele și să ne unim ca o echipă care lucrează împreună pentru a aborda aceste obstacole și pentru a crea un viitor mai sigur, mai pașnic și mai durabil pentru toți.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace este marcată, anual, la data de 6 aprilie.

Sportul are puterea de a schimba lumea; este un drept fundamental, un instrument puternic pentru consolidarea legăturilor sociale și promovarea dezvoltării durabile și a păcii, precum și a solidarității și respectului. Prin abilitățile noastre individuale unice și puterea colectivă, putem să ne reunim și să împărtășim modalități creative de a ne îmbunătăți sănătatea și bunăstarea prin sport și activitate fizică- chiar și din limitele propriilor case.

Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace din 6 aprilie oferă o oportunitate de a recunoaște rolul pe care sportul și activitatea fizică îl joacă în comunități și în viețile oamenilor din întreaga lume.

Pandemia COVID-19 a făcut dificilă adunarea ca prieteni, pentru ca echipele și fanii să concureze, să joace și să se înveselească împreună. A afectat indivizii, societățile, organizațiile și economiile. Măsurile adoptate pentru a învinge pandemia au atins fiecare aspect al vieții noastre, inclusiv sportul. Însă sportul în sine poate contribui cu un rol important în consolidarea rezistenței și în recuperarea în urma pandemiei. Poate ajuta în efortul de a reconstrui mai bine într-o lume mai rezistentă și echitabilă.

Sportul poate ajuta la promovarea corectitudinii, teambuilding-ului, egalității, incluziunii și perseverenței. Sportul și activitatea fizică ne pot ajuta, de asemenea, să trecem prin perioade de criză, cum ar fi COVID19, prin reducerea anxietăților și îmbunătățirea sănătății fizice și mentale. Sportul profesional oferă, de asemenea, locuri de muncă și venituri multor oameni din întreaga lume și un sector integrant pentru succesul economic al multor comunități și regiuni.

Sportul poate trece granițele și sfida stereotipurile și poate insufla speranță în toate națiunile, dar vom putea reveni la acest lucru numai dacă ne vom recupera mai bine și vom contribui la oprirea pandemiei, ajutându-ne să fim protejați de COVID-19.

Acum, mai mult ca oricând, trebuie să acționăm ca o echipă pentru a învinge pandemia, pentru a echilibra condițiile de distribuție echitabile și egale a vaccinurilor și pentru a ne sprijini reciproc pentru a ne recupera mai puternic în urma pandemie.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace este marcată, anual, la data de 6 aprilie.

Organizația Națiunilor Unite a publicat, pe pagina sa, următorul mesaj:

Pandemia COVID-19 se răspândește în mai multe țări, teritorii și regiuni ale lumii într-un ritm alarmant, iar practicile de distanțare fizică și socială devin obișnuite pentru a opri răspândirea bolii. Închiderea sălilor de sport, instalațiilor și stadioanelor sportive, piscinelor publice, studiourilor de dans și a locurilor de joacă înseamnă că mulți dintre noi nu sunt capabili să participe în mod activ la activități sportive sau fizice individuale sau de grup și nici să vizioneze evenimente sportive în direct. Drept urmare, comunitatea sportivă globală se confruntă cu provocări serioase din cauza măsurilor impuse în nenumărate țări din întreaga lume.

Dar asta nu înseamnă că ar trebui să încetăm să fim activi din punct de vedere fizic și nici nu ar trebui să ne deconectăm de antrenori, coechipieri, instructori și colegi care nu numai că ne ajută să rămânem în formă fizică, ci și activi social. Organizația Mondială a Sănătății recomandă 150 de minute de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate puternică pe săptămână sau o combinație a ambelor. OMS are, de asemenea, câteva sfaturi despre cum se poate realiza acest lucru fără echipament și cu un spațiu limitat. Există o mulțime de instrumente online și digitale gratuite și accesibile, destinate să încurajeze persoane de toate vârstele și abilitățile să rămână active și mobile în timp ce rămân acasă.

Sportul are puterea de a schimba lumea; este un drept fundamental, un instrument puternic pentru consolidarea legăturilor sociale și promovarea dezvoltării durabile și a păcii, precum și a solidarității și respectului. Prin abilitățile noastre individuale unice și puterea colectivă, putem să ne reunim și să împărtășim modalități creative de a ne îmbunătăți sănătatea și bună starea prin sport și activitate fizică- chiar și din limitele propriilor noastre case.

În perioada de până în data de 6 aprilie și de Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace, cerem tuturor să fie activi, să rămână sănătoși și să demonstreze solidaritate în această perioadă de distanțare fizică și socială. Acest spirit de echipă ne va ajuta pe toți să trecem împreună de provocările actuale.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

6 aprilie 2019: Ziua internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace este marcată, anual, la data de 6 aprilie.

Sportul este un factor important de dezvoltare durabilă. Recunoaștem contribuția crescândă a sportului la realizarea dezvoltării și a păcii în promovarea toleranței și a respectului și contribuția pe care o are la împuternicirea femeilor și a tinerilor, indivizilor și comunităților precum și la obiectivele privind sănătatea, educația și incluziunea socială.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

6 aprilie 2018: Ziua internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace este marcată, anual, la data de 6 aprilie.

Sportul încurajează: dezvoltare individuală, promovarea sănătății și prevenirea bolilor, promovarea egalității de gen, integrarea socială și dezvoltarea capitalului social, construirea de pace și prevenirea / soluționarea conflictelor, asistență post-dezastru / traume și normalizarea vieții, dezvoltare economică, domunicarea și mobilizarea socială. Sport și pace Sportul ca limbă universală poate fi un instrument puternic de promovare a păcii, toleranței și înțelegerii prin apropierea oamenilor de granițele, culturile și religiile. Valorile sale intrinseci, cum ar fi munca în echipă, corectitudinea, disciplina, respectul pentru adversar și regulile jocului, sunt înțelese în întreaga lume și pot fi valorificate în avansarea solidarității, coeziunii sociale și coexistenței pașnice.

În România cea de-a patra ediție a Zilei internaționale a Sportului pentru Dezvoltare și Pace a fost sărbătorită la  Casa Olimpică din București, sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), conform unui comunicat al COSR.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

6 aprilie 2017: Pe data de 6 aprilie, Organizația Națiunilor Unite, statele sale membre și comunitatea internațională celebrează Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace (International Day of Sport for Development and Peace).

Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace a fost oficial proclamată, la 23 august 2013, prin Rezoluția 67/296 a Adunării Generale a ONU, în urma inițiativei lansate de Comitetul Internațional Olimpic și are ca scop promovarea sportului și a activității fizice ca limbaj universal și mijloc inovator pentru educație, sănătate, integrare socială, dezvoltare a tineretului, construire a păcii și dezvoltării durabile în general.

Acest eveniment se dorește a deveni o completare la Ziua Olimpică, sărbătorită pe 23 iunie, prilej cu care sunt celebrate valorile olimpice de prietenie, excelență și respect, iar milioanele de oameni din întreaga lume sunt îndemnați să practice sportul.

În România cea de-a treia ediție a Zilei Internaționale a Sportului pentru Dezvoltare și Pace a fost sărbătorită, conform unui comunicat al COSR, în data de 6 aprilie, pe stadionul de atletism „Iolanda Balas” din Bucuresti, organizator fiind Comitetul Olimpic si Sportiv Român (COSR) prin Academia Olimpică Română (AOR), cu sprijinul filialelor AOR din București (sectoarele 1, 2, 3, 4 si 5), Federației Române de Atletism, filialei AOR Brașov și Complexului Olimpic „Sydney 2000” de la Izvorăni.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Sportului pentru Dezvoltare și Pace, Societatea de Științe Juridice și JURIDICE.ro au organizat Atelierul „Probleme și Soluții Juridice în Sport”. Atelierul a avut ca tematici principale: transferul jucătorilor, lupta împotriva dopajului în sport, reglementări discriminatorii în sport și arbitrajul sportiv. Atelierul s-a desfășurat într-o locație emblematică pentru sportul românesc: Muzeul Sportului.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/sportday/.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti