Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Mihai Hotca: Avem îndoială că aceasta a fost voința legiuitorului…


10 aprilie 2017 | Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca, Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul Dezbaterii „Impactul OUG nr. 13/2017 de modificare a Codurilor Penale„, organizată de Societatea de Științe Juridice, la Decizia nr. 405/2016 – referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 246 din Codul penal din 1969, ale art. 297 alin. (1) din Codul penal şi ale art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie – ca făcând parte dintr-o categorie intermediară de decizii ale Curții Constituționale.

Mihai Hotca: „Dacă ne uităm în practica instanței de contencios constituțional observăm că există 2 mari categorii de decizii: decizii de admitere și decizii de respingere. Însă atunci când analizăm deciziile de admitere, și aici lucrurile nu sunt chiar foarte clare întotdeauna, putem observa fie decizii de admitere prin care de fapt nu se declară ca neconstituționale anumite dispozitii legale, fie decizii de admitere prin care se declară expres că anumite dispoziții sunt neconstituționale și o categorie intermediară în care aș plasa și Decizia nr. 405. De ce? Pentru că dacă dispozitivul nu este foarte clar cu privire la încadrarea în deciziile interpretative sau de declarare a neconstituționalității, din considerente, din punctul meu de vedere, rezultă foarte clar că atunci când Curtea Constituțională a analizat conformitatea cu dispozițiile constituționale ale prevederilor articolului 279 din actualul Cod, articolul nr. 246 din Codul anterior, din Legea nr. 78/2000, a avut în vedere o practică judiciară pe care Curtea Constituțională a considerat-o că interpretează extensiv dispozițiile legale sau în orice caz, s-a exprimat în maniera următoare: Avem îndoială că aceasta a fost voința legiuitorului.”

Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii