Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti
BONDOC & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Andrei Săvescu: Schimbările legislative frecvente sunt un impozit pe complexitate
06.04.2017 | Anca VASILOIU

Anca Vasiloiu

Anca Vasiloiu

Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

Anca Vasiloiu: Numele dumneavoastră este cunoscut în aria dreptului privat şi în acest sens vă rugăm să creionaţi o scurtă prezentare a dumneavoastră şi a firmei pe care o reprezentaţi pentru cititorii Revistei de Achiziţii Publice.

Andrei Săvescu: Vă mulțumesc pentru atenție și întrebări.

Sunt un cititor înrăit și sunt obișnuit să ascult. Lucrez cu clienții în calitate de avocat de 22 de ani, cu studenții de 18 ani, iar de 12 ani cu juriști, în calitate de coordonator al portalului JURIDICE.ro, care este un spațiu de comunicare pentru lumea juridică.

Firma de avocatură SĂVESCU & ASOCIAȚII aniversează 20 de ani în luna noiembrie. Litigiile reprezintă activitatea noastră principală. Suntem foarte norocoși pentru clienții noștri.

Anca Vasiloiu: În calitate de lector universitar, cum aţi caracteriza evoluţia actuală a sistemului de învăţământ superior juridic din România şi din acest punct de vedere cum apreciaţi necesitatea pregătirii studenţilor în ramura achiziţiilor publice?

Andrei Săvescu: Cred că învățământul superior juridic este bine adaptat la cerințele pieței, furnizează un număr rezonabil de absolvenți bine pregătiți. Învățământul juridic din România are o problemă foarte serioasă, care însă nu provine din interiorul său, ci este o problemă la nivelul întregului sistem social, care, în mod firesc, penetrează și învățământul juridic: respectul față de litera legii. Respectul față de lege este un factor civilizator foarte important, după părerea mea. Însăși echitatea este funcțională doar în cadrul prescris de legi. Slavă Domnului, legile prescriu și echitate! În ce privește achizițiile publice, care sunt una dintre cele mai importante de surse de bani pentru mediul de afaceri, din fericire lucrurile stau bine, față de medie. În domeniul achizițiilor publice legile sunt mult mai clare și detaliate, față de alte domenii. De aceea, cred că în acest domeniu necesitatea pregătirii profesionale specializate este foarte evidentă. De altfel remarc preocuparea specialiștilor în achiziții publice pentru perfecționare profesională permanentă. După părerea mea, materia achizițiilor publice este pentru profesioniști specializați, nu pentru studenți.

Anca Vasiloiu: Din perspectiva specialistului în drept privat puteţi identifica anumite aspecte insuficient reglementate de noua legislaţie a achiziţiilor publice cu care v-ați confruntat dumneavoastră sau colaboratorii dumneavoastră?

Andrei Săvescu: Cred că reglementarea ofertanților eligibili și motivele de excludere a ofertanților ar trebui să beneficieze de o atenție specială din partea legiuitorului, căci volatilitatea formelor juridice în care își desfășoară activitatea economică adevărații actori economici este de natură să limiteze accesul la bani.

Anca Vasiloiu: Cum apreciaţi desele schimbări de natură legislativă intervenite în diverse domenii şi mai ales în domeniul achiziţiilor publice?

Andrei Săvescu: Cred că schimbările legislative frecvente sunt un impozit pe complexitate, care favorizează agenții economici puternici, care își pot permite costurile necesare pentru a apela la consultanți specializați externi sau interni, care sunt la zi cu ultimele informații relevante din domeniul lor.

Pentru a veni în sprijinul acestora, JURIDICE.ro, ca exponent media al Societății de Științe Juridice, a organizat și organizează dezbateri și ateliere cu participarea unor experți recunoscuți în domeniul achizițiilor publice. De asemenea, JURIDICE.ro susține cele mai importante manifestări științifice și de instruire în acest domeniu, între care se distinge chiar conferința anuală de achiziții publice, eveniment organizat de Revista de Achiziții Publice de 12 ani.

Anca Vasiloiu: Ştiind că sunteţi arbitru la Curtea de arbitraj comercial internațional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României încă din anul 2010, puteţi să exemplificaţi pentru cititorii noștri care sunt cele mai frecvente probleme cu care vă confruntaţi şi ce recomandaţi actorilor participanţi din ramura dreptului comercial?

Andrei Săvescu: Cele mai frecvente probleme în materia achizițiilor publice care ajung la Curtea de arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României sunt, potrivit experienței mele, centrate pe modificările contractelor. În mod sigur, utilizarea arbitrajului în materia achizițiilor publice este un factor important de creștere a încrederii, căci experiența arbitrilor și importanța specială a prestigiului lor profesional fac ca părțile să fie în siguranță în fața Curții: problemele cu care se confruntă părțile beneficiază de întreaga atenție a arbitrilor, nu există dosare tratate repejor, iar argumentele părților sunt cântărite cu atenție și cu înțelepciune.

În mod sigur arbitrajul este superior justiției statale, datorită rezervei de timp, prestigiului arbitrilor, care tratează fiecare dosar cu cea mai mare atenție, și climatului foarte civilizat, de cooperare, în care se rezolvă situația litigioasă.

Dacă ar fi să fac o recomandare actorilor economici, aș sublinia importanța care trebuie acordată contractelor: ce știi bine, exprimi clar. Contractul bine făcut este de natură să confere previzibilitate, limitând pe cât posibil acțiunea normelor legal supletive. Această recomandare este însă doar teoretică, mă tem, întrucât actorii economici sunt adesea histrionici și au un simț al aventurii mai dezvoltat decât oamenii obișnuiți. În plus, costurile clarificării din capul locului, iar nu în fața ariei, a voinței juridice a părților contractului, deși sunt mai mici decât cele ale oricărui litigiu, sunt descurajante atunci când o decizie de afaceri trebuie luată rapid.

Achizițiile publice sunt o sursă importantă de injectare a banilor în economia reală. Remarc locul central pe care revista de achiziții publice și l-a dobândit în rândul specialiștilor. Mult succes în continuare!

Sunt bucuros și onorat că mi-ați acordat atenție cu întrebările dumneavoastră.

* Mulțumim Revista de Achiziții Publice


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.