Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

CCR pendinte: dispozițiile art. 188 alin. (1) CPC (amendă ref. solemnitate ședință). UPDATE: decizia Curții Constituționale (neîntemeiată)
23.03.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

23.03.2020: În data de 18.01.2018, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 8/2018, Monitorul Oficial nr. 195 din data de 02.03.2018):

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de Răuț Vasile în Dosarul nr.2.430/95/2016/a2 al Curții de Apel Craiova — Secția a II-a civilă și constată că prevederile art.188 alin.(1) din Codul de procedură civilă sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă și general obligatorie.
Decizia se comunică Curții de Apel Craiova — Secția a II-a civilă și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în ședința din data de 18 ianuarie 2018.

***

În data de 24.03.2017 s-a constituit un nou dosar (1156D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 188 alin. (1) din Codul de Procedură Civilă (cauza Răuț Vasile).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care acestă dispoziție formează obiectul unui control de constituţionalitate.

Instanţa de trimitere este Curtea de Apel Craiova, care a hotărât să admită recursul și să caseze în parte încheierea pronunțată de Tribunalul Gorj, în sensul că admite cererea de sesizare a Curții Constituționale, menținând restul dispozițiilor încheierii recurate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 188 (extras) – CPC
(1) Nerespectarea de către oricare dintre părţi sau de către alte persoane a măsurilor luate de către instanţă pentru asigurarea ordinii şi solemnităţii şedinţei de judecată se sancţionează cu amendă judiciară de la 100 lei la 1.000 lei.

Dispozițiile din Constituție în raport de care s-a solicitat realizarea unui control de constituționalitate:

Art. 21
(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.
(4) Jurisdicţiile speciale administrative sunt facultative şi gratuite.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanța

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.