Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

CEDO. Raport 2016: despăgubiri de 4,1 milioane de euro împotriva României
06.04.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 5 aprilie 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat publicității cel de-al 10-lea Raport anual al Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei cu privire la supravegherea punerii în executare a hotărârilor și deciziilor CEDO, potrivit unui comunicat al Consiliului.

În conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Comitetul Miniștrilor este responsabil cu supervizarea punerii în execuție a hotărârilor și deciziilor CEDO de către statele respective.

Astfel, eforturile depuse pentru ducerea la îndeplinire a procesului de punere în executare a deciziilor s-au tradus încă o dată printr-un număr record de cazuri închise în 2016, 2.066 față de 1.537 în anul anterior, la nivelul tuturor statelor membre ale Consiliului Europei.

Numeroase cazuri închise se referă la probleme structurale de lungă durată, mai ales controlul forțelor de securitate, prevenirea relelor tratamente împotriva persoanelor private de libertate, precum și eficacitatea puterii judiciare (în special durata excesivă a procedurilor judiciare).

Potrivit raportului, Curtea de la Strasbourg a acordat despăgubiri totale de 4.104.685 de euro ca „satisfacție echitabilă” în dosarele referitoare la România, în scădere față de valoarea totală de 7.940.726 de euro în 2015.

Turcia este statul împotriva căruia s-au dictat cele mai mari despăgubiri totale (aproape 20,5 milioane de euro), urmată de Italia (15,1 milioane), Rusia (7,3 milioane), Grecia (4,1 milioane) și Ungaria (3,3 milioane).

Conform aceluiași raport, România a înregistrat și o reducere a numărului de decizii ce își așteaptă încă punerea în executare: 588 de cazuri la sfârșitul lui 2016, comparativ cu 652 în 2015.

Statele cu cele mai numeroase cazuri înregistrate în 2016 au fost Rusia (283), România (151), Grecia (121), Turcia (114) și Ucraina (99), în timp ce țările care au închis cele mai multe cazuri în 2016 au fost Turcia (274), Slovenia (265), Rusia (261), România (214) și Polonia (170).

Totodată, România s-a aflat în 2016 pe locul al 7-lea în ce privește numărul cazurilor plasate sub supervizare întărită, reprezentând 5% din totalul acestora.

Raportul arată de asemenea o nouă diminuare a numărului total de decizii ce așteaptă să fie puse în executare la nivelul statelor membre, care a scăzut sub pragul de 10.000 (9.941) pentru prima oară după 2010. La sfârșitul lui 2015, această cifră era de 10.652.

Deși aceste rezultate ilustrează impactul pozitiv al eforturilor depuse pentru garantarea eficacității pe termen lung a sistemului Convenției Europene a Drepturilor Omului, există în continuare provocări legate mai ales de punerea în executare a deciziilor ce țin de probleme structurale majore sau relative la alte chestiuni complexe, ca de pildă atunci când se dovedește dificilă găsirea unui acord la nivel național cu privire la calea de urmat, menționează comunicatului Comitetului Miniștrilor.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti