Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q8
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu CJUE, Contencios administrativ, Dreptul Uniunii Europene, Flux informații, Jurisprudență

CJUE. C-348/16, Sacko. Cerere de acordare a statutului de refugiat. Posibilitatea respingerii unei acțiuni în justiție fără audierea solicitantului. Concluziile Avocatului General

6 aprilie 2017 | JURIDICE.ro

„Întrebare preliminară – Azil – Interpretarea articolelor 12, 14, 31 și 46 din Directiva 2013/32/UE – Dreptul la o cale de atac efectivă – Decizie administrativă de respingere, după audierea solicitantului, a unei cereri de acordare a statutului de refugiat – Posibilitatea respingerii unei acțiuni în justiție fără audierea solicitantului”

În fapt, la 20 martie 2015, domnul Sacko a sosit în Italia, din Mali, și a formulat o cerere de azil. La 10 martie 2016, a fost ascultat personal de Commissione Territoriale per il riconoscimento della protezione internazionale (Comisia teritorială pentru acordarea protecției internaționale).

Aceasta i‑a comunicat domnului Sacko, la 5 aprilie 2016, că i‑a respins cererea de protecție internațională și că, prin urmare, refuză să îi acorde statutul de refugiat sau statutul conferit prin protecția subsidiară.

La 3 mai 2016, domnul Sacko a atacat decizia Comisiei teritoriale la instanța de trimitere. Acesta a reiterat motivele menționate în cererea sa inițială și a invocat, în mod abstract, situația din Mali, fără a o lega în vreun fel de circumstanțele sale personale specifice.

Instanța de trimitere consideră că acțiunea este vădit neîntemeiată. În opinia sa și potrivit acesteia, „s‑a constatat (și a devenit o certitudine în urma examinării) că Sacko a adresat o cerere de protecție internațională din cauza situației sale de sărăcie extremă. Simpla situație de sărăcie nu justifică luarea măsurilor prevăzute de dreptul intern, respectiv așa‑numita protecție umanitară […]. În cele din urmă, prezenta instanță apreciază că se impune respingerea acțiunii de plano, adică fără a proceda la o nouă audiere a solicitantului”.

De asemenea, această instanță arată că, dacă solicitantul a fost ascultat în etapa administrativă, acțiunea sa poate fi respinsă sau admisă fără a se proceda la o nouă audiere. Această interpretare a legii ar fi fost confirmată de Corte Suprema di Cassazione (Curtea de Casație, Italia), pe baza versiunii actualizate a articolului 19 din Decretul legislativ nr. 150 din 2011.

Conform ordonanței de trimitere, articolul 19 alineatul 9 din Decretul legislativ nr. 150 din 2011 introduce un „nou model decizional” alternativ, respectiv cel al „soluționării de plano” pe baza „actelor existente la momentul deciziei”.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Cu toate acestea, instanța de trimitere are îndoieli cu privire la compatibilitatea cu dreptul Uniunii a reglementării naționale în temeiul căreia poate să declare inadmisibilă sau să respingă acțiunea fără o audiere prealabilă, astfel încât adresează următoarea întrebare preliminară.

Avocatul General propunem Curții să răspundă Tribunale di Milano (Tribunalul de Milano, Italia) după cum urmează:

„Directiva 2013/32/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind procedurile comune de acordare și retragere a protecției internaționale, în special articolele 12, 14, 31 și 46 din aceasta trebuie interpretate în sensul că permit autorității judiciare competente să soluționeze de plano, fără a efectua un interviu personal al reclamantului, acțiunile introduse împotriva deciziilor de respingere a cererilor de protecție internațională atunci când:

a) acțiunea este vădit neîntemeiată, motiv pentru care nu poate fi admisă; și
b) adoptă această soluție după efectuarea unei examinări depline a circumstanțelor de fapt și de drept privind situația solicitantului, inclusiv a informațiilor furnizate în cadrul interviului personal efectuat în etapa administrativă care, în opinia instanței, sunt suficiente pentru soluționarea acțiunii”.

:: Concluziile Avocatului General

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories