Secţiuni » Materii / Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Dreptul penal al afacerilor
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Sistemul judiciar

DIICOT-Craiova. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism. Reținere

7 aprilie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Craiova. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism. Reținere.

La data de 5 aprilie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor C. G. L., B. A. C., F. R. A. și C. G. S. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada anilor 2014-2017, inculpaţii C. G. L., B. A. C. şi F. R. A. au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism, grup la care a aderat, în cursul anului 2015 și inculpatul C. G. S.
Având în vedere natura legăturii dintre inculpați (C. G. L. este nașul inculpaților B. A. C. şi F. R. A.), a existat o colaborare optimă, strânsă și constantă, rolurile lor în realizarea activității infracționale nefiind aceleași, modalitatea concretă în care își împărțeau sarcinile fiind determinată de împrejurările de fapt și de necesitățile practice ale realizării scopului infracțional – obținerea de venituri în mod facil din exploatarea sexuală a victimelor.
Inculpații au profitat de naivitatea, situaţia materială precară, lipsa educaţiei și starea de vădită vulnerabilitate a victimelor, multe minore, și aflate în situație conflictuală cu familia, pentru a le recruta fie prin inducere în eroare, în sensul că le promiteau locuri de muncă în străinătate, bine remunerate, fie profitând de vulnerabilitatea lor vădită.
Astfel, inculpatul C. G. L. a folosit un club de noapte situat pe raza municipiului Craiova, în scopul recrutării victimelor, majoritatea minore, oferindu-le „locuri de muncă” și iluzia unei vieți confortabile.

În realitate, inculpatul a exploatat victimele prin limitarea libertăţii de acțiune, impunând anumite condiții, cum ar fi interdicția de a stabili relații cu clienții clubului în afara programului sau de a schimba numerele de telefon cu aceştia. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că inculpatul a exercitat o supraveghere permanentă a victimelor fiindu-le limitată libertatea de deplasare, mai ales în situația în care acestea erau adăpostite în apartamentul aparţinând familiei soției inculpatului.
De asemenea, inculpatul C. G. L. le impunea dansatoarelor din club, chiar și în situația în care acestea erau minore, „să facă consumație”, respectiv să consume alcool cu clienții, având beneficiul de 25% din încasări.
O parte din victimele recrutate prin modalitatea mai sus descrisă au fost direcționate, la vârsta majoratului, spre un club din Spania, aducându-și aportul în acest sens și inculpații B. A. C. şi F. R. A., care fie le induceau în eroare în sensul că vroiau un viitor comun cu persoanele vătămate, fie le promiteau locuri de muncă mai bine plătite în străinătate (barmanițe, dansatoare și nicidecum practicarea prostituției).
Odată ajunse în Spania, victimele erau constrânse de către inculpați să se prostitueze, în condițiile în care nu cunoșteau limba și nu dispuneau de resurse financiare pentru a se întoarce în țară la momentul în care își dădeau seama de situația reală.
Atunci când victimele își exprimau dorința de a rupe legătura cu inculpații, aceștia le amenințau, folosindu-se și de relația pe care o aveau cu inculpatul C. G. L., care intervenea cu amenințări, uneori, personal în demersul celorlalți doi inculpați în scopul de a păstra controlul asupra victimelor.
Inculpatul C. G. S. s-a alăturat și el demersului infracțional al celor trei inculpați, în sensul că, în unele situații participa la transportul victimelor și folosea aceeași locație cu ceilalți inculpați, în Spania.

La data de 5 aprilie 2017 procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova au efectuat un număr de 9 percheziții domiciliare pe raza județulului Dolj ocazie cu care a fost ridicată suma de peste 17.000 de euro, aproximativ 7.000 de lei, înscrisuri, 18 telefoane mobile, 12 cartele SIM, 2 laptopuri, un hard disk, un pistol airsoft şi 85 de alice, calibru 4,55 mm.

Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

La acțiuni au participat și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, precum și jandarmi.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice