Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

ANI: Propunerea legislativă privind modificarea Legii nr. 161/2003 creează premise pentru generarea unor conflicte de interese
07.04.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 6 aprilie 2017, Agenția Națională de Integritate a informat că modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, adoptată marți, 4 aprilie 2017, de către Camera Deputaților restrânge cadrul normativ al incompatibilităților, aplicabil categoriilor de persoane prevăzute la art. 1 alin. 1 din Legea nr. 176/2010 și poate avea un impact negativ în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate.

În data de 10 martie 2015, Agenția Națională de Integritate a emis un punct de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea art. 82 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 161/2003.

În data de 25 iunie 2015, ca urmare a adoptării de către Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din cadrul Senatului României a modificărilor art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, Agenția Națională de Integritate a remis un comunicat de presă, prin care a atras atenția asupra implicațiilor pe care le poate avea această modificare legislativă.

Cu toate acestea, în data de 4 aprilie 2017, forma adoptată de către Camera Deputaților a adus o serie de modificări următoarelor articole din Legea nr. 161/2003:
– partea introductivă şi lit. a) ale alin. (1), art. 82 – Incompatibilități privind calitatea de parlamentar;
– partea introductivă a alin. (1), art. 84 – Incompatibilități privind funcția de membru al Guvernului;
– partea introductivă a alin. (1), art. 85 – Incompatibilități privind funcția de prefect și subprefect;
– partea introductivă a alin. (1), art. 87 – Incompatibilități privind funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al Consiliului județean;
– partea introductivă a alin. (1), art. 88 – Incompatibilități privind funcția de consilier local sau consilier județean;
– alin. (1), art. 94 – Incompatibilități privind funcționarii publici.

Astfel, ANI consideră că, prin eliminarea situațiilor de incompatibilitate menționate, această propunere legislativă creează premise pentru generarea unor conflicte de interese și, evident presupune eludarea principiilor care guvernează prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, principii instituite imperativ de lege.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti