Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

ANI: Propunerea legislativă privind modificarea Legii nr. 161/2003 creează premise pentru generarea unor conflicte de interese
07.04.2017 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Joi, 6 aprilie 2017, Agenția Națională de Integritate a informat că modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, adoptată marți, 4 aprilie 2017, de către Camera Deputaților restrânge cadrul normativ al incompatibilităților, aplicabil categoriilor de persoane prevăzute la art. 1 alin. 1 din Legea nr. 176/2010 și poate avea un impact negativ în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate.

În data de 10 martie 2015, Agenția Națională de Integritate a emis un punct de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea art. 82 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 161/2003.

În data de 25 iunie 2015, ca urmare a adoptării de către Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din cadrul Senatului României a modificărilor art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, Agenția Națională de Integritate a remis un comunicat de presă, prin care a atras atenția asupra implicațiilor pe care le poate avea această modificare legislativă.

Cu toate acestea, în data de 4 aprilie 2017, forma adoptată de către Camera Deputaților a adus o serie de modificări următoarelor articole din Legea nr. 161/2003:
– partea introductivă şi lit. a) ale alin. (1), art. 82 – Incompatibilități privind calitatea de parlamentar;
– partea introductivă a alin. (1), art. 84 – Incompatibilități privind funcția de membru al Guvernului;
– partea introductivă a alin. (1), art. 85 – Incompatibilități privind funcția de prefect și subprefect;
– partea introductivă a alin. (1), art. 87 – Incompatibilități privind funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al Consiliului județean;
– partea introductivă a alin. (1), art. 88 – Incompatibilități privind funcția de consilier local sau consilier județean;
– alin. (1), art. 94 – Incompatibilități privind funcționarii publici.

Astfel, ANI consideră că, prin eliminarea situațiilor de incompatibilitate menționate, această propunere legislativă creează premise pentru generarea unor conflicte de interese și, evident presupune eludarea principiilor care guvernează prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, principii instituite imperativ de lege.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate