« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua Mondială a Sănătății
07.04.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Mondială a Sănătății este marcată, anual, la data de 7 aprilie.

Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a desemnat anul 2020 – Anul internațional al asistentei medicale și moașei. De asemenea, această inițiativă are în vedere și recunoașterea activităților asistenților și moașelor din întreaga lume și a pleda pentru investiții sporite în această forță de muncă, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, educație și dezvoltare profesională.

Anul 2020 este important pentru OMS în contextul consolidării activității și titulaturii de asistentă medicală și moașă pentru întreg sistemul de sănătate, la nivel global. Conform organizațiilor internaționale, asistentele și moașele sunt esențiale pentru menținerea și adecvarea stării de sănătate a populației în toată lumea și pe toate continentele. Există regiuni la nivel global în care, conform datelor statistice ale OMS, asistentele medicale și moașele reprezintă peste 50% din totalul forței de muncă locale în multe țări.

În același timp, se estimează că acest domeniu, al asistenței medicale, va înregistra un deficit de forță de muncă de 50% până în 2030.

„Asistenții medicali și moașele din România sunt parte a unui corp global profesionist și dedicat și ne bucurăm că Anul 2020 le este dedicat, într-un efort de conștientizare și recunoaștere a contribuției lor la furnizarea de îngrijiri medicale de calitate. Anul Asistentului Medical și Moașelor, dedicat profesiilor noastre, începe odată cu prima zi a acestui an. Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România s-a alăturat oficial inițiativei «Nursing Challenge», o provocare lansată de ICN pentru susținerea unei mișcări globale pentru pregătirea și responsabilizarea viitoarei generații de asistenți medicali și moașe ca lideri, practicieni și promotori ai sănătății, care se bazează pe întelegerea faptului că îngrijirile de sănătate eficiente sunt furnizate de echipe multidisciplinare și că asistenții medicali și moașele pot și ar trebui să joace un rol din ce în ce mai influent în cadrul acestor echipe. Inițiativa susține astfel obiectivul campaniei «Nursing Now», de a îmbunătăți starea de sănătate la nivel global, prin creșterea profilului și statutului asistenților medicali”, transmite președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Mondială a Sănătății este marcată, anual, la data de 7 aprilie. 

Temă pentru 2019: „Prin prevenție, sănătate pentru toți.”

Ministerul Sănătății a transmis următorul mesaj cu ocazia acestei zile, potrivit unui comunicat: „În acest an, tema campaniei este axată pe acoperirea universală cu servicii de sănătate preventive. Creșterea capacității de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătății publice reprezintă și unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare.

De altfel, Ministerul Sănătății implementează anul acesta 7 programe de screening demarate în 2018, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului naţional de screening şi a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive.

De asemenea, vor continua campaniile de informare a populaţiei și vaccinare împreună cu partenerii noștri internaționali UNICEF și OMS.Anul trecut au crescut veniturile pentru cabinetele medicilor de familie și anul acesta există în discuţie un grant cu Banca Mondială axat în mare parte pe medicina de familie şi medicina comunitară. Ministerul Sănătății vizează și anul acesta proiecte care să ducă la creșterea gradului de cunoaștere și conștientizarea populației privind accesarea serviciilor de prevenție, precum și a gradului de responsabilitate a personalului medical implicat în acordarea serviciilor de acest gen.

Mai mult, principalul obiectiv urmărit de țara noastră în domeniul sănătății, pe Mandatul Președinției Consiliului UE, îl reprezintă garantarea accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni.

Programul Președinției române în domeniul sănătății cuprinde o serie de teme prioritare care vizează: rezistența anti – microbiană, vaccinarea, accesul pacienților la medicamente, mobilitatea pacienților în UE și sănătatea digitală (e-Health).

Toate temele propuse de către România pe domeniul sănătății sunt subiecte de actualitate și vor avea ca rezultat îmbunătățirea calității serviciilor și a asistenței medicale pentru pacienții europeni, dar și a prevenției.

La mulţi ani tuturor!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Mondială a Sănătății este marcată, anual, la data de 7 aprilie. 

Temă pentru 2018: „Sănătate pentru Toți/

Ziua Mondială a Sănătății din acest an evidențiază importanța accesului tuturor la servicii esențiale de sanătate. Indiferent de statutul economic sau social, de vârstă sau de rezidență, întreaga populație trebuie să aibă asigurat accesul la servicii medicale.

Cu această ocazie, Sorina Pintea, ministrul Sănătății și Miljana Grbic, șeful Biroului OMS în România au vizitat la data de 2 aprilie 2018, Centrul de Asistență Medicală Comunitară din comuna Gostinari, județul Giurgiu, conform unui comunicat al MSR.

Sorina Pintea, ministrul sănătății: “Centrul medical comunitar pe care l-am văzut este o rețetă de succes pe care intenționăm să o promovăm și să o extindem. Modul în care funcționează lucrurile aici ne demonstrează că se poate, dacă există o colaborare cu autoritățile locale. Trebuie să asigurăm servicii medicale pentru comunitățile izolate, cu populație săracă, în special în localitățile unde nu avem medici de familie. Este în curs de realizare o catagrafiere pentru identificarea necesarului de servicii medicale comunitare la nivelul întregii țări.”

Miljana GRBIC, șeful Biroului OMS în România: “Acoperirea universală cu servicii de sănătate este o idee simplă: înseamnă că toți oamenii să poată folosi servicii de sănătate de calitate, unde și când au nevoie de ele, fără să sărăcească din cauză că au plătit pentru tratamentul de care au avut nevoie. Este unul din drepturile fundamentale ale omului.”

În contextul Zilei mondiale a Sănătății, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretele de decorare a unor instituții medicale, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua Mondială a Sănătății (World Health Day) este marcată, anual, la data de 7 aprilie.

În așa fel se celebrează înființarea, în 1948, Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), și pentru a atrage atenția asupra unor probleme stringente care afectează sănătatea globală.

Temă pentru 2017: „Depression: Let’s talk” (Depresia – Să vorbim!).

Potrivit datelor OMS, depresia afectează mai mult de 300 de milioane de persoane la nivel mondial.

La nivelul regiunii europene, în anul 2015 au fost înregistrate 40,27 milioane de cazuri de depresie, 12% din totalul cazurilor diagnosticate la nivel mondial. Raportat la totalul populației europene, aproximativ 5% sunt femei și 3,5% sunt bărbați.

În cazurile cele mai severe depresia poate conduce la suicid. La nivel mondial, aproape 800.000 de persoane se sinucid anual, suicidul fiind a doua cauză de deces în rândul persoanelor din grupa de vârstă 15-29 de ani.

În România prevalența depresiei în anul 2015 a fost de 931.842 de cazuri, reprezentând 5% din populația țării.

Conform statisticilor, se observă o creștere constată a depresiei odată cu înaintarea în vârstă, atât pentru femei cât și pentru bărbați, cu un vârf de prevalență la categoria de vârstă 60-64 ani.

Deși există metode de tratament eficiente împotriva depresiei, mai mult de jumătate din persoanele afectate la nivel mondial nu beneficiază de aceste tratamente. Cele mai importante obstacole împotriva tratamentului le constituie:
– lipsa de resurse;
– lipsa pesonalului medical calificat;
– stigmatul social asociat afecțiunilor psihice;
– lipsa de acuratețe diagnostică;
– supra sau subdiagnosticarea.

Întrucât prevalența depresiei și a altor boli mintale este în creștere, OMS a adoptat Planul Comprehensiv de Acțiune pentru Promovarea Sănătății Mintale 2013-2020 prin care statele membre ale OMS sunt încurajate să inițieze programe pentru a limita povara bolilor mintale și a asigura o stare de sănătate mintală optimă în rândul populațiilor.

În România promovarea sănătății mintale este reglementată la nivel național prin intermediul:
– Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002;
– Ordinului nr. 488/2016 prin care au fost aprobate normele de aplicare a Legii nr. 487/2002.

Web-site-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.