Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda
07.04.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda este marcată, anual, la data de 7 aprilie.

Secretarul General al Națiunilor Unite a transmis următorul mesaj:

Pe măsură ce ne reînnoim hotărârea de a împiedica astfel de atrocități să se mai întâmple din nou, vedem tendințe periculoase de creștere a xenofobiei, rasismului și intoleranței în multe părți ale lumii. Ele sunt un afront la valorile noastre și amenință drepturile omului, stabilitatea socială și pacea. Oriunde apar, discursurile de ură și instigarea la violență ar trebui identificate, confruntate și oprite pentru a-i împiedica să conducă, așa cum au făcut-o în trecut, la crime din ură și genocid.

2020 marchează 26 de ani de la genocidul împotriva Tutsi din Rwanda, unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria omenirii. Din cauza COVID-19, tradiționala reuniune comemorativă a Adunării Generale pentru a marca aceasta zi a fost amânată. Cu toate acestea, publicul este invitat să reflecte pe 7 aprilie asupra unuia dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității, când peste un milion de oameni – etnici Tutsi, dar și Hutu moderați, Twa și alții care s-au opus genocidului- au fost uciși sistematic în mai puțin de trei luni și pentru a onora pe cei care au fost uciși și a reflecta asupra suferinței celor care au supraviețuit.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda este marcată, anual, la data de 7 aprilie.

2019 marchează cea de-a 25-a aniversare a genocidului împotriva Tutsi din Rwanda, unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria omenirii. Mai mult de 800.000 de persoane – majoritar Tutsi, dar și Hutu, Twa și alții care s-au opus genocidului – au fost uciși în mod sistematic în mai puțin de trei luni. În această zi, îi onorăm pe cei uciși și reflectăm asupra suferinței celor care au supraviețuit.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda este marcată, anual, la data de 7 aprilie.

La 26 ianuarie 2018, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat proiectul de Rezoluție 72/31, desemnând ziua de 7 aprilie ca Ziua internațională a reflecției privind genocidul din 1994 împotriva Tutsi din Rwanda, reamintind că Hutu și alții care s-au opus genocidului de asemenea, ucis. Noua rezoluție modifică titlul de observare anuală, care a fost inițial stabilit la 23 decembrie 2003 ( 58/234) drept Ziua internațională de reflecție privind genocidul din 1994 din Rwanda.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda (International Day of Reflection on the Genocide in Rwanda) este marcată, anual, la 7 aprilie, instituită fiind prin Rezoluția Adunării Generale a ONU nr. 58/234, din 23 decembrie 2003.

La 6 aprilie 1994, pe aeroportul din capitala ruandeză Kigali s-a prăbușit un avion ce-i avea la bord pe președintele Rwandei, Juvenal Habyarimana, și pe omologul său din Burundi. Toți pasagerii avionului au murit.

Preşedintele Habyarimana fusese un etnic hutu care condusese un regim autoritar, regim ce a exclus orice etnic tutsi din aparatul de stat. Extremiştii hutu au profitat de moartea preşedintelui şi i-au învinuit pe tutsi de asasinarea acestuia. Această acuzaţie a dezlănţuit o ură veche de secole, iar a doua zi după atentat, de dimineaţă, a început infernul: o vânătoare, la scară naţională, a populaţiei tutsi.

Între lunile aprilie şi iulie 1994, etnicii majoritari hutu din Rwanda au ucis peste 800.000 de oameni, marea majoritate a victimelor aparţinând minorităţii tutsi.

Atrocităţile au fost stopate de ofensiva trupelor Frontul Patriotic din Rwanda (FPR) care, pe 4 iulie 1994, au ocupat capitala Kigali. Înaintarea FPR a generat, însă, un alt șir de violențe iar peste 2 milioane de etnici hutu au părăsit țara, refugiindu-se în statele vecine, în special în Zair, actualul R.D Congo.

După oprirea genocidului, armata a reuşit să facă un guvern de coaliţie naţională cu Pasteur Bizimungu, un etnic hutu, ca preşedinte, şi Paul Kagamé, etnic tutsi, drept prim-ministru. Totodată, a fost adoptată o nouă constituţie, orice referire la etnie fiind eliminată din cadrul acesteia.

Genocidul din Rwanda – în cifre:
– 800.000 de morți
– 8.000 de oameni uciși în fiecare zi
– 300-400.000 de supraviețuitori
– 250-500.000 de femei violate
– 20.000 de copii nedoriți în urma violurilor
– 50.000 de văduve
– 75.000 de orfani
– 67% dintre femeile violate au fost infectate cu SIDA

În fiecare an, în această zi, ONU organizează evenimente comemorative la sediul său din New York, precum și la reprezentanțele ONU din întreaga lume. Anul acesta se organizează inclusiv în Tanzania (Dar es Salaam), Elveția (Geneva), Nigeria (Lagos), Zambia (Lusaka), Kenya (Nairobi), Burkina Faso (Ouagadougou), Africa de Sud (Pretoria), Iran (Teheran).

Ceremonia de comemorare din acest an va avea loc între orele 16:00-17:00, iar evenimentul va fi transmis în direct aici.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.