Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda
07.04.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda este marcată, anual, la data de 7 aprilie.

Anul 2022 marchează 28 de ani de la genocidul împotriva tutsi din Rwanda, unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria omenirii. Peste un milion de oameni– în mare parte tutsi, dar și hutu moderați, twa și alții care s-au opus genocidului– au fost uciși în mod sistematic în mai puțin de trei luni. În această zi, îi onorăm pe cei care au fost uciși și reflectăm asupra suferinței celor care au supraviețuit.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda este marcată, anual, la data de 7 aprilie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Anul acesta se împlinesc 27 de ani de când peste un milion de persoane au fost ucise în mod sistematic în mai puțin de trei luni în Rwanda.

Erau cu o majoritate covârșitoare tutsi, dar și hutu și alții care s-au opus genocidului.

Acele zile din 1994 rămân în conștiința noastră colectivă ca fiind unele dintre cele mai oribile din istoria umană recentă.

În această zi, îi onorăm pe cei care au fost uciși, reflectăm la suferință și recunoaștem rezistența celor care au supraviețuit.

Pe măsură ce ne alăturăm solidar cu oamenii din Rwanda, trebuie să analizăm cu atenție lumea actuală și să ne asigurăm că luăm în considerare lecțiile de acum 27 de ani.

Astăzi, în întreaga lume, oamenii sunt amenințați de grupuri extremiste hotărâte să-și sporească rândurile prin polarizarea socială și manipularea politică și culturală.

Aceste mișcări extremiste reprezintă principala amenințare la adresa securității în multe țări.

În timp ce tehnologia și tehnicile pe care le folosesc extremiștii evoluează, mesajele ticăloase și retorica rămân aceleași.

Dezumanizarea comunităților, dezinformarea și discursul de ură alimentează focurile violenței.

Pandemia COVID-19 evidențiază urgența abordării decalajelor intensificate.

Criza globală a sănătății a afectat profund întregul spectru al drepturilor omului în fiecare regiune, alimentând discriminarea, polarizarea socială și inegalitățile- toate acestea putând duce la violență și conflicte.

Am văzut ce s-a întâmplat în Rwanda în 1994 și cunoaștem consecințele îngrozitoare atunci când ura este permisă să prevaleze.

Împiedicarea repetării istoriei necesită contracararea acestor mișcări determinate de ură, care au devenit o amenințare transnațională.

Trebuie să ne dublăm eforturile și să construim o agendă comună pentru a reînnoi și revigora acțiunile noastre colective în viitor.

În acest sens, trebuie să apărăm drepturile omului și să continuăm să promovăm politici care să respecte pe deplin toți membrii societății.

Rwanda a experimentat unul dintre cele mai dureroase capitole din istoria umană modernă, dar oamenii săi s-au reconstruit din cenușă.

După ce au suferit violențe de nedescris de gen și discriminare, femeile din Rwanda dețin acum mai mult de 60% din locurile parlamentare- făcând din Rwanda un lider mondial.

Oamenii din Rwanda ne-au arătat puterea justiției și a reconcilierii și posibilitatea progresului.

În această zi solemnă, să ne angajăm cu toții să construim o lume ghidată de drepturile omului și demnitate pentru toți.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda este marcată, anual, la data de 7 aprilie.

Secretarul general al ONU a transmis următorul mesaj:

Pe măsură ce ne reînnoim hotărârea de a împiedica astfel de atrocități să se mai întâmple din nou, vedem tendințe periculoase de creștere a xenofobiei, rasismului și intoleranței în multe părți ale lumii. Ele sunt un afront la valorile noastre și amenință drepturile omului, stabilitatea socială și pacea. Oriunde apar, discursurile de ură și instigarea la violență ar trebui identificate, confruntate și oprite pentru a-i împiedica să conducă, așa cum au făcut-o în trecut, la crime din ură și genocid.

2020 marchează 26 de ani de la genocidul împotriva Tutsi din Rwanda, unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria omenirii. Din cauza COVID-19, tradiționala reuniune comemorativă a Adunării Generale pentru a marca aceasta zi a fost amânată. Cu toate acestea, publicul este invitat să reflecte pe 7 aprilie asupra unuia dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității, când peste un milion de oameni – etnici Tutsi, dar și Hutu moderați, Twa și alții care s-au opus genocidului- au fost uciși sistematic în mai puțin de trei luni și pentru a onora pe cei care au fost uciși și a reflecta asupra suferinței celor care au supraviețuit.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda este marcată, anual, la data de 7 aprilie.

2019 marchează cea de-a 25-a aniversare a genocidului împotriva Tutsi din Rwanda, unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria omenirii. Mai mult de 800.000 de persoane – majoritar Tutsi, dar și Hutu, Twa și alții care s-au opus genocidului – au fost uciși în mod sistematic în mai puțin de trei luni. În această zi, îi onorăm pe cei uciși și reflectăm asupra suferinței celor care au supraviețuit.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda este marcată, anual, la data de 7 aprilie.

La 26 ianuarie 2018, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat proiectul de Rezoluție 72/31, desemnând ziua de 7 aprilie ca Ziua internațională a reflecției privind genocidul din 1994 împotriva Tutsi din Rwanda, reamintind că Hutu și alții care s-au opus genocidului de asemenea, ucis. Noua rezoluție modifică titlul de observare anuală, care a fost inițial stabilit la 23 decembrie 2003 ( 58/234) drept Ziua internațională de reflecție privind genocidul din 1994 din Rwanda.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda (International Day of Reflection on the Genocide in Rwanda) este marcată, anual, la 7 aprilie, instituită fiind prin Rezoluția Adunării Generale a ONU nr. 58/234, din 23 decembrie 2003.

La 6 aprilie 1994, pe aeroportul din capitala ruandeză Kigali s-a prăbușit un avion ce-i avea la bord pe președintele Rwandei, Juvenal Habyarimana, și pe omologul său din Burundi. Toți pasagerii avionului au murit.

Preşedintele Habyarimana fusese un etnic hutu care condusese un regim autoritar, regim ce a exclus orice etnic tutsi din aparatul de stat. Extremiştii hutu au profitat de moartea preşedintelui şi i-au învinuit pe tutsi de asasinarea acestuia. Această acuzaţie a dezlănţuit o ură veche de secole, iar a doua zi după atentat, de dimineaţă, a început infernul: o vânătoare, la scară naţională, a populaţiei tutsi.

Între lunile aprilie şi iulie 1994, etnicii majoritari hutu din Rwanda au ucis peste 800.000 de oameni, marea majoritate a victimelor aparţinând minorităţii tutsi.

Atrocităţile au fost stopate de ofensiva trupelor Frontul Patriotic din Rwanda (FPR) care, pe 4 iulie 1994, au ocupat capitala Kigali. Înaintarea FPR a generat, însă, un alt șir de violențe iar peste 2 milioane de etnici hutu au părăsit țara, refugiindu-se în statele vecine, în special în Zair, actualul R.D Congo.

După oprirea genocidului, armata a reuşit să facă un guvern de coaliţie naţională cu Pasteur Bizimungu, un etnic hutu, ca preşedinte, şi Paul Kagamé, etnic tutsi, drept prim-ministru. Totodată, a fost adoptată o nouă constituţie, orice referire la etnie fiind eliminată din cadrul acesteia.

Genocidul din Rwanda – în cifre:
– 800.000 de morți
– 8.000 de oameni uciși în fiecare zi
– 300-400.000 de supraviețuitori
– 250-500.000 de femei violate
– 20.000 de copii nedoriți în urma violurilor
– 50.000 de văduve
– 75.000 de orfani
– 67% dintre femeile violate au fost infectate cu SIDA

În fiecare an, în această zi, ONU organizează evenimente comemorative la sediul său din New York, precum și la reprezentanțele ONU din întreaga lume. Anul acesta se organizează inclusiv în Tanzania (Dar es Salaam), Elveția (Geneva), Nigeria (Lagos), Zambia (Lusaka), Kenya (Nairobi), Burkina Faso (Ouagadougou), Africa de Sud (Pretoria), Iran (Teheran).

Ceremonia de comemorare din acest an va avea loc între orele 16:00-17:00, iar evenimentul va fi transmis în direct aici.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Secţiuni: Content, Drept penal, Drepturile omului, Legal Days | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO