Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională a zborului omului în spațiu
12.04.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a zborului omului în spațiu (International Day of Human Space Flight) este marcată, anual, la data de 12 aprilie. 

La 12 aprilie 1961, Iuri Alexeevici Gagarin executa un zbor de 108 minute la bordul navetei sovietice ”Vostok 1”. Nava a fost lansată la orele 9 şi 7 minute (ora Moscovei) de la cosmodromul Tiuratam (situat la 200 km SV de Baikonour) şi s-a plasat pe o orbită cu perigeul de 181 km, apogeul la 327 km, înclinarea de 65,57 grade. O cameră de televiziune instalată la bordul navei a transmis în permanenţă imagini despre gesturile, atitudinea şi mişcările cosmonautului, până la ieşirea din orbită. Pe toată durata misiunii, au fost făcute însemnări în jurnalul de bord. A fost descris orizontul, atât la intrarea navei în umbra Pământului, cât şi la ieşirea ei la lumină. Gagarin a făcut un înconjur al planetei şi s-a reîntors pe Pământ.

Şapte ani mai târziu, la 27 martie 1968, ”primul om în Cosmos”, Iuri Gagarin se prăbuşea cu avionul în timpul unui zbor de antrenament, în circumstanţe neelucidate până în prezent.

SUA a trimis, la 5 mai 1961, primul american în spaţiu, în persoana lui Alan Shepard Jr. El a realizat un zbor suborbital de 15 minute şi 22 de secunde.

La 20 iulie 1969, omul a păşit pentru prima dată pe Lună. Neil Armstrong şi Edwin „Buzz” Aldrin din misiunea Apollo 11 s-au aflat timp de 21 de ore şi jumătate pe Lună, dintre care 2 ore şi jumătate în afara capsulei.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a zborului omului în spațiu (International Day of Human Space Flight) este marcată, anual, la data de 12 aprilie. 

“Cerul e negru, Pământul e albastru” sunt cuvintele care au făcut istorie. Ele au fost rostite de Iuri Gagarin, primul om care a văzut planeta noastră din spațiul cosmic.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a zborului omului în spațiu (International Day of Human Space Flight) este marcată, anual, la data de 12 aprilie. 

Sediul materiei: În noiembrie 1968, la cea de-a 61-a Conferință generală a Federației Internaționale de Aeronautică (FIA) s-a decis ca, 12 aprilie, să fie Ziua mondială a aviației și cosmonauticii, decizie confirmată, în 1969 de către Consiliul FIA.

Totodată, la aprilie 2011, prin Rezoluția 65/271, Adunarea generală a ONU a declarat, 12 aprilie drept Ziua Internaţională a Zborului Omului în Spaţiu.

Momente cheie în istoria explorării spaţiale:

12 aprilie 1961: prima misiune spaţială cu echipaj uman
Primul zbor istoric în cosmos a fost realizat de Iuri Alexeevici Gagarin la 12 aprilie 1961, la 9 şi 7 minute, ora Moscovei. Distanţa de la Pământ până la orbita de lansare a rachetei pilotate „Vostok 1” cu primul om în cosmos a fost de 230 de km, iar zborul a durat 108 minute.

20 iulie 1969: Omul păşeşte pe Lună
Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin din misiunea Apollo 11 s-au aflat timp de 21 de ore și jumătate pe Lună, dintre care 2 ore și jumătate în afara capsulei.

12 aprilie 198: primul zbor al navetei spaţiale americane Columbia
La bord, s-au aflat doi astronauți americani, pilotul Robert Crippen, și comandantul John Young. Pe 1 februarie 2003, în timpul celei de-a 28-a misiuni, STS-107, Columbia s-a dezintegrat, cu 16 minute înainte de a fi aterizat în Florida. Toți cei 7 membri ai echipajului au pierit.

14 mai 1981: primul cosmonaut român
Dumitru Prunariu este primul, şi singurul, român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. El a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. La 12 aprilie 2011, Dumitru Prunariu a fost decorat de preşedintele rus Dmitri Medvedev, în cadrul unei ceremonii ce a marcat aniversarea a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate