Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua Mondială a Aviației și a Cosmonauticii
12.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Mondială a Aviației și a Cosmonauticii este marcată, anual, la data de 12 aprilie.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a transmis următorul mesaj:

La mulți ani de Ziua Internațională a Aviației și a Cosmonauticii!

Pe 12 aprilie, întreaga lume sărbătorește Ziua Mondială a Aviației și a Cosmonauticii – o dată a triumfului științei, primul zbor al omului în spațiu.

#AviationandCosmonauticsDay

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Mondială a Aviației și a Cosmonauticii este marcată, anual, la data de 12 aprilie.

Agenția Spațială Română (ROSA) a transmis următorul mesaj:

Pe data de 12 aprilie 1961, Yuri Gagarin devenea primul om care zbura în spațiul cosmic. 20 de ani mai târziu, pe 12 aprilie 1981, se lansa prima navetă spațială în spațiu. „Noaptea lui Yuri” este o campanie globală care sărbătorește aceste evenimente anual — o celebrare a prezenței umane în spațiu, în trecut, prezent și viitor.

Anul acesta evenimentele au luat o turnură virtuală, în contextul pandemiei globale. În noaptea de 10 aprilie spre 11 aprilie va avea loc o petrecere spațială virtuală care poate fi urmărită aici. Câteva alte evenimente au loc de asemenea online. Detalii pot fi accesate aici.

Prima petrecere mondială cu temă spațială a avut loc pe 12 aprilie 2001. Din 2001 până în 2010, Noaptea lui Yuri a fost un proiect al Consiliului Consultativ al Generației Spațiale și a fost coordonată de Fundația Generației Spațiale din Statele Unite. Începând cu anul 2010, Noaptea lui Yuri este o organizație non-profit independentă în Statele Unite.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Mondială a Aviației și a Cosmonauticii este marcată, anual, la data de 12 aprilie.

Agenția Executivă pentru Cercetare (REA) a publicat, pe pagina oficială a Comisiei Europene, următorul comunicat:

Ziua internațională a zborului omului în spațiu este o oportunitate de a sărbători explorarea spațiului, marcând ziua în care Yuri Gagarin a orbitat Pământul și a devenit primul om din spațiu. De atunci, s-au făcut progrese: am fost pe Lună, am construit un laborator orbital, Stația Spațială Internațională (ISS) și am trimis sonde în colțurile îndepărtate ale sistemului solar. Dar, în timp ce privim spre Marte și nu numai, ne confruntăm cu o nouă provocare: să supraviețuim pentru perioade îndelungate într-un mediu fără aer de respirat, apă de băut sau sol în care să plantăm.

Această cădere liberă constantă în condiții de vid aproape obligă orice astronaut să ia în considerare cu atenție fiecare element al navei care va deveni casă în timp ce se află în afara siguranței atmosferei Pământului și a câmpului magnetic. Începând de astăzi, câteva ore în spațiu sunt încă o aventură care necesită mijloace extraordinare de realizat. Cu toate acestea, o călătorie echipată pentru mai multe luni, implică o abordare drastică, diferită. Supraviețuirea în spațiu, pe termen lung, înseamnă găsirea unor modalități de a depăși aceste provocări, iar multe altele reprezintă un zbor prelungit în spațiul uman. Agenția Executivă de Cercetare a gestionat o serie de proiecte care lucrează în acest scop, multe dintre ele având și aplicații aici, pe Pământ. Una dintre principalele dificultăți ale călătoriilor spațiale pe termen lung este transportarea resurselor necesare pentru a susține echipajul în timpul călătoriilor și la sosire. Aerul, apa și produsele alimentare sunt esențiale pentru supraviețuirea echipajului și, cu cât călătoria este mai lungă, cu atât sunt necesare mai multe resurse. Din fericire, astfel de provocări sunt abordate de o serie de indivizi talentați care sunt practici și văd lucrurile așa cum sunt.

Proiectele Orizont 2020 finanțate de UE, cum ar fi TIME SCALE sau EDEN ISS, au dezvoltat tehnologie pentru cultivarea plantelor și legumelor în habitatele spațiale, având în vedere Stația Spațială Internațională (ISS). EDEN ISS s-a concentrat pe provocarea creșterii alimentelor într-un mediu izolat și cu lumină artificială. Proiectul a construit o seră în Antarctica. Folosind agricultura verticală, au produs 268 de kilograme de alimente pe o suprafață de numai 12,5 metri pătrați pe o perioadă de nouă luni, în lumină artificială și fără sol. De acolo, au dezvoltat un concept pentru o seră detașabilă, adecvat lansării pe o rachetă Falcon 9. În viitor, această tehnologie ar putea suplimenta alimentele aduse de pe Pământ și ar putea oferi hrană proaspătă oamenilor care depășesc spațiul, în tranzit sau într-adevăr pe o altă planetă. Între timp, proiectul TIME SCALE a dezvoltat noi modalități de îmbunătățire a deja funcționării Sistemului European de Cultivare Modulară (EMCS) instalat pe ISS.

În timp ce mâncarea este incredibil de importantă, apa este, de asemenea, esențială pentru supraviețuirea umană, și de aceea este important să aducem suficientă apă pentru călătoriile lungi. Tehnologia actuală permite navelor spațiale să își recicleze apa. Cu toate acestea, întrucât apa este vitală pentru orice formă de viață de pe Pământ, este, de asemenea, casă pentru unii oaspeți neinvitați care ar putea prezenta un risc pentru sănătate. Proiectul Horizon 2020 BIOWYSE a dezvoltat o tehnologie pentru monitorizarea și tratarea contaminării microbiologice în apă și orice alte suprafețe umede și umede din habitat, dezactivând bacteriile înainte ca acestea să devină o amenințare pentru sănătatea astronauților.

Tratarea cu radiații este, de asemenea, o provocare masivă. Pe Pământ, atmosfera și câmpul magnetic al planetei ne protejează de cea mai mare parte a radiațiilor dăunătoare de la Soarele nostru. Cu toate acestea, în spațiu, sau pe alte corpuri fără câmp magnetic, astronauții pot fi expuși la radiații. Proiectul Orizont 2020 REGOLIGHT a urmărit să dezvolte tehnologia de construire a structurilor, inclusiv a habitatelor, pe Lună, folosind imprimarea 3D și solul lunar ca material primar de construcție. În viitor, aceste habitate tipărite 3D ar putea oferi protecție împotriva radiațiilor pentru astronauți și cercetători care trăiesc pe Lună.

Toate aceste proiecte și sisteme deschid calea către extinderea timpului nostru în spațiu sau pe alte suprafețe planetare. De la primele stații spațiale sovietice Salyut din anii 70 până la ISS și mai târziu prin Lunar Gateway și chiar pe Marte, controlul îndeaproape al acestor parametri de susținere a vieții va fi esențial pentru explorarea sistemului solar. Și totuși, în timp ce aceste proiecte au ca obiective să ne aducă în spațiu, utilitatea lor se extinde cu mult peste asta. De la reciclarea resurselor și creșterea alimentelor în medii inospitaliere până la tratarea și extragerea apei, sau tehnici noi de construcție, cercetarea spațială Horizon2020 continuă să producă științe utile pentru supraviețuirea noastră pe Pământ și mult mai departe.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Mondială a Aviației și a Cosmonauticii este marcată, anual, la data de 12 aprilie. 

La 12 aprilie 1961, Iuri Alexeevici Gagarin executa un zbor de 108 minute la bordul navetei sovietice ”Vostok 1”. Nava a fost lansată la orele 9 şi 7 minute (ora Moscovei) de la cosmodromul Tiuratam (situat la 200 km SV de Baikonour) şi s-a plasat pe o orbită cu perigeul de 181 km, apogeul la 327 km, înclinarea de 65,57 grade. O cameră de televiziune instalată la bordul navei a transmis în permanenţă imagini despre gesturile, atitudinea şi mişcările cosmonautului, până la ieşirea din orbită. Pe toată durata misiunii, au fost făcute însemnări în jurnalul de bord. A fost descris orizontul, atât la intrarea navei în umbra Pământului, cât şi la ieşirea ei la lumină. Gagarin a făcut un înconjur al planetei şi s-a reîntors pe Pământ.

Şapte ani mai târziu, la 27 martie 1968, ”primul om în Cosmos”, Iuri Gagarin se prăbuşea cu avionul în timpul unui zbor de antrenament, în circumstanţe neelucidate până în prezent.

SUA a trimis, la 5 mai 1961, primul american în spaţiu, în persoana lui Alan Shepard Jr. El a realizat un zbor suborbital de 15 minute şi 22 de secunde.

La 20 iulie 1969, omul a păşit pentru prima dată pe Lună. Neil Armstrong şi Edwin „Buzz” Aldrin din misiunea Apollo 11 s-au aflat timp de 21 de ore şi jumătate pe Lună, dintre care 2 ore şi jumătate în afara capsulei.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Mondială a Aviației și a Cosmonauticii este marcată, anual, la data de 12 aprilie. 

“Cerul e negru, Pământul e albastru” sunt cuvintele care au făcut istorie. Ele au fost rostite de Iuri Gagarin, primul om care a văzut planeta noastră din spațiul cosmic.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua Mondială a Aviației și a Cosmonauticii este marcată, anual, la data de 12 aprilie. 

Sediul materiei: În noiembrie 1968, la cea de-a 61-a Conferință generală a Federației Internaționale de Aeronautică (FIA) s-a decis ca, 12 aprilie, să fie Ziua mondială a aviației și cosmonauticii, decizie confirmată, în 1969 de către Consiliul FIA.

Totodată, la aprilie 2011, prin Rezoluția 65/271, Adunarea generală a ONU a declarat, 12 aprilie drept Ziua Internaţională a Zborului Omului în Spaţiu.

Momente cheie în istoria explorării spaţiale:

12 aprilie 1961: prima misiune spaţială cu echipaj uman
Primul zbor istoric în cosmos a fost realizat de Iuri Alexeevici Gagarin la 12 aprilie 1961, la 9 şi 7 minute, ora Moscovei. Distanţa de la Pământ până la orbita de lansare a rachetei pilotate „Vostok 1” cu primul om în cosmos a fost de 230 de km, iar zborul a durat 108 minute.

20 iulie 1969: Omul păşeşte pe Lună
Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin din misiunea Apollo 11 s-au aflat timp de 21 de ore și jumătate pe Lună, dintre care 2 ore și jumătate în afara capsulei.

12 aprilie 198: primul zbor al navetei spaţiale americane Columbia
La bord, s-au aflat doi astronauți americani, pilotul Robert Crippen, și comandantul John Young. Pe 1 februarie 2003, în timpul celei de-a 28-a misiuni, STS-107, Columbia s-a dezintegrat, cu 16 minute înainte de a fi aterizat în Florida. Toți cei 7 membri ai echipajului au pierit.

14 mai 1981: primul cosmonaut român
Dumitru Prunariu este primul, şi singurul, român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. El a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. La 12 aprilie 2011, Dumitru Prunariu a fost decorat de preşedintele rus Dmitri Medvedev, în cadrul unei ceremonii ce a marcat aniversarea a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti