Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Nulitatea actelor subsecvente înscrisului declarat fals


13 aprilie 2017 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, în ipoteza motivului de revizuire privind o hotărâre dată în temeiul unui înscris declarat fals, actele subsecvente falsului nu se exclud. În speță, se reținuse declararea ca falsă a unor procese-verbale ale Consiliului de Adminstrație și AGA, precum și a hotărârilor acestor organisme, acte ce au stat la baza încheierii unor contracte de asociere în participațiune. Așadar, toate aceste acte au fost declarate nule. Un înscris anulat nu echivalează cu un înscris fals, dar aceasta nu înseamnă că cele două noțiuni se exclud. De fapt, falsul este un motiv de nulitate, dar nulitatea poate avea și alte motive străine de fals, motive pentru care nu poate fi aplicabil art. 322 pct. 4 vechiul Cod de procedură civilă (art. 509 alin. (1) pct. 3 noul Cod de procedură civilă). Motivul de nulitate constând în nulitatea actelor subsecvente pentru nulitatea actului primar are aceeași natură cu motivul de nulitate a actului primar, pentru că nu reprezintă, de fapt, decât însuși modul în care se produc efectele nulității actului primar. De aceea anularea unor înscrisuri datorită subsecvenței față de un înscris fals intră în câmpul de aplicare al art. 322 pct. 4 vechiul Cod de procedură civilă (art. 509 alin. (1) pct. 3 noul Cod de procedură civilă). (Decizia nr. 2119 din 14 decembrie 2016 pronunţată în recurs de Secţia de a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect revizuire)

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii