Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu) (XXII)
13.04.2017 | Gheorghe MOROȘANU

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Alte idei de „tactică” în instanţă

Menţine contactul vizual cu instanţa. „În instanţă publicul este în spatele tău şi e bine să-l laşi acolo. Discuţia este între tine şi complet. …nu privi niciodată în gol”. „Din când în când trebuie să te opreşti.” „…o pauză asurzitoare este o bună armă de atras atenţia. … Pauzele pot sublinia introducerea unei idei noi sau unui nou plan…”

„Niciodată nu învăţa pe de rost ceea ce ai de spus. … Atunci când reproduci un text învăţat pe de rost toate avantajele oralităţii dispar”. „Vorbeşte cu o viteză moderată. … Cuvintele trebuie rostite clar, pauzele de punctuaţie trebuie subliniate firesc, iar uneori ideile principale trebuie însoţite de pauze prelungite.”

„Nu trebuie să fii orator, trebuie să comunici”. „Vorbitul în faţa instanţei este în primul rând o problemă de comunicare. Este o problemă de eficienţă, nu de măiestrie verbală.

În anexa nr. 1 autorul ne dă exemplu de mari oratori şi profesori care pur şi simplu, ca avocaţi, în instanţă au dat greş. Au vorbit mult, tare, apăsat, arogant şi împrăştiat. Arta oratorică este una, iar oratoria avocatului sensibil altceva.

Oricum, „realitatea şi chiar bunul-simţ spun că preponderent dosarele se câştigă prin strădanie făcută în scris”.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.