Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Anca Cruceru: Să veniţi la vot, pentru că vor vota doar cei prezenţi fizic în sală
14.04.2017 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Anca Cruceru

Anca Cruceru

Alina MateiMulțumesc, stimată doamnă avocat Anca Cruceru, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. Avocat, două doctorate, cadru universitar, și, în acest moment, candidat pentru un loc de cenzor al Casei de Asigurări a Avocaților. O plăcere și o bucurie. Dar să o luăm cu începutul. De ce v-ați făcut, doamna avocat, avocat?

Anca Cruceru: Aș vrea în primul rând să fac o precizare micuță. Numele meu complet este Anca Sorina Popescu-Cruceru, dar prefer să mi se spună Anca Cruceru și m-aș bucura dacă mi-ați spune așa. Acum, să vă răspund, îmi veți îngădui să rememorez exact momentul în care mi-a apărut acest gând, mi-l amintesc. 1981, într-o vizită de o zi întreagă la fostul sediu al Judecătoriei sector 3. Mi-a plăcut atunci, să spunem, atmosfera. Sigur că pare ușor romantic. Însă chiar acel a fost momentul declanșator al dorinței mele de a ajuta, în esență, individul să-și identifice dreptatea. Nativ, sunt un fel de justițiar, în limitele firescului, desigur. Am făcut Facultatea de Drept cu scopul de a intra în profesia de avocat. În concret, am început să ating profesia încă din anul I de facultate, când l-am cunoscut pe domnul avocat Ion Caștaliu. Dânsul mi-a îndrumat pașii în profesie inclusiv în perioada stagiaturii. Mie îmi place sintagma avocat, pentru că e nevoie de vocație în această profesie.

Alina Matei: Avocatura și activitatea didactică s-au întrepătruns încă de la început. Ați fost tenace și foarte tenace în ambele direcții. Dacă studiezi permanent, nu te rătăcești. Care sunt unghiurile din care ați privit și priviți cele două profesii?

Anca Cruceru: Nu știu dacă am fost tenace. Mi-a plăcut ceea ce fac, atâta tot. Și sunt curioasă, prin fire. Probabil că mi-am găsit locul în ambele profesii, pentru că ți se satisface curiozitatea. Frumos ați spus că, dacă studiezi permanent, nu te rătăcești. Aș nuanța cu un potențial „nu te poţi rătăci definitiv”. Sunt şi momente de uşoară derută, dar până la urmă găseşti calea. Eu cred că eşti profesionist dacă îmbini teoria cu practica. Deoarece teoria naşte practică, iar practica naşte teorii, mai cu seamă în ştiinţa dreptului, care nu poate fi imuabilă, e circumstanţiată de evoluţia societăţii, de factori economici, politici. De aceea şi un doctorat în economie, şi unul în drept. Nu e uşor, însă. Teoria se învaţă în şcoală, practica… pe drum. Încă suntem în acel punct în care îmbinarea dintre studiul abstract al dreptului şi aplicarea lui se face greu. Studenţilor mei le spun că dreptul s-a născut din realitate, să îl coboare din înălţimea conceptuală unde îl plasează, de regulă. Desigur, aici mă ajută ceea ce constat ex proprii sensibus în exercitarea concretă a profesiei de avocat.

Alina Matei: Cum v-ați decis să candidați pentru Casa de Asigurări a Avocaților? N-ați avut șovăieli?

Anca Cruceru: Decizia nu a fost uşoară, nu sunt genul de individ doritor de funcţii onorifice, îmi place să am un conţinut concret al vieţii. E prima mea candidatură la o funcţie în profesie. Poate mi s-a revelat însă faptul că este un sistem construit de cei ce nu mai sunt azi printre noi. Desigur, şi de noi. Am ezitat mult, nu neg că m-am consultat cu colegii noştri, fiind pledant, le ştiu dorinţele şi, de ce nu, nemulţumirile, pentru că ne întâlnim în instanţe. Recunosc că am fost un pic influenţată, în sens pozitiv, de încurajările lor. Colegul nostru, Florin Ştiolică, este cel care m-a ajutat, într-un fel, să înţeleg că e nevoie şi de mine, poate. Şi mai ales colega noastră Alina Găbureac, pentru care nu neg că am o mare afinitate, mi-a relevat multe adevăruri despre mine. Am reflectat îndelung însă, nu-mi place formalul. Sincer, nici formalismul, ca să fac o mică glumă. Decizia finală am luat-o după Congresul avocaţilor, la care am fost delegat. Atunci mi-am dat seama că, poate, chiar e nevoie şi de mine, măcar pentru că mulţi dintre înaintaşii noştri şi-au lăsat sănătatea moştenire nouă, eufemistic vorbind, prin plata contribuţiilor. Am o uşoară nostalgie a vechiului fumoar, dar şi încrederea în viitor.

Alina Matei: Cum vedeți dumneavoastră sistemul asigurărilor avocaților în România? Ați avut contact cu Casa în afară de plata contribuțiilor prin bancă sau la ghișeu?

Anca Cruceru: Încep prin a răspunde la a doua întrebare. Contactul cu Casa este minor, în general, nu numai în ceea ce mă priveşte. Am fost supusă controalelor, altfel am asistat, din umbră doar, la derularea activităţii. Am citit mereu rapoartele casei. Eu cred că sistemul de asigurări al avocaţilor poate şi ar trebui să fie o modalitate de reflectare a prestigiului profesional, însă. Trebuie să reziste şi să se dezvolte. Poate ar trebui îmbunătăţite anumite pârghii, să nu rămână, ca finalitate, un simplu fond de acumulare. Avocaţii trebuie să beneficieze în concret de rezultatele financiare exhibate în rapoarte, din care rezultă excedente. Adică să se simtă în siguranţă, în toate formele pe care aceasta o poate îmbrăca. Sigur, în limitele legii. Până la urmă, este un sistem cu destinaţie socială, repet, construit de alţii pentru noi, aşa cum şi noi construim pentru alţii. E deviza mea internă de campanie şi nu numai.

Alina Matei: La sfârșitul anului 2016, erau 2266 de avocați pensionari, potrivit Raportului Casei adoptat de Congresul Avocaților 2017. Nu am găsit pe niciunde în Raport cât este pensia medie a unui avocat. Firește, pensia este în funcție de cota de contribuție.

Anca Cruceru: Ceea ce am reproşat şi reproşez permanent conducerii Casei, public, este o ineficientă comunicare cu noi. Am spus-o şi la Congresul avocaţilor, şi anul trecut, şi anul acesta. Nu ştiu să vă răspund la întrebare în concret, nici eu nu am identificat nivelul pensiei medii în raport. Sunt foarte puţini avocaţi pensionari, raportat la numărul avocaţilor activi care susţin sistemul, calculând chiar şi la nivelul cotei minime, deşi desigur că nu aceasta este majoritară. Şi dacă ne referim la valoarea pensiei maxime şi la cuantumul excedentului, prima facie, pensia medie ar avea un nivel destul de redus. Recunosc că nu am aprofundat această problemă, dar merită o analiză de sine stătătoare. Desigur, având la îndemână informaţiile concrete.

Alina Matei: În luna august a anului trecut, s-a efectuat un studiu comandat de Casa de Asigurări a Avocaților unor profesori universitari privind emiterea unei opinii juridico-fiscale despre CAAV și clarificarea regimului fiscal aplicabil, potrivit raportului aprobat de Congres. Știți ceva de el?

Anca Cruceru: Da, s-a dezbătut chestiunea, tangenţial, la Congres. Mai exact, eu mi-am pus întrebarea care este finalitatea efectuării acestui studiu. Am întrebat şi în plen. Nu am înţeles care sunt concluziile şi mai ales care ar putea fi soluţiile, în cazul în care se constată anomalii de natură legală. Trebuie să spun că materialele pentru Congres ne-au fost puse la dispoziţie destul de târziu, lucru pe care l-am sesizat în plenul Congresului, să nu se înţeleagă greşit, în acest moment nu mă pot referi decât la modalitatea de comunicare a Casei cu corpul profesional. Mi se pare ineficient.

Alina Matei: La complexul de la Techirghiol ați fost? Am citit în raport fapte care par din altă lume, respectiv că în contabilitatea CAA pentru 2015 toate cheltuielile legate de complexul de la Techirghiol (impozitul pe clădiri, amortizări ș.a.) erau înscrise ca fiind cheltuieli nedeductibile…

Anca Cruceru: Aţi atins un punct nevralgic pentru mine. Nu am avut acces la Techirghiol, deşi aş fi avut nevoie stringentă la un moment dat. Am fost programată peste… 1 an. În momentul de faţă, nimeni nu poate fi programat mai devreme de 2 ani. Avocaţii nu au nicio prioritate. Nicio facilitate. Complexul Techirghiol poate că va deveni o afacere rentabilă, dar nu cred că ea este şi eficientă din punct de vedere al asigurării moralităţii ce guvernează un sistem propriu de asigurări sociale, cum este cel al nostru. Poziţia mea cu privire la Complexul Techirghiol şi modul în care este exploatat (referindu-mă, desigur, la structura veniturilor şi cheltuielilor) este notorie. Ar trebui gestionat altfel. Sunt multe lucruri de discutat în legătură cu acest complex şi poate că ar trebui lansată o dezbatere publică (evident, în cadrul corpului profesional) în legătură cu această chestiune. Raportul cenzorilor prezentat la Congres, întocmit de doamna Cornelia Lalu şi domnul Sergiu Capisizu spune mult. S-au sesizat nereguli.

Alina Matei: Principiul transparenței modului de gestionare a fondului sistemului CAA a fost consacrat în Regulamentul tematic privind organizarea și funcționarea comisiilor de cenzori aflate în structura CAA abia în luna februarie 2017… Cum poate rodi acest principiu?

Anca Cruceru: Cu… speranţă! Desigur, este benefică elaborarea unui cadru care să reglementeze unitar activitatea cenzorilor. Deşi, personal, cred că transparenţa nu e necesar a fi reglementată, ea trebuie să fie un modus vivendi. În acest fel, oamenii ştiu cum şi ce să decidă, într-un anumit moment dat. Obiectiv.

Alina Matei: De ce să vă votăm?

Anca Cruceru: Pentru că nu am o lozincă, vreau să cred. Am însă altceva: dorinţa de a fi de folos. Am ajuns la vârsta la care îmi permit să o şi materializez. Altfel, pentru că spune lumea că aş fi un om onest.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Anca Cruceru: Mi-ar plăcea să se înţeleagă faptul că eu nu sunt un visător. Ci un om de acţiune, aşa cum mi-aş dori să fie toţi cititorii dumneavoastră. Cu chibzuinţă însă. Şi să ştie întotdeauna atunci când optează pentru ceva, de ce o fac. Motivaţia este cea care stă la baza evoluţiei, eu aşa cred. Să fiţi curajoşi. Şi să veniţi la vot, pentru că vor vota doar cei prezenţi fizic în sală. E un mesaj de suflet.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Anca Cruceru: Eu vă mulţumesc pentru că mi-aţi acordat această onoare. Paşte fericit tuturor!

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti