Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Sistemul judiciar

PJ Ploiești. Înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii. Control judiciar, arestare preventivă, arest la domiciliu

14 aprilie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

PJ Ploiești. Înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii. Control judiciar, arestare preventivă, arest la domiciliu.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti au dispus, la data de 6 aprilie 2017, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 16 inculpaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la înşelăciune, complicitate la tentativă la înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la fals în declaraţii în formă continuată.

În cauză, procurorii au dispus faţă de 5 inculpaţi măsura preventivă a controlului judiciar, iar faţă de 2 dintre inculpaţi au formulat propunere de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti a admis în parte cererea şi a dispus cu privire la unul dintre inculpaţi arestarea preventivă, iar cu privire la celălalt inculpat măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada 2016-2017, la nivelul municipiului Ploieşti a fost constituit un grup infracţional nestructurat, scopul acestuia fiind de a obţine din partea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova importante sume de bani cu titlu de indemnizaţie pentru creştere copil, prin crearea unui mecanism de inducere în eroare a funcţionarilor instituţiei publice.
Astfel, membrii grupului racolau femei care erau însărcinate şi, sub promisiunea de a obţine venituri mai mari decât cele ce li se cuveneau, le-au determinat să intre în acest „circuit infracţional”.
Totodată, din probatoriul administrat a rezultat că inculpaţii au falsificat înscrisuri care atestau că beneficiarii indemnizaţiilor au prestat servicii către terţe persoane fizice sau juridice şi anume „creare blog, creare site, activităţi de secretariat”, iar valoarea acestor servicii, ce în realitate nu au fost prestate, era una foarte ridicată – exemplificăm astfel: 200.000 lei pentru crearea unui blog, 4900 lei/lună pentru activităţi de secretariat.
Pentru a crea această aparenţă de legalitate au fost atrase mai multe persoane ce deţineau calitatea de contabili sau administratori de societăţi comerciale.
În legătură cu activitatea infracţională au fost informaţi şi reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova, pentru a nu se da curs solicitării inculpaţilor şi pentru a nu crea astfel un prejudiciu important patrimoniului instituţiei. În baza dosarelor depuse de către inculpaţi urmau a fi efectuate plăţi de aproximativ 600.000 lei.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii juridice.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatorului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership