Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PJ Ploiești. Înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii. Control judiciar, arestare preventivă, arest la domiciliu
14.04.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

PJ Ploiești. Înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii. Control judiciar, arestare preventivă, arest la domiciliu.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti au dispus, la data de 6 aprilie 2017, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 16 inculpaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la înşelăciune, complicitate la tentativă la înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la fals în declaraţii în formă continuată.

În cauză, procurorii au dispus faţă de 5 inculpaţi măsura preventivă a controlului judiciar, iar faţă de 2 dintre inculpaţi au formulat propunere de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti a admis în parte cererea şi a dispus cu privire la unul dintre inculpaţi arestarea preventivă, iar cu privire la celălalt inculpat măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada 2016-2017, la nivelul municipiului Ploieşti a fost constituit un grup infracţional nestructurat, scopul acestuia fiind de a obţine din partea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova importante sume de bani cu titlu de indemnizaţie pentru creştere copil, prin crearea unui mecanism de inducere în eroare a funcţionarilor instituţiei publice.
Astfel, membrii grupului racolau femei care erau însărcinate şi, sub promisiunea de a obţine venituri mai mari decât cele ce li se cuveneau, le-au determinat să intre în acest „circuit infracţional”.
Totodată, din probatoriul administrat a rezultat că inculpaţii au falsificat înscrisuri care atestau că beneficiarii indemnizaţiilor au prestat servicii către terţe persoane fizice sau juridice şi anume „creare blog, creare site, activităţi de secretariat”, iar valoarea acestor servicii, ce în realitate nu au fost prestate, era una foarte ridicată – exemplificăm astfel: 200.000 lei pentru crearea unui blog, 4900 lei/lună pentru activităţi de secretariat.
Pentru a crea această aparenţă de legalitate au fost atrase mai multe persoane ce deţineau calitatea de contabili sau administratori de societăţi comerciale.
În legătură cu activitatea infracţională au fost informaţi şi reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova, pentru a nu se da curs solicitării inculpaţilor şi pentru a nu crea astfel un prejudiciu important patrimoniului instituţiei. În baza dosarelor depuse de către inculpaţi urmau a fi efectuate plăţi de aproximativ 600.000 lei.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii juridice.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatorului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti