Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Satu Mare. Clasare cauza ref. articolul apărut în publicaţia britanică „The Sun”
14.04.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

Urmare a comunicatului din data de 22 noiembrie 2016, au fost făcute următoarele precizări:

Prin ordonanţa din data de 7 aprilie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Biroul Teritorial Satu Mare au dispus clasarea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de minori.

În fapt, urmare articolului apărut în publicaţia britanică „The Sun” referitor la un reportaj efectuat la domiciliul unei familii din municipiul Carei, jud. Satu Mare, susţinându-se faptul că părinţii îşi exploatează copiii prin muncă, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus prin ordonanţa din data de 23 noiembrie 2016 începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de trafic de minori.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat următoarele:
La data de 21 noiembrie 2016, publicaţia britanică „The Sun” a prezentat articolul în care se arată că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucării mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor de ciocolată. Familia din municipiul Carei, judeţul Satu Mare este implicată în acest proces. La asamblarea ouălor de ciocolată participă soţia alături de soţul ei şi de copiii minori în vârstă de 11 ani şi respectiv 6 ani, susţin jurnaliştii de la „The Sun”. „Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat tatăl copiilor minori pentru „The Sun”. De asemenea, sunt prezentaţi copiii români, în vârstă de 11 ani şi respectiv 6 ani, care participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră, părinţii acestora declarând că este vorba de o muncă de sclavi. Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la o fabrica din localitatea Cărei.

Acest articol fost preluat şi difuzat de către media naţională şi internaţională.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat că nu au fost sesizate aspecte care să ridice suspiciunea că ar exista un pericol iminent care să pună în primejdie viata, securitatea fizică, psihică și integritatea copiilor în cauză prin prisma unei exploatări prin muncă de către părinţii acestora.

Din analiza stării de fapt şi a probelor administrate în cauză, rezultă că nu s-a exercitat de către părinţii minorilor niciun abuz asupra copiilor care să pună în primejdie viaţa, securitatea fizică şi psihică, integritatea lor prin prisma unei exploatări prin muncă sau a altei forme de exploatare.
De asemenea, s-a constatat că părinţii se implică în mod responsabil în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor depunând eforturi pentru a le oferi un mediu familial adecvat, minorii simţindu-se în siguranţă alături de părinţi.
Se poate astfel observa caracterul tendenţios al cotidianului britanic „The Sun”, acesta urmărind să promoveze senzaţionalul, în detrimentul informaţiilor documentate şi reale.
Având în vedere cele arătate, se constată că în cauză este incident cazul de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. a, respectiv fapta nu există.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti