Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Ploiești ref. extrădarea lui Sebastian Ghiță
19.04.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 19 aprilie 2017, Curtea de Apel Ploiești a adus precizări cu privire la procedura de extrădare în cazul lui Sebastian Aurelian Ghiță, potrivit unui comunicat al CA Ploiești, semnat de Florin Teișanu, judecător delegat, purtător de cuvânt.

Urmare a solicitărilor formulate de reprezentanții mass-media privind existenta și/sau soluționarea unei cereri de extrădare activă în ceea ce privește persoana numitului Ghiță Sebastian Aurelian, Biroul de Informații și Relații Publice din cadrul Curții de Apel Ploiești este abilitat să transmită următoarele:

Dispozițiile privind extrădarea activă a unei persoane împotriva căreia autorităţile judiciare române competente au emis un mandat de arestare preventivă sau un mandat de executare a pedepsei închisorii ori căreia i s-a aplicat o măsură de siguranţă, sunt reglementate de Titlul II Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Art. 66 alin. (3) din  actul normativ mai sus specificat învederează că “Judecata (în astfel de situații) se face de urgenţă şi cu precădere, în camera de consiliu, de un complet format dintr-un singur judecător, cu participarea procurorului şi fără citarea părţilor. Judecătorul se pronunţă prin încheiere motivată, dată în camera de consiliu.”

Încheierea poate fi atacată cu contestaţie de procuror, în termen de 24 de ore de la pronunţare. Dosarul cauzei este înaintat instanţei ierarhic superioare, în termen de 24 de ore. Contestaţia se judecă în termen de cel mult 3 zile de către instanţa superioară. Instanţa ierarhic superioară va restitui dosarul primei instanţe, în termen de 24 de ore de la soluţionarea contestaţiei.

(6) Încheierea definitivă prin care s-a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru solicitarea extrădării, însoţită de actele prevăzute la art. 36 alin. (2), se comunică de îndată Ministerului Justiţiei. Încheierea definitivă prin care s-a constatat că nu sunt întrunite condiţiile pentru a se solicita extrădarea se comunică Ministerului Justiţiei în cel mult 3 zile de la pronunţare.

În final aducem însă la cunoștință că alineatul 4 teza ultimă al art. 66 din legea mai sus menționată, prevede că Registrul de evidenţă a sesizărilor privind extrădarea nu este destinat publicităţii”, iar alineatul 14  din același articol arată că „În cazul în care persoana urmărită nu este arestată provizoriu în vederea extrădării, procedura prevăzută în acest articol are caracter confidenţial, până în momentul în care statul solicitat este învestit cu cererea de extrădare.”

Secţiuni: Content, Drept penal | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO