« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Georgiana Bădescu: O nouă provocare, pe lângă comerțul online, va fi digitalizarea
20.04.2017 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Georgiana Bădescu

Georgiana Bădescu

Alina MateiMulțumesc, stimată doamnă avocat Georgiana Bădescu, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru cititorii J. Începutul de an 2017 a adus plecarea din poziția de partener la VOICU & FILIPESCU și intrarea ca partener la SCHONHERR & ASOCIAȚII. Ați simțit nevoia unei schimbări în viața dumneavoastră?

Georgiana Bădescu: Vă mulțumesc la rândul meu pentru invitația adresată, care mă bucură și onorează deopotrivă. Am început, într-adevăr, anul cu o schimbare în viața mea profesională, fără a resimți neapărat o nevoie activă, persistentă, de modificare de traiect, ci pe fondul unui prilej sau a unei oferte de destin, care am simțit că îmi va permite să evoluez.

Alina Matei: Când ați zărit claritatea dreptului concurenței ca specializare și de unde aplecarea dumneavoastră spre această ramură de drept nișată?

Georgiana Bădescu: Încă din timpul studiilor universitare, având șansa de a urma în paralel cu Facultatea de Drept și cursurile Colegiului Juridic Paris I Panthéon-Sorbonne, am fost extrem de interesată de dreptul concurenței (și „nișele” sale, studiate în cadrul Colegiului, precum dreptul distribuției). Mărturisesc însă că acest interes a devenit mai clar conturat la câțiva ani de la intrarea în profesie, după expunerea la probleme juridice concrete ale clienților și acumularea unui anumit nivel de experiență și maturitate profesională.

Alina Matei: La începutul acestei luni, Consiliul Concurenței a declanșat procedura de selecție pentru două mandate de consilieri de concurență. Cum se poziționează instituția Consiliului Concurenței în rândul instituțiilor statului?

Georgiana Bădescu: A devenit cel mai probabil un clișeu, dar Consiliul Concurenței este, de câțiva ani deja, una dintre cele mai active și puternice instituții ale statului. Nu doar prin raportare la nivelul ridicat al amenzilor aplicate (și menținute în procente amețitoare de instanțe), ci și prin creșterea organică semnificativă de pe parcursul ultimilor ani din perspectivă duală, a angajaților, dar și a bugetului. Sunt de remarcat și eforturile autorității de concurență de a promova o mai bună înțelegere a regulilor de concurență în rândul societăților mici și mijlocii (prin evenimente targetate, organizate în diverse orașe), dar și propensiunea asupra anumitor sectoare de activitate (prin formularea de recomandări menite să asigure o mai bună funcționare a anumitor piețe).

Este de apreciat totodată și implicarea Consiliului în activitatea OCDE, de exemplu, structură în care România nu este membră și la care caută să acceadă.

Alina Matei: Legislația internă din acest domeniu ajută Consiliul Concurenței să impună respectarea acesteia, a politicilor de clemență?

Georgiana Bădescu: Legislația internă este, în principiu, aliniată celei europene în domeniu. În plus, în ultimii ani, Consiliul a depus eforturi consistente pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, fiind aduse modificări semnificative legislației primare și reglementărilor secundare – inclusiv prin introducerea de prevederi care să reglementeze clemența și recunoașterea vinovăției sau avertizorii de concurență.

Din postura de avocat, am uneori sentimentul că există un anumit nivel de rigiditate în maniera în care este interpretată și aplicată legislația. Din fericire însă, în materie de concurență, practica este – sau ar trebui să fie – în continuă evoluție și adaptare la cerințele pieței și economiei.

Alina Matei: Valoarea mare a amenzilor care sunt aplicate de Consiliul Concurenței transmite un mesaj foarte clar operatorilor economici – atunci când au loc concentrări economice, când e vorba de preluări – că „suntem, nu cu ochii pe voi, ci cu legea pe voi”? E cu efect? Sperie, induce frica sau e fenomenul normal că totul, dar totul, trebuie făcut cu respectarea legii? Sau înțelegerile, monopolurile, pozițiile dominante fac parte din mersul lumii?

Georgiana Bădescu: Toate autoritățile de concurență din lume, inclusiv Comisia Europeană, investighează și sancționează în mod constant înțelegeri, carteluri și abuzuri de poziție dominantă – așa că într-o anumită măsură se poate spune că fac parte din mersul firesc al lumii.

Amenzile mari aplicate în România în ultimii ani au trezit însă cu siguranță interes și „conștiințe”. Am observat ex propriis sensibus o conștientizare activă a potențialelor riscuri de către clienți. Partea de prevenție și conformare a devenit extrem de importantă, nu doar pentru marile corporații, care implementează politici și programe ample de conformitate la nivel de grup și care propagă o cultură organizațională în spiritul respectării depline a dreptului concurenței, ci și pentru cele de dimensiuni medii sau mici.

Alina Matei: Imperativul Consiliului Concurenței este de a face ca legea să fie respectată, însă preocuparea pentru ca judecătorii care soluționează astfel de dosare să fie foarte bine pregătiți a existat și există în continuare. Judecătorii naționali se raportează și la legislația comunitară (Directiva din 2014 privind acțiunile în despăgubire fiind relativ nouă, ca să mă refer doar la un aspect). Pericolul practicii neunitare este prezent și aici?

Georgiana Bădescu: Personal, aștept cu interes implementarea Directivei și practica națională subsecventă. Chiar citeam zilele trecute despre cererile de despăgubire cu care se confruntă Mastercard pe teritoriul Uniunii Europene și despre deciziile instanțelor competente – impactul financiar fiind unul enorm.

La noi, momentan, există un singur precedent de așa-zise follow-on damages. Odată cu implementarea Directivei, e de anticipat că numărul cererilor de despăgubire va înregistra un trend ascendent. În acest context, sper că se va contura mai puternic necesitatea unor complete specializate în dreptul concurenței, tocmai pentru a evita pericolul unei practici neunitare, cu care din păcate ne confruntăm.

Alina Matei: Onorariile avocaților pe acest segment de piață sunt la fel de mari ca și sumele care sunt în joc?

Georgiana Bădescu: În concurență, nu există răspunsuri standardizate. E nevoie întotdeauna de analize complexe și evaluări de finețe. Însă aș spune mai degrabă că onorariile sunt direct proporționale cu eforturile depuse și impactul pozitiv asupra business-ului clienților, nu cu sumele – de multe ori uriașe – aflate în joc.

Alina Matei: Viitorul ce tendințe va aduce? Vor fi domenii (ex. banking, energie) pe care se va pune mai mare accent?

Georgiana Bădescu: Sectorul bancar este deja în atenția Consiliului Concurenței și a Comisiei Europene – aceasta din urmă anunțând deja o posibilă anchetă sectorială privind consorțiile și sindicatele bancare. A expirat de curând și Regulamentul european de exceptare pe categorii în industria asigurărilor (IBER) – Comisia urmând să monitorizeze industria și necesitatea reglementării anumitor specificități printr-un nou instrument legislativ.

Piețele cimentului, energiei, telecom sau farma sunt de asemenea în vizorul Consiliului, fiind în derulare fie investigații sectoriale, fiind privind potențiale încălcări.

O nouă provocare, pe lângă comerțul online – deja investigat de către Comisie dar și de diverse autorități naționale, inclusiv Consiliul Concurenței – va fi digitalizarea. Evoluția tehnologică și sofisticarea mijloacelor de comunicare pot influența sau impacta inclusiv din punct de vedere concurențial companiile. Trebuie acordată o atenție deosebită acestei chestiuni.

Alina Matei: Aveți o stea? Leonardo da Vinci spunea atât de simplu că cine și-a legat viața de o stea, nu-și va mai lua niciodată ochii de la ea.

Georgiana Bădescu: Încă nu mi-am legat viața de vreo stea. Cred că mă regăsesc mai mult, în această etapă, într-o altă vorbă foarte înțeleaptă a lui da Vinci: „Aşa cum fiecare regat dezbinat se prăbuşeşte, aşa şi fiecare minte împărţită între multe studii devine confuză şi se epuizează”. Aș înlocui doar studii cu specializări.

Alina Matei: Un  mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Georgiana Bădescu: Le mulțumesc că au parcurs materialul până în acest punct. Și le doresc să nu rateze niciun prilej oferit de destin.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Georgiana Bădescu: Vă mulțumesc și eu, plăcerea a fost de partea mea.

 
Secţiuni: Concurență, Interviuri, JURIDICE.ro, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD