Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua limbii chineze
20.04.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua limbii chineze este marcată, anual, la data de 20 aprilie.

Unele dintre dialectele principale ale acestei limbi sunt:

• MANDARINĂ (HAN/CHINEZĂ STANDARD)
Mandarina este un dialect al limbii chineze, vorbit în partea de Nord a Chinei, inclusiv în zona capitalei Beijing. Pe baza acestuia s-a realizat limba chineză modernă standard, care este promovată de guvernul chinez, cât și de alte țări vorbitoare de chineză (Taiwan, Singapore) ca limbă vorbită pentru toți chinezii.

• CANTONEZĂ (YUE)
Cantoneza este un dialect al limbii chineze, vorbit în sudul Chinei. Unii lingviști îl consideră drept limbă separată, fiind neinteligibil pentru vorbitorii limbii chineze standard (Mandarină). Cantoneza este graiul dominant în Hong Kong și Macao. Datorită faptului că aceste teritorii au fost separate de China, cantoneza a ajuns să fie mai des folosită în literatură și mass-media decât alte dialecte chinezești.

• SHANGHAINEZĂ (WU)
Limba shanghaineză, cunoscută și sub numele de dialect de Shanghai, limba Hu sau dialectul Hu, este o varietate de limbi chineze Wu, vorbite în cartierele centrale ale orașului Shanghai și zonele înconjurătoare ale acestuia. Este clasificat ca parte a familiei limbilor chino-tibetane.

• TAIWANEZĂ (HOKKIEN)
Taiwaneza este un dialect al limbii chineze din grupul de dialecte chineze Min. Este vorbită în insula Taiwan, graiuri înrudite, fiind vorbite și în China continentală, în dreptul insulei Taiwan. După unele păreri, taiwaneza ar reprezenta o limbă separată, iar chineza un grup de limbi. Odată cu întărirea mișcării pro-independență din Taiwan, s-a extins folosirea în public a dialectului taiwanez. Totuși, în mod oficial, și în sistemul de învățământ continuă să se folosească limba chineză standard, bazată pe dialectul mandarin. În trecut, guvernul Kuomintang din Taiwan a luat măsuri drastice împotriva dialectului taiwanez, inclusiv prin trimiterea la pușcărie a unor activiști politici care susțineau folosirea oficială a acestui dialect. Astăzi, chiar și unii activiști ai Kuomintangului folosesc taiwaneza în campaniile electorale. Aproximativ 80% dintre locuitorii Taiwanului au ca limbă maternă taiwaneza, iar alți vreo 20% sunt vorbitori nativi ai dialectelor mandarin și hakka.

• XIANG (HUNANEZĂ)
Xiang sau Hsiang, cunoscut și sub numele de hunaneză, este un grup de varietăți de chineză, similare din punct de vedere lingvistic și istoric, vorbite mai ales în provincia Hunan, dar și în nordul Guangxiului și în anumite părți ale provinciilor vecine, Guizhou și Hubei. Savanții au împărțit dialectul xiang în cinci subgrupuri: chang-yi, lou-shao, hengzhou, chen-xu și yong-quan. Printre aceștia, lou-shao, cunoscut și sub denumirea de hunaneză veche, prezintă încă distincția pe trei căi a obstruanților chinezi de mijloc, păstrând opririle, fricativele și africatele. De asemenea, hunaneza a fost puternic influențată de mandarină, care se învecinează cu trei dintre cele patru laturi ale teritoriului vorbitor de hunaneză și gan în provincia Jiangxi, de unde o populație mare a imigrat în Hunan în timpul Dinastiei Ming.

• HUI (DIALECT HUIZHOU)
Dialectul huizhou este un dialect chinez, vorbit în districtul Huicheng și în jurul său, centrul urban tradițional din Huizhou, Guangdong. Localnicii numesc și dialectul bendihua și îl disting de dialectul vorbit în Meixian și Danshui, Huiyang, pe care ei îl numesc Hakka.

• GAN (GANN)
Gan sau Gann este un grup de varietăți de chineză, vorbit ca limbă maternă de mulți oameni din provincia Jiangxi din China, precum și populații semnificative din regiuni înconjurătoare precum Hunan, Hubei, Anhui și Fujian. Gan este membru al limbilor sinitice din familia limbilor sino-tibetane, iar Hakka este cea mai apropiată varietate de chineză Gan, în ceea ce privește fonetica.

• HAKKA
Hakka este unul dintre grupurile majore de varietăți de chineză, vorbite în mod nativ de către populația Hakka din sudul Chinei, Taiwan, Hong Kong, Macau și în zonele diasporei din Asia de Est, Asia de Sud-Est și în comunitățile chineze de peste mări din întreaga lume.

• JIN (DIALECT NORDIC)
Jin este un grup de dialecte sau limbi chineze vorbite de aproximativ 63 de milioane de oameni din nordul Chinei. Distribuția sa geografică acoperă cea mai mare parte a provinciei Shanxi, cu excepția văii inferioare a râului Fen, o mare parte din Mongolia interioară centrală și a zonelor învecinate din provinciile Hebei, Henan și Shanxi. Statutul Jin este contestat între lingviști; unii preferă să o clasifice ca un dialect al mandarinei, dar alții o deosebesc ca o limbă soră, înrudită, dar separată de mandarină.

• PINGHUA
Pinghua este un grup de varietăți înrudite de chineză, vorbită, în principal, în anumite părți din Regiunea Autonomă Guanxi Zhuang, cu unii vorbitori în provincia Hunan. Pinghua este o limbă comercială în unele zone din Guangxi, unde este vorbită ca a doua limbă de către vorbitorii de limbi zhuang. Unii vorbitori de pinghua sunt clasificați oficial ca zhuang, iar mulți sunt genetic diferiți de majoritatea celorlalți chinezi han. Subgrupul nordic din pinghua este centrat pe Guilin și subgrupul sudic din jurul Nanning. Pinghua sudică are mai multe caracteristici notabile, cum ar fi patru tonuri marcate distincte și utilizarea diverselor cuvinte de împrumut din limbile Zhuang, cum ar fi particula finală pentru propoziții imperative.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

20 aprilie 2019: Ziua limbii chineze  este marcată, anual, la data de 20 aprilie.

Sponsorizat de Serviciul de Traduceri din China (DGACM), în asociere cu Clubul chinez de carte UNSRC și Programul de limbă chineză, o serie de evenimente au fost găzduite la sediul ONU din New York pentru a sărbători Ziua limbii chineze din acest an, iar sărbătorile sunt ridicate de:
– Ziua Lingvistică Chineză Ceremonia de Deschidere și Recepție, 18 aprilie, 6: 30-9: 00
– Caligrafie și picturi de artiști de sex feminin din provincia Jiangsu, China, 15-19 aprilie
– Forumul chinez de învățare la ONU, aprilie, 10:00 am-5:00pm
– Cântecul unei culturi: Opera din Beijing, prelegere de domnul Wang Ben, 18 aprilie, 12: 00-2: 00
– Expoziția „Moda moderna se întâlnește cu operă chineză tradițională”, 1-19 aprilie, 5: 10-6: 30
– O expoziție în sărbătorirea Zilei Lingvistice Chinezești, 18 aprilie

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

20 aprilie 2018: Ziua limbii chineze  este marcată, anual, la data de 20 aprilie.

Chineza a fost înființată ca limbă oficială a Organizației Națiunilor Unite în 1946. Cu toate acestea, în primii ani, chinezii nu erau folosiți în mod obișnuit în activitatea Națiunilor Unite. Situația a fost îmbunătățită după restabilirea drepturilor legale ale Republicii Populare Chineze în Organizația Națiunilor Unite în 1971. În 1973, Adunarea Generală a inclus limba chineză ca limbă de lucru, urmată de Consiliul de Securitate în 1974. Din ce în ce mai multe ONU birourile și membrii personalului lucrează cu limba chineză.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

20 aprilie 2017: Ziua limbii chineze este marcată, anual, la 20 aprilie, pentru a sublinia contribuția literaturii, poeziei și limbii chineze în cultura lumii și pentru a promova multilingvismul și diversitatea culturală.

Evenimentul a fost stabilit în 2010 de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și a fost sărbătorit pentru prima dată la 12 noiembrie 2010, la sediul central al ONU din New York, ca parte a inițiativei „Zilele limbilor ONU”.

Începând cu anul 2011, data a fost schimbată în 20 aprilie. Astfel, celebrarea zilei a fost stabilită pentru a avea loc, în fiecare an, în perioada Guyu/Guyu („Ploile cerealelor”), a șasea dintre cele 24 de perioade solare create din timpuri străvechi pentru ghidarea activităților agricole, care corespunde datei de 20 aprilie în calendarul gregorian.

Totodată, această zi aduce un omagiu personajului mitologic chinez Cangjie (Cang Jie), care a inventat caracterele chinezești în urmă cu circa 5000 de ani, și despre care se spune că ar fi fost istoricul oficial al Împăratului Galben. Metoda Cangjie de scriere pe computer îi poartă numele.

Limba chineză a fost desemnată ca una dintre limbile oficiale ale Organizației Națiunilor Unite de la începuturile constituiri acesteia. Este una dintre limbile cele mai vechi și cele mai vorbite din lume, fiind în prezent vorbită peste un miliard de oameni.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/chineselanguageday/.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.