Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Cosmin Vasile: Interpretarea corectă de cele mai multe ori nu este o alegere între alb și negru
27.04.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Content, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. dr. Cosmin Vasile, Managing Partner ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS, s-a referit, în cadrul dezbaterii Este asigurarea unei practici judiciare unitare necesitate și remediu în asigurarea unei justiții în slujba justițiabilului?, organizată de Societatea de Științe Juridice, la importanța hotărârii prealabile în oferirea certitudinii.

Cosmin Vasile„Prin hotărârea prealabilă, practic, legiuitorul a creat un instrument complementar cu recursul în interesul legii, pentru că, din punctul meu de vedere, hotărârea prealabilă este menită să acopere nu neapărat ceea ce n-ar putea acoperi recursul în interesul legii, dar unde nu există din varii motive recursul în interesul legii, într-o manieră practic mai generoasă există o vocație și niște premise de a se obține mai ușor hotărârea prealabilă decât recursul în interesul legii. Și avem practic două instrumente care se completează reciproc pentru a oferi ceea ce este extrem de important și pentru avocați, și pentru judecători, și pentru justițiabili, certitudinea. Această hotărâre prealabilă atunci când ea stabilește care este interpretarea corectă și interpretarea corectă de cele mai multe ori nu este o alegere între alb și negru, ci între foarte fine nuanțe de gri, oferă un răspuns în legătură cu întrebarea – pot să trec prin această ușă sau prin acest zid sau nu, ceea ce pentru justițiabilul responsabil sau pentru avocatul care face ceea ce trebuie să facă reprezintă o certitudine. Dar dincolo de această certitudine și de această obligativitate a interpretării întocmai ca și la recursul în interesul legii, hotărârea prealabilă trebuie să dea un răspuns și prin motivare, prin obligativitea de a se raporta la toate sursele, izvoarele, trebuie să fie, ca să mă exprim plastic, luminatoare pentru practician.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti