« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT-Brașov. Trafic de droguri de risc, furt. Arest preventiv, control judiciar
21.04.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Brașov. Trafic de droguri de risc, furt. Arest preventiv, control judiciar.

În data de 7 septembrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un grup infracţional organizat coordonat de către inculpatul A. D. M. obţine importante sume de bani din comercializarea unor mari cantităţi de droguri de risc, precum că şi că deţine, în scopul comercializării, mai multe opere de artă sustrase cel mai probabil de pe teritoriul Spaniei.

Inculpatul A. D. M. este cunoscut ca unul dintre liderii mediului interlop braşovean care s-a remarcat de-a lungul timpului prin metodele deosebit de violente cu care a acţionat în derularea unor activităţi infracţionale (tulburarea liniștii publice, proxenetism, furt calificat, infracţiuni informatice, infracţiuni contra persoanelor, şantaj, cămătărie, trafic de droguri).

În data de 8 septembrie 2016 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, şi furt, prev. de art. 228 alin. (1) din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 din Codul penal.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul A. D. M. a operaţionalizat o filieră infracţională specializată în traficul de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc şi procurarea unor opere de artă de valoare sustrase cel mai probabil din Spania.
Din investigaţiile efectuate a rezultat că inculpatul A. D. M. a constituit o structură infracţională de tip mafiot piramidală, plasându-se în vârful acestei structuri, având ca scop obţinerea unor importante sume de bani din introducerea în ţară a unor mari cantităţi de droguri de risc şi comercializarea acestora.
Pe palierul II al acestei structuri, inculpatul A. D. M. l-a plasat pe finul şi omul său de încredere, inculpatul M. V. A., acesta fiind sprijinit activ în desfăşurarea activităţilor infracţionale de către prietena sa, inculpata G. D.
S-a reţinut că inculpatul M. V. A. a avut rolul de coordonator al vânzărilor de droguri procurate de către inculpatul A. D. M. şi de colector al sumelor de bani provenite din astfel de activităţi.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că inculpatul M. V. A. s-a implicat personal în activităţi de vânzare a unor cantităţi însemnate de droguri și a deţinut, în anumite locaţii, obiecte de artă, pentru care căuta cumpărători.
Pe palierul de execuţie al grupării conduse de către inculpatul A. D. M. au fost recrutaţi inculpaţii P. C. F., K. A. A., P. R. I., G. A. C., zis „Alex Ţiganul”, şi P. M., zis „Clei”. Inculpaţii erau fidelizaţi liderilor reţelei, fie prin diverse recompense financiare, fie prin „corecţii” fizice sau psihice aplicate de către membrii ierarhic-superiori.

În urma unei complexe activităţi de investigaţii desfăşurată în cauză au rezultat următoarele aspecte:
În data de 21 octombrie 2016, inculpatul A. D. M. i-a vândut inculpatului M. V., cetăţean moldovean, cantitatea de 3,56 grame cannabis (mostră), cu preţul de 150 lei, cei doi înţelegându-se ca în cazul în care cumpărătorul va aprecia calitatea „mărfii” să tranzacţioneze cantităţi de ordinul kilogramelor de cannabis.
În data de 8 noiembrie 2016, inculpatul A. D. M. i-a vândut inculpatului I. D. (ofiţer în cadrul unei unităţi militare de pe raza judeţului Braşov) cantitatea de 500 grame cannabis, acesta din urmă angajându-se să plătească ulterior suma de 18.500 lei.
În data de 20 ianuarie 2017, în jurul orelor 21:52, lucrători de poliţie din cadrul IPJ Braşov – Biroul de Supravegheri Judiciare au vizitat locuinţa la care inculpatul A. D. M. îşi executa măsura preventivă a arestului la domiciliu, situată în municipiul Braşov, ocazie cu care s-a stabilit că acesta nu se află la domiciliu.
În cursul aceleiaşi seri, pe raza municipiului Săcele a fost efectuat un control asupra unui autoturism aparţinând tatălui inculpatului M. V. A., ocazie cu care a fost identificată o pungă conţinând aproximativ 300 grame cannabis. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că respectiva pungă fusese preluată de către inculpatul M. V. A., de la inculpatul A. D. M., cu câteva ore înainte.
În data de 22 ianuarie 2017, inculpatul P. M. I. a fost oprit în trafic imediat după ce a ridicat de la locuinţa inculpatului A. D. M., situată în municipiul Braşov, cantitatea aproximativă de 85 grame cannabis.

În data de 24 ianuarie 2017, Curtea de Apel Braşov a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv și s-a dispus darea în urmărire generală și internațională a acestuia.

În data de 27 ianuarie 2017, a fost efectuată o nouă percheziţie la domiciliul inculpatului A. D. M., ocazie cu care în imediata apropiere a gardului împrejmuitor al proprietăţii închiriată de către acesta au fost identificate, îngropate, cantitatea de aproximativ 200 grame cannabis, ambalată într-o pungă vidată, un pistol marca Bruni și 100 cartuşe calibrul 9 mm.

În interiorul aceluiaşi imobil au fost identificate un permis de conducere pe numele inculpatului A. D. M., eliberat de către autorităţile mexicane şi o carte de identitate falsificată.

În data de 21 ianuarie 2017, au fost identificate şi ridicate de la membrii reţelei infracţionale un număr de 46 picturi, cel mai probabil sustrase de la colecţionari ai unor state membre UE, unele dintre acestea datând din secolele XVIII-XIX, a căror valoare totală a fost estimată provizoriu la aproximativ 50.000 euro, în cauză fiind dispusă efectuarea unei evaluări în vederea stabilirii provenienţei, vechimii şi valorii artistice a acestora.

Cu aceeaşi ocazie au fost identificate 4 bucăți de fildeş de elefant având greutatea totală de 53 kg şi o valoare estimată la 53.000 euro.

În total, în cauză a fost identificată şi ridicată cantitatea aproximativă de aproximativ 1,5 kg. de cannabis, însă din cercetări a rezultat că numai în cursul anului 2016 inculpatul A. D. M. a introdus, prin intermediari, pe teritoriul României, cantitatea de peste 10 kg cannabis.

În cauză au fost efectuate 5 constatări ale unor infracțiuni flagrante și 3 percheziţii domiciliare.

Urmare a cercetărilor efectuate în cauză, precum şi în alte cauze conexe, procurorii DIICOT – ST Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 11 persoane, 3 fiind cercetate în stare de arest preventiv și alte 8 sub control judiciar.

Totodată, s-a stabilit că în perioada 10-11 februarie 2017, inculpatul A. D. M. a trecut fraudulos frontiera de stat a României, spre Ungaria, prin „zona verde”, unde şi-a procurat un set de documente falsificate.

În cauză a fost declanșată o amplă activitate de asistenţă juridică internaţională adresată autorităţilor spaniole, astfel încât A. D. M. a fost localizat şi prins în Madrid la data de 18 februarie 2017.

În perioada 6-7 aprilie 2017, în cadrul cererii de comisie rogatorie, procurorii DIICOT – ST Braşov s-au deplasat la Madrid, în vederea audierii inculpatului A. D. M. şi aducerii la cunoştinţă a faptelor reţinute în sarcina sa.

La data de 21 aprilie 2017, inculpatul va fi predat autorităților române în baza unui mandat european de arestare emis de către Curtea de Apel Braşov.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO – Serviciul Antidrog București, BCCO Brașov şi poliţişti din cadrul IPJ Brașov.

În cadrul cooperării internaționale cercetările au fost sprijinite de către atașatul de interne al României la Madrid.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.