LitigiiAchizitii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţii
Drept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silită
FiscalitateFuziuni & AchiziţiiHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăInternetJocuri de norocMedia & PublicitateMedierePiaţa de capital
Procedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiSocietăţiTelecomVaria
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
JURIDICE
250 citiri
Print Friendly

DIICOT-Brașov. Trafic de droguri de risc, furt. Arest preventiv, control judiciar

21 aprilie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

Ştiaţi că... puteţi urmări toate conferinţele şi dezbaterile JURIDICE.ro aproape gratuit?

Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Brașov. Trafic de droguri de risc, furt. Arest preventiv, control judiciar.

În data de 7 septembrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un grup infracţional organizat coordonat de către inculpatul A. D. M. obţine importante sume de bani din comercializarea unor mari cantităţi de droguri de risc, precum că şi că deţine, în scopul comercializării, mai multe opere de artă sustrase cel mai probabil de pe teritoriul Spaniei.

Inculpatul A. D. M. este cunoscut ca unul dintre liderii mediului interlop braşovean care s-a remarcat de-a lungul timpului prin metodele deosebit de violente cu care a acţionat în derularea unor activităţi infracţionale (tulburarea liniștii publice, proxenetism, furt calificat, infracţiuni informatice, infracţiuni contra persoanelor, şantaj, cămătărie, trafic de droguri).

În data de 8 septembrie 2016 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, şi furt, prev. de art. 228 alin. (1) din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 din Codul penal.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul A. D. M. a operaţionalizat o filieră infracţională specializată în traficul de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc şi procurarea unor opere de artă de valoare sustrase cel mai probabil din Spania.
Din investigaţiile efectuate a rezultat că inculpatul A. D. M. a constituit o structură infracţională de tip mafiot piramidală, plasându-se în vârful acestei structuri, având ca scop obţinerea unor importante sume de bani din introducerea în ţară a unor mari cantităţi de droguri de risc şi comercializarea acestora.
Pe palierul II al acestei structuri, inculpatul A. D. M. l-a plasat pe finul şi omul său de încredere, inculpatul M. V. A., acesta fiind sprijinit activ în desfăşurarea activităţilor infracţionale de către prietena sa, inculpata G. D.
S-a reţinut că inculpatul M. V. A. a avut rolul de coordonator al vânzărilor de droguri procurate de către inculpatul A. D. M. şi de colector al sumelor de bani provenite din astfel de activităţi.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că inculpatul M. V. A. s-a implicat personal în activităţi de vânzare a unor cantităţi însemnate de droguri și a deţinut, în anumite locaţii, obiecte de artă, pentru care căuta cumpărători.
Pe palierul de execuţie al grupării conduse de către inculpatul A. D. M. au fost recrutaţi inculpaţii P. C. F., K. A. A., P. R. I., G. A. C., zis „Alex Ţiganul”, şi P. M., zis „Clei”. Inculpaţii erau fidelizaţi liderilor reţelei, fie prin diverse recompense financiare, fie prin „corecţii” fizice sau psihice aplicate de către membrii ierarhic-superiori.

În urma unei complexe activităţi de investigaţii desfăşurată în cauză au rezultat următoarele aspecte:
În data de 21 octombrie 2016, inculpatul A. D. M. i-a vândut inculpatului M. V., cetăţean moldovean, cantitatea de 3,56 grame cannabis (mostră), cu preţul de 150 lei, cei doi înţelegându-se ca în cazul în care cumpărătorul va aprecia calitatea „mărfii” să tranzacţioneze cantităţi de ordinul kilogramelor de cannabis.
În data de 8 noiembrie 2016, inculpatul A. D. M. i-a vândut inculpatului I. D. (ofiţer în cadrul unei unităţi militare de pe raza judeţului Braşov) cantitatea de 500 grame cannabis, acesta din urmă angajându-se să plătească ulterior suma de 18.500 lei.
În data de 20 ianuarie 2017, în jurul orelor 21:52, lucrători de poliţie din cadrul IPJ Braşov – Biroul de Supravegheri Judiciare au vizitat locuinţa la care inculpatul A. D. M. îşi executa măsura preventivă a arestului la domiciliu, situată în municipiul Braşov, ocazie cu care s-a stabilit că acesta nu se află la domiciliu.
În cursul aceleiaşi seri, pe raza municipiului Săcele a fost efectuat un control asupra unui autoturism aparţinând tatălui inculpatului M. V. A., ocazie cu care a fost identificată o pungă conţinând aproximativ 300 grame cannabis. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că respectiva pungă fusese preluată de către inculpatul M. V. A., de la inculpatul A. D. M., cu câteva ore înainte.
În data de 22 ianuarie 2017, inculpatul P. M. I. a fost oprit în trafic imediat după ce a ridicat de la locuinţa inculpatului A. D. M., situată în municipiul Braşov, cantitatea aproximativă de 85 grame cannabis.

În data de 24 ianuarie 2017, Curtea de Apel Braşov a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv și s-a dispus darea în urmărire generală și internațională a acestuia.

În data de 27 ianuarie 2017, a fost efectuată o nouă percheziţie la domiciliul inculpatului A. D. M., ocazie cu care în imediata apropiere a gardului împrejmuitor al proprietăţii închiriată de către acesta au fost identificate, îngropate, cantitatea de aproximativ 200 grame cannabis, ambalată într-o pungă vidată, un pistol marca Bruni și 100 cartuşe calibrul 9 mm.

În interiorul aceluiaşi imobil au fost identificate un permis de conducere pe numele inculpatului A. D. M., eliberat de către autorităţile mexicane şi o carte de identitate falsificată.

În data de 21 ianuarie 2017, au fost identificate şi ridicate de la membrii reţelei infracţionale un număr de 46 picturi, cel mai probabil sustrase de la colecţionari ai unor state membre UE, unele dintre acestea datând din secolele XVIII-XIX, a căror valoare totală a fost estimată provizoriu la aproximativ 50.000 euro, în cauză fiind dispusă efectuarea unei evaluări în vederea stabilirii provenienţei, vechimii şi valorii artistice a acestora.

Cu aceeaşi ocazie au fost identificate 4 bucăți de fildeş de elefant având greutatea totală de 53 kg şi o valoare estimată la 53.000 euro.

În total, în cauză a fost identificată şi ridicată cantitatea aproximativă de aproximativ 1,5 kg. de cannabis, însă din cercetări a rezultat că numai în cursul anului 2016 inculpatul A. D. M. a introdus, prin intermediari, pe teritoriul României, cantitatea de peste 10 kg cannabis.

În cauză au fost efectuate 5 constatări ale unor infracțiuni flagrante și 3 percheziţii domiciliare.

Urmare a cercetărilor efectuate în cauză, precum şi în alte cauze conexe, procurorii DIICOT – ST Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 11 persoane, 3 fiind cercetate în stare de arest preventiv și alte 8 sub control judiciar.

Totodată, s-a stabilit că în perioada 10-11 februarie 2017, inculpatul A. D. M. a trecut fraudulos frontiera de stat a României, spre Ungaria, prin „zona verde”, unde şi-a procurat un set de documente falsificate.

În cauză a fost declanșată o amplă activitate de asistenţă juridică internaţională adresată autorităţilor spaniole, astfel încât A. D. M. a fost localizat şi prins în Madrid la data de 18 februarie 2017.

În perioada 6-7 aprilie 2017, în cadrul cererii de comisie rogatorie, procurorii DIICOT – ST Braşov s-au deplasat la Madrid, în vederea audierii inculpatului A. D. M. şi aducerii la cunoştinţă a faptelor reţinute în sarcina sa.

La data de 21 aprilie 2017, inculpatul va fi predat autorităților române în baza unui mandat european de arestare emis de către Curtea de Apel Braşov.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO – Serviciul Antidrog București, BCCO Brașov şi poliţişti din cadrul IPJ Brașov.

În cadrul cooperării internaționale cercetările au fost sprijinite de către atașatul de interne al României la Madrid.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

CONFERINŢE JURIDICE detalii aici

12-13 mai 2017: Conferinţa de drept civil: bunurile incorporale
15 mai 2017: RED BUSINESS CONFERENCE: Poprirea - între lege şi realitate. Ce-i de făcut?
16 mai 2017: Probleme dificile de dreptul sportului (ed. 1)
17 mai 2017: Probleme dificile de dreptul muncii (ed. 6). Răspunderea disciplinară. CONFERINŢA ION TRAIAN ŞTEFĂNESCU
18 mai 2017: Probleme dificile de drept fiscal (ed. 4). CONFERINŢA RADU BUFAN
19 mai 2017: Probleme dificile de drept penal şi procedura penală (ed. 4). CONFERINŢA NICOLAE VOLONCIU
16 iunie 2017: Dreptul Afacerilor 2017 (ed. 13)
20 octombrie 2017: Probleme dificile de drept civil (ed. 6). CONFERINŢA VALERIU STOICA
23 noiembrie 2017: Probleme dificile de drept comercial (ed. 3). CONFERINŢA STANCIU CĂRPENARU
24 noiembrie 2017: Probleme dificile de dreptul internetului (ed. 2)

ATELIERE JURIDICE detalii aici

26 aprilie 2017: Evaziunea fiscală. Aspecte controversate de drept penal şi drept procesual penal
9 mai 2017: Apărarea drepturilor de proprietate intelectuală prin mijloace de procedură civilă
10 mai 2017: Spălarea de bani. Pericole concrete şi soluţii de prevenire
24 mai 2017: Expertiza contabilă în dosare penale. Studii de caz
5 iunie 2017: Camera preliminară. Examen teoretic şi jurisprudenţial al posibilităţilor şi rezultatelor
6 iunie 2017: Cum putem convinge şi impune instanţei naţionale să adreseze o trimitere preliminară Curţii de Justiţie a Uniunii Europene?
14 iunie 2017: Achiziţii publice de la teorie la practică
16 iunie 2017: Excepţiile de procedură penală. Examen de practică judiciară
21 iunie 2017: Contestaţia la executare între DA şi NU. Examen de practică judiciară
27 iunie 2017: Probleme şi soluţii juridice în SPORT

Lasă un răspuns

Important
Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real şi care respectă Politica JURIDICE.ro si Condiţiile de publicare. Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.
Return to Top ▲Return to Top ▲