Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Drept penal Sistemul judiciar

DIICOT-Brașov. Trafic de droguri de risc, furt. Arest preventiv, control judiciar

21 aprilie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Brașov. Trafic de droguri de risc, furt. Arest preventiv, control judiciar.

În data de 7 septembrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un grup infracţional organizat coordonat de către inculpatul A. D. M. obţine importante sume de bani din comercializarea unor mari cantităţi de droguri de risc, precum că şi că deţine, în scopul comercializării, mai multe opere de artă sustrase cel mai probabil de pe teritoriul Spaniei.

Inculpatul A. D. M. este cunoscut ca unul dintre liderii mediului interlop braşovean care s-a remarcat de-a lungul timpului prin metodele deosebit de violente cu care a acţionat în derularea unor activităţi infracţionale (tulburarea liniștii publice, proxenetism, furt calificat, infracţiuni informatice, infracţiuni contra persoanelor, şantaj, cămătărie, trafic de droguri).

În data de 8 septembrie 2016 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, şi furt, prev. de art. 228 alin. (1) din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 din Codul penal.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul A. D. M. a operaţionalizat o filieră infracţională specializată în traficul de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc şi procurarea unor opere de artă de valoare sustrase cel mai probabil din Spania.
Din investigaţiile efectuate a rezultat că inculpatul A. D. M. a constituit o structură infracţională de tip mafiot piramidală, plasându-se în vârful acestei structuri, având ca scop obţinerea unor importante sume de bani din introducerea în ţară a unor mari cantităţi de droguri de risc şi comercializarea acestora.
Pe palierul II al acestei structuri, inculpatul A. D. M. l-a plasat pe finul şi omul său de încredere, inculpatul M. V. A., acesta fiind sprijinit activ în desfăşurarea activităţilor infracţionale de către prietena sa, inculpata G. D.
S-a reţinut că inculpatul M. V. A. a avut rolul de coordonator al vânzărilor de droguri procurate de către inculpatul A. D. M. şi de colector al sumelor de bani provenite din astfel de activităţi.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că inculpatul M. V. A. s-a implicat personal în activităţi de vânzare a unor cantităţi însemnate de droguri și a deţinut, în anumite locaţii, obiecte de artă, pentru care căuta cumpărători.
Pe palierul de execuţie al grupării conduse de către inculpatul A. D. M. au fost recrutaţi inculpaţii P. C. F., K. A. A., P. R. I., G. A. C., zis „Alex Ţiganul”, şi P. M., zis „Clei”. Inculpaţii erau fidelizaţi liderilor reţelei, fie prin diverse recompense financiare, fie prin „corecţii” fizice sau psihice aplicate de către membrii ierarhic-superiori.

În urma unei complexe activităţi de investigaţii desfăşurată în cauză au rezultat următoarele aspecte:
În data de 21 octombrie 2016, inculpatul A. D. M. i-a vândut inculpatului M. V., cetăţean moldovean, cantitatea de 3,56 grame cannabis (mostră), cu preţul de 150 lei, cei doi înţelegându-se ca în cazul în care cumpărătorul va aprecia calitatea „mărfii” să tranzacţioneze cantităţi de ordinul kilogramelor de cannabis.
În data de 8 noiembrie 2016, inculpatul A. D. M. i-a vândut inculpatului I. D. (ofiţer în cadrul unei unităţi militare de pe raza judeţului Braşov) cantitatea de 500 grame cannabis, acesta din urmă angajându-se să plătească ulterior suma de 18.500 lei.
În data de 20 ianuarie 2017, în jurul orelor 21:52, lucrători de poliţie din cadrul IPJ Braşov – Biroul de Supravegheri Judiciare au vizitat locuinţa la care inculpatul A. D. M. îşi executa măsura preventivă a arestului la domiciliu, situată în municipiul Braşov, ocazie cu care s-a stabilit că acesta nu se află la domiciliu.
În cursul aceleiaşi seri, pe raza municipiului Săcele a fost efectuat un control asupra unui autoturism aparţinând tatălui inculpatului M. V. A., ocazie cu care a fost identificată o pungă conţinând aproximativ 300 grame cannabis. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că respectiva pungă fusese preluată de către inculpatul M. V. A., de la inculpatul A. D. M., cu câteva ore înainte.
În data de 22 ianuarie 2017, inculpatul P. M. I. a fost oprit în trafic imediat după ce a ridicat de la locuinţa inculpatului A. D. M., situată în municipiul Braşov, cantitatea aproximativă de 85 grame cannabis.

Evenimente juridice

Jurisprudenta

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

În data de 24 ianuarie 2017, Curtea de Apel Braşov a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv și s-a dispus darea în urmărire generală și internațională a acestuia.

În data de 27 ianuarie 2017, a fost efectuată o nouă percheziţie la domiciliul inculpatului A. D. M., ocazie cu care în imediata apropiere a gardului împrejmuitor al proprietăţii închiriată de către acesta au fost identificate, îngropate, cantitatea de aproximativ 200 grame cannabis, ambalată într-o pungă vidată, un pistol marca Bruni și 100 cartuşe calibrul 9 mm.

În interiorul aceluiaşi imobil au fost identificate un permis de conducere pe numele inculpatului A. D. M., eliberat de către autorităţile mexicane şi o carte de identitate falsificată.

În data de 21 ianuarie 2017, au fost identificate şi ridicate de la membrii reţelei infracţionale un număr de 46 picturi, cel mai probabil sustrase de la colecţionari ai unor state membre UE, unele dintre acestea datând din secolele XVIII-XIX, a căror valoare totală a fost estimată provizoriu la aproximativ 50.000 euro, în cauză fiind dispusă efectuarea unei evaluări în vederea stabilirii provenienţei, vechimii şi valorii artistice a acestora.

Cu aceeaşi ocazie au fost identificate 4 bucăți de fildeş de elefant având greutatea totală de 53 kg şi o valoare estimată la 53.000 euro.

În total, în cauză a fost identificată şi ridicată cantitatea aproximativă de aproximativ 1,5 kg. de cannabis, însă din cercetări a rezultat că numai în cursul anului 2016 inculpatul A. D. M. a introdus, prin intermediari, pe teritoriul României, cantitatea de peste 10 kg cannabis.

În cauză au fost efectuate 5 constatări ale unor infracțiuni flagrante și 3 percheziţii domiciliare.

Urmare a cercetărilor efectuate în cauză, precum şi în alte cauze conexe, procurorii DIICOT – ST Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 11 persoane, 3 fiind cercetate în stare de arest preventiv și alte 8 sub control judiciar.

Totodată, s-a stabilit că în perioada 10-11 februarie 2017, inculpatul A. D. M. a trecut fraudulos frontiera de stat a României, spre Ungaria, prin „zona verde”, unde şi-a procurat un set de documente falsificate.

În cauză a fost declanșată o amplă activitate de asistenţă juridică internaţională adresată autorităţilor spaniole, astfel încât A. D. M. a fost localizat şi prins în Madrid la data de 18 februarie 2017.

În perioada 6-7 aprilie 2017, în cadrul cererii de comisie rogatorie, procurorii DIICOT – ST Braşov s-au deplasat la Madrid, în vederea audierii inculpatului A. D. M. şi aducerii la cunoştinţă a faptelor reţinute în sarcina sa.

La data de 21 aprilie 2017, inculpatul va fi predat autorităților române în baza unui mandat european de arestare emis de către Curtea de Apel Braşov.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO – Serviciul Antidrog București, BCCO Brașov şi poliţişti din cadrul IPJ Brașov.

În cadrul cooperării internaționale cercetările au fost sprijinite de către atașatul de interne al României la Madrid.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale