StudiiOpiniiInterviuri ⁞⁞ Proiecte speciale: RNSJESSENTIALSRubrici de autorRevista revistelor juridiceCitate juridiceLegal DaysLegal FUN
 
Interviuri
JURIDICE CORPORATE
Alina MATEI

Alina MATEI

Senior Editor JURIDICE.ro
1.207 citiri
Print Friendly

Cornelia Lalu: Întotdeauna m-am întrebat de ce salariații CAA beneficiază de asigurare pentru boli profesionale, iar avocații nu?

21 aprilie 2017 | Alina MATEI

Ştiaţi că... puteţi urmări toate conferinţele şi dezbaterile JURIDICE.ro aproape gratuit?

Alina Matei

Alina Matei

Cornelia Lalu

Cornelia Lalu

Alina MateiMultumesc, stimata doamna avocat Cornelia Lalu, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. Cum ati luat decizia de a participa în caitate de candidat la alegerile organizate de Casa de Asigurari a Avocatilor?

Cornelia Lalu: Sunt decenii de cand ma implic in activitatea acestui corp profesional, am incercat cu echilibru, pe tot parcursul activitatii mele de peste 25 de ani, sa gasesc nodul gordian care face, spre deosebire de alte profesii, sa nu fim uniti. Nu cred ca l-am gasit, in afara unor trasaturi ce duc la anumite interese de grup si de aceea mi-am dorit sa candidez pentru demnitatea de consilier in cadrul Consiliului de administratie a filialei Bucuresti-Ilfov a C.A.A. Cred ca am destula experienta, onestitate care sa-mi dea dreptul sa aspir la o asemenea demnitate si nu cred ca vor gresii colegii care ma vor vota. Oameni noi cu o orientare spre transparenta si comunicare cred ca nu vor aduce decat un alt climat de respect intre colegi, de a gandi o politica de folosire a banilor mult mai judicioasa.

Alina Matei: Pentru prima oara in ultimii ani, exista un real interes al avocatilor pentru aceste alegeri. Sa fie din cauza faptului ca avem o Casa de Asigurari a Avocatilor extrem de bogata, cu excedente senzationale?

Cornelia Lalu: Este posibil ca interesul sa fie pornit si din directia pe care o amintiti, numai ca, avocatii, in calitate de contribuabili, au asteptari foarte mari in ceea ce priveste ofertele acestui sistem de asigurare. In timp ce sase filiale din tara (ex. Braila, Galati, Prahova) sunt in stare de colaps, pensiile colegilor din aceste judete fiind platite cu imprumuturi de la casa centrala, filiala Bucuresti a C.A.A. are fonduri pana in 2050. Or, asta nu se vede in bunastarea avocatilor bucuresteni, iar asteptarile sunt foarte mari. Avocatilor bucuresteni li se pare anormal, spre exemplu, ca, desi aproape jumatate au venituri extrem de mici, din cauza puterii din ce in ce mai scazute a populatiei de a-si permite un avocat (nu ca unica cauza, bineinteles), angajatii filialei Bucuresti-Ilfov sa prospere prin salarii substantiale, sa primeasca tot felul de recompensari materiale, cat si asigurari de boli profesionale, spre exemplu. Sunt discutii care au loc zilnic intre avocati, chiar tensionate, cu sperante ca intr-o zi acel procent de 11% sa fie returnat sub forma unor politici sociale. La o cota minima de 250 lei, pentru aproximativ 10.000 de avocati, la un calcul sumar, ajungem la 2.500.000 lei, dar sumele incasate de filiala sunt mult mai mari.

Alina Matei: Care este programul dumneavoastra sau care considerati ca ar fi primele masuri ce ar trebui luate?

Cornelia Lalu: Transparentizarea tuturor activitatilor casei, program vast de implicare in programul de luare a deciziilor a marei mase a avocatilor bucuresteni.

Cei care ne aleg au dreptul sa ne cunoasca activitatea, in detaliu, si de ce nu raspunderea noastra sa fie angajata nu numai de fatada.

Trebuie sa continuam programele IT deja implementate si sa gasim cea mai buna forma de comunicare cu avocatii cotizanti nu numai in momentul efectuarii controalelor.

Eu, ca avocat mai vechi, pot sa spun ca apreciam existenta la acea vreme a unei Case de ajutor reciproc (pe care multe profesii o au ca organizare) care permitea imprumuturi cu dobanzi extrem de mici si erau de un real folos. In special pentru cei la inceputul profesiei, cred ca ar fi de mare ajutor reinfiintarea unei astfel de structuri de imprumut, cat si pentru avocatii pensionari.

De asemenea, mi se pare indecent ca avocati cu peste 30 de ani vechime sa aiba pensii sub 1500 lei, de aceea voi milita intotdeauna pentru elaborarea unui plan fie de majorare a punctului de pensie, fie de ajutorare a acestor colegi aflati la limita saraciei.

Mi se pare corect ca, atat timp cat legea sanatatii nu te poate obliga sa iti alegi medicul, sa poti beneficia in cazul in care declari ca nu doresti sa beneficiezi de serviciile medicale ale policlinicii noastre, sa primesti decontarea unor servicii, sa zicem, de pana la o limita de 500-1000 lei. Policlinica noastra nici nu ar putea acorda asistenta mai multor zeci de avocati saptamanal, date fiind conditiile de spatiu si personal. De aceea, propunerea mea este incarcarea pe un card cu suma respectiva si alegerea medicului dupa dorinta.

Avocatii au dreptul, spune legea noastra, si la recuperarea capacitatii de munca, iar dupa ani de zile de stat ore in sir in picioare, purtand serviete grele, apare necesitatea unei astfel de recuperari. Or, constructia de la Techirghiol, de altfel, o buna investitie, nu acorda niciun fel de prioritate avocatilor, ca sa nu mai spun de facilitati pecuniare. Exista o serie de afectiuni de care poti sa suferi si firesc ar fi ca cel putin pensionarilor-avocati cu pensii, sa zicem, pana in 3000 lei, sa li se acorde, cum acorda casele de pensii ale statului, bilete gratuite de tratament. Nu cred ca ar fi mult pentru filiala Bucuresti, ci, din contra, ar fi o dovada de respect pentru colegii care au contribuit zeci de ani la bunastarea C.A.A. Iar, pentru ceilalti in activitate, niste cote procentuale care sa le permita sa-si ingrijeasca sanatatea.

Revenirea la cota de 10% din venituri ar fi o chestiune imperios necesara, mai ales ca, prin marirea cotei, avocatul nu a primit nicio facilitate sociala.

Intotdeauna m-am intrebat de ce salariatii casei beneficiaza de asigurare pentru boli profesionale, iar avocatii nu? Avocatii sunt cei care umbla prin arhive, au contact cu cei din penitenciare etc. Exista posibilitatea, ca la cererea avocatului (deci, numai cine solicita), filiala sa suporte si asigurarea pentru boli profesionale, fiind o minima protectie, fonduri existand.

Sunt multe de facut, numai ca, sa nu uitam, trebuie sa ne inscriem in lege, si hotararile se iau in acest organism colectiv numit Consiliu de administratie, deci cei cinci membrii noi alesi ar trebui sa aiba aceeasi viziune.

Alina Matei: Care trebuie sa fie calitatile avocatilor care fac parte din organele de conducere ale Casei de Asigurari a Avocatilor? Ale cui interese sa le serveasca/deserveasca?

Cornelia Lalu: Prima si cea mai importanta este onestitatea, curajul de a raspunde pentru deciziile luate. Consider ca iti trebuie un caracter puternic pentru a participa la conducerea unei filiale cu cca 10.000 de avocati. Respectul fata de activitatea celor ce platesc taxele, respectul pentru colegi, cat si experienta sunt, de asemenea, obligatorii si desemneaza candidatul ideal pentru o asemenea functie.

Alina Matei: Ce credeti ca isi doresc avocatii de la Casa de Asigurari a Avocatilor? Cum poate intari Casa in avocati valorile comune in care ar trebuie sa creada si pe care sa le promoveze?

Cornelia Lalu: Respect din partea salariatilor, apararea si respectarea intereselor legitime, prin exemplul unei bune activitati in interesul avocatilor. Se produce un proces de feed-back, adica, daca ei vor vedea seriozitate, si ei vor respecta valorile noastre comune.

Alina Matei: Cum pot fi motivati avocatii sa vina la vot pentru a nu decide o mana de oameni pentru 10.000 de avocati?

Cornelia Lalu: Ma bucur ca puneti aceasta intrebare, deoarece toti colegii trebuie sa inteleaga ca este bine sa vina la vot. Si cei alesi vor avea o alta forta si o legitimare si ii va ajuta in activitatea viitoare daca ea va fi rezultatul unui sufragiu cat mai larg. Explicandu-li-se ca, rentabilizand activitatea sistemului de asigurari sociale, avocatii o vor duce mai bine, va fi o cale de a determina participarea in numar cat mai mare la adunarile generale.

Alina Matei: De ce sa puna avocatii stampila in casuta cu numele dumneavoastra?

Cornelia Lalu: Nu sunt lipsita de modestie, dar sper ca am exact calitatile necesare pentru a asigura activitatea casei de asigurari in favoarea contribuabililor, sunt onesta, am competenta si echilibrul necesar, multa experienta care duce la cunoasterea indeaproape a vietii avocatului.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Cornelia Lalu: JURIDICE.ro constituie un constant partener pentru mine, apreciez ca acoperiti intreaga plaja de discutii juridice, cat si evenimentele importante din viata avocatilor cu competenta si in mod pertinent. Ati devenit un punct de reper al vietii profesionale si va doresc sa va desfasurati activitatea multi ani de aici incolo cu succes.

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.


Aflaţi mai mult despre , , , ,

CONFERINŢE JURIDICE detalii aici

12-13 mai 2017: Conferinţa de drept civil: bunurile incorporale
15 mai 2017: RED BUSINESS CONFERENCE: Poprirea - între lege şi realitate. Ce-i de făcut?
16 mai 2017: Probleme dificile de dreptul sportului (ed. 1)
17 mai 2017: Probleme dificile de dreptul muncii (ed. 6). Răspunderea disciplinară. CONFERINŢA ION TRAIAN ŞTEFĂNESCU
18 mai 2017: Probleme dificile de drept fiscal (ed. 4). CONFERINŢA RADU BUFAN
19 mai 2017: Probleme dificile de drept penal şi procedura penală (ed. 4). CONFERINŢA NICOLAE VOLONCIU
16 iunie 2017: Dreptul Afacerilor 2017 (ed. 13)
20 octombrie 2017: Probleme dificile de drept civil (ed. 6). CONFERINŢA VALERIU STOICA
23 noiembrie 2017: Probleme dificile de drept comercial (ed. 3). CONFERINŢA STANCIU CĂRPENARU
24 noiembrie 2017: Probleme dificile de dreptul internetului (ed. 2)

ATELIERE JURIDICE detalii aici

26 aprilie 2017: Evaziunea fiscală. Aspecte controversate de drept penal şi drept procesual penal
9 mai 2017: Apărarea drepturilor de proprietate intelectuală prin mijloace de procedură civilă
10 mai 2017: Spălarea de bani. Pericole concrete şi soluţii de prevenire
24 mai 2017: Expertiza contabilă în dosare penale. Studii de caz
5 iunie 2017: Camera preliminară. Examen teoretic şi jurisprudenţial al posibilităţilor şi rezultatelor
6 iunie 2017: Cum putem convinge şi impune instanţei naţionale să adreseze o trimitere preliminară Curţii de Justiţie a Uniunii Europene?
14 iunie 2017: Achiziţii publice de la teorie la practică
16 iunie 2017: Excepţiile de procedură penală. Examen de practică judiciară
21 iunie 2017: Contestaţia la executare între DA şi NU. Examen de practică judiciară
27 iunie 2017: Probleme şi soluţii juridice în SPORT

Lasă un răspuns

Important
Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real şi care respectă Politica JURIDICE.ro si Condiţiile de publicare. Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.
Return to Top ▲Return to Top ▲